Entrevista

«Intentem ser molt coherents»

Mònica Algás, CEO de Bóboli

Un concepte nou de botiga Bóboli explicarà els valors de marca de l’empresa a partir d’aquest 2016, quan l’expansió internacional és la prioritat.

—–

 

Mònica i Arancha Algás estan al capdavant de Bóboli, l’empresa que van fundar els seus pares el 1984 amb el nom de Star Textil. Entre els projectes més importants per a elles, es troben l’expansió a la Xina i a Mèxic i el nou concepte de botiga pròpia que es posarà en marxa a Barcelona per primer cop.

 

La firma catalana està encapçalada per la segona generació de la família Algás. CEO i responsable de producte i producció, respectivament, Mònica i Arancha Algás són, des del setembre del 2014, conselleres de Star Textil, la societat que controla Bóboli. Amb elles, la firma de moda infantil divertida i alegre treballa per convertir-se en un referent del sector des del punt de vista internacional. Actualment, està present en més de 50 països i un total de 50 establiments amb botigues pròpies a l’Estat i franquícies arreu del món. No descarten tenir també retail propi a Europa tot i que no será a curt termini. Encaren el 2016 amb grans plans d’expansió que poden fer-se realitat gràcies al centre logístic que van inaugurar el 2014. Unes instal·lacions a Llinars del Vallès que inclouen també les oficines centrals, tenen més de 10.000 m2 i van suposar una inversió de 3.500.000 d’euros.

 

A Bóboli esteu invertint molts esforços en l’expansió al mercat xinès i mexicà, per què?

El nostre objectiu és implementar la marca en aquests mercats. No és fàcil i hi treballem des de fa dos anys. Ara, hem arribat a acords amb distribuïdors locals a la Xina, per vendre-hi les properes temporades.

 

I a Mèxic, en quin punt del procés d’internacionalització us trobeu?

Fa molts anys que hi treballem a través del canal de gran magatzem. Confiem en expandir la nostra marca apostant pel retail a partir de franquícies. En aquest país, si  vols obrir-hi una botiga pròpia, cal anar de la mà d’algú que conegui el mercat. D’una altra manera, és molt difícil.

 

També heu endegat el projecte del nou concepte de botiga, en què consisteix?

Per a nosaltres es tracta d’una aposta molt important. El posem en marxa el febrer a Barcelona, amb la primera botiga i consistirà en renovar la imatge de marca, els conceptes estètics d’arquitectura i de disseny.

 

Per què necessiteu aquesta renovació?

Per potenciar el que som: divertits! Som una marca activa, còmode i colorista per a nens.

 

Cal reinventar-se constantment? 

Pel que fa a la imatge de marca, s’ha de tenir molta coherència i molta cura.  Renovar-se sí, però mantenir la coherència. Nosaltres intentem ser molt coherents.

 

Durant aquest 2016, també us heu proposat expandir la botiga en línia a tot Europa. Què implica aquesta aposta?

Actualment, estem a França i Portugal. Però per operar a  Europa, hem de tenir un centre d’atenció telefònica en tots els idiomes, la botiga ha d’estar activa en totes les monedes i hem d’invertir en cadascun dels nous mercats en línia. Vendre a l’estranger no és només tenir la botiga en anglès. Cal fer accions de màrqueting en buscadors, i posicionar-la bé. A més, també volem estar presents en les millors places borsàries del món.

 

Entre les vostres prioritats en el mercat en línia, es troba Anglaterra. Per què aquest país?

És molt potent en el comerç electrònic. Actualment, Bobóli està present en les botigues multimarca d’allà, però sabem que aquest és un mercat molt residual. En canvi, el comerç electrònic hi té una gran penetració. A més, per a nosaltres és molt difícil entrar a Anglaterra amb retail.

 

L’any 2000 va ser un punt d’inflexió per a la firma. Vau endegar el projecte de retail propi a l’Estat…

En realitat, tenim botiga pròpia des del primer dia, però el projecte de retail passa a ser un negoci en el que volem focalitzar els esforços a partir del 2000. Llavors, intentem fer les coses millor, impulsar el projecte i buscar ubicacions bones, a més de tenir  franquícies. Vam decidir que el retail era un mercat prioritari i que havíem de fer les coses ben fetes.

 

Què us aporta el retail propi?

És el canal de comunicació més important que tenim. Les botigues pròