Entrevista

«Gaudeixo observant les tendències, però no m’interessen com a guia per crear»

Vanesa Lorenzo, model i dissenyadora

La firma de moda Vanesa Lorenzo acaba de llançar al mercat la col·lecció primavera-estiu 2015. Després de la seva recent maternitat, la dissenyadora subratlla els valors de la marca per impulsar-ne la projecció.

—–

 

S’han publicat centenars de ressenyes personals de Vanesa Lorenzo. Comencen sempre destacant la seva primerenca entrada al món de la moda. Tenia onze anys quan va posar davant d’un fotògraf professional, expliquen. Era una jove quasi adolescent quan trepitjava la primera passarel·la internacional, segueixen. I va ser portada en el número especial de vestits de bany d’Sports Illustrated, conclouen els perfils que parlen d’ella.

 

Aquí, la convidem a deixar en un segon pla la seva feina com a model. Aprofundim en la trajectòria que ha endegat com a dissenyadora.

 

És una nova vessant que encara només s’apunta breument. Però, en realitat, fa més de cinc anys que Vanesa Lorenzo va creuar el pont que uneix la imatge i la comunicació de moda amb la  indústria de la moda. Ho va fer per cursar els estudis de disseny de moda a l’Istituto Europeo di Design. «Necessitava les eines –explica– per expressar amb teixits allò que imaginava». 

 

Els seus dissenys neixen a partir de la miríada de peces de roba que ha vestit i, sobretot, després d’haver viscut en diferents ciutats d’arreu del món i de viatjar constantment. Avui encara ho fa. Manté una agenda plena de compromisos professionals internacionals com a model.

 

La recent maternitat, arran de la relació que té amb l’exfutbolista del Barça, Carles Puyol, l’ha ajudat a endreçar l’agenda. Però no l’ha deixat en blanc. Tot al contrari i una bona prova és aquesta conversa, just abans de presentar un projecte editorial; el dia després de fer una sessió de fotos per a una important firma de roba multinacional; i a les portes de la Mercedes-Benz Fashion Week Madrid on ha presentat els Premis Glamour Bellesa.

 

A la seva agenda no hi ha un espai lliure. Com es compaginen tantes activitats simultànies?

A vegades, i desgraciadament, prenent temps del meu àmbit personal i treballant molts caps de setmana. Quelcom que intento millorar dia a dia i que m’obliga a aprendre a optimitzar al màxim el meu temps.

 

El disseny de Vanesa Lorenzo (VL) el compagina amb múltiples projectes com a model. Quin pes té cadascuna d’aquestes facetes avui en la seva carrera professional?

Continuo treball com a model a temps complet. Ho compagino amb el treball com a dissenyadora. La maternitat ha canviat les meves prioritats i només viatjo als EUA, on abans vivia, una vegada al mes. Aquest canvi em permet organitzar millor el meu temps i cobrir les meves necessitats personals.

 

Treballs paral·lels per a un temps finit

Sí, quan treballo com a model la meva preocupació per l’empresa i les meves col·leccions segueix desperta. Durant les sessions de fotos, les gravacions i les presentacions continuo pensant en el VL, sempre que puc.

 

Fa just un any que va ser mare. Què aporta la maternitat a la seva mirada sobre la moda?

He notat un canvi important pel que fa a la gestió de les dificultats i els dubtes. Ara dono menys pes a allò que no és important i no hi inverteixo tant de temps. Imagino que té a veure amb les prioritats i l’escala de valors. La vida és molt curta i molt bella com per obsessionar-se, entristir-se o enfadar-se per quelcom banal. Al cap i a la fi, la moda és tan sols moda.

 

Comença amb 11 anys com a model. Quan pensa que vol ser dissenyadora?

Sempre m’ha fascinat la feina dels creatius que m’envolten com a model. M’acompanya des de sempre una fascinació pel color, les formes, les textures… Sentia la necessitat d’expressar el meu univers estètic. Per això vaig estudiar, per tenir les eines per emprendre el meu projecte i la meva marca.

 

VL neix el 2012. Com ha evolucionat fins ara?

Va començar i segueix amb el mateix leitmotiv: ‘una dona és moltes dones’.

 

Què vol dir?

Les dones tenim diferents registres i, a través de les col·leccions i ara d’un producte més definit com són els pantalons, mostro aquests registres.

 

Els pantalons són el centre de la seva col·lecció. Això ens porta a parlar del patronatge masculí. Per què l’atrau tant?

De fet, vaig estar a punt de fer una firma per a home. Finalment, va ser per a la dona, però sense oblidar l’estil masculí, que em fascina.

 

Les classes de sastreria masculina era on més gaudia durant els seus estudis

Sí, era allà. Sempre he comprat i porto peces d’home en talles petites. La sobrietat de l’estil clàssic masculí m’atrau. La seva senzillesa és aclaparadora.

 

No li interessen les tendències, ha dit en alguna ocasió. Sembla una gran contradicció sent model

No, és absolutament compatible. Gaudeixo observant les tendències i formant-ne part com a model, però no m’interessen com a guia per crear. M’atrau molt més un producte atemporal i, a vegades, amb aires vintage.

 

Si parlem d’identitat, la de VL s’aproxima a l’slow fashion

Sí, des de l’inici els seus valors han sigut els pilars de l’empresa. De fet, sento una gran responsabilitat com a consumidora i com a dissenyadora, i vull ser coherent amb aquests valors.

 

Els dissenys de VL no mostren el seu logo. Per què?

L’essència de la peça de roba, allò que et fa sentir i la dona que la vesteix són més importants que un logo. Si es fa servir, m’agrada que aporti quelcom més a l’estètica de la peça i superi l’estratègia comercial.

 

Vostè ha apostat per produir en local. Podríem parlar gairebé de km 0 en les seves col·leccions

Tot es fa en tallers propers. Fem edicions molt petites i vull tenir el control directe del producte. Aposto al cent per cent per l’ètica laboral.

 

Treballa amb proveïdors catalans. Posi’ns alguns exemples

Parrillus, Dobert Textile Group i ETL Wash en són alguns. I els tinc un afecte especial perquè des del principi van apostar per la marca. Van fer possible peces de tirada petita i especials.

 

Tots els dissenys de VL passen per les seves mans?

Sí. VL sorgeix d’idees i d’un estil que m’acompanya des que tinc interès per la moda, o sigui, des de molt petita. Seria molt difícil delegar aquest treball tan íntim sobretot d’una marca que s’està consolidant. Encara que sempre hi ha treball en equip.

 

Actualment VL compta amb col·leccions petites cada temporada. Les ampliarà?

Haig de ser molt realista i honesta amb el temps que tinc i m’agrada fer bé les coses. Hauria de canviar la naturalesa de la meva empresa. Compto amb un equip petit i apareixen col·laboracions que m’interessen molt com a creativa així que, de moment, no s’ampliarà l’oferta.

 

Parli’ns de l’acollida de VL al mercat

Introduir una marca de moda de dona en un mercat saturat no és una tasca fàcil. Per això, em sento molt afortunada perquè ciutats com Japó, Milà, Madrid, Barcelona i la Provença francesa hagin apostat per la marca.

 

Com a model internacional ha treballat per a firmes com Armani, Escada, Christian Dior, Ralph Lauren, Andrés Sardá o Yves Saint Laurent. Això li ha permès veure tota la cadena de valor de la moda. Quin és el moment clau?

No es pot escollir una única part. És molt complex i encara més avui, amb la competència que existeix dins el sector. Crec que la moda és un equilibri entre la creativitat, l’autenticitat, la comunicació i la bona estructura empresarial.

  

L’hem vista també al cinema. És quelcom puntual o hi invertirà més temps i energia?

És una assignatura pendent. Em fascina aquesta forma d’expressió a través de l’actuació. Desitjo optimitzar al màxim el meu temps per afegir les classes d’interpretació a la meva agenda en un futur proper.

 

Acabem amb una pregunta obligada quan es parla de professions on la joventut és un actiu important. Veu la seva carrera com a model a llarg termini, o el perfil com a dissenyadora n’agafarà el relleu?

És molt difícil respondre. Tots dos són treballs molt diferents, però formen part de la mateixa indústria. M’alimenten moltíssim i crec que les coses fluiran com hagin de fer-ho.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]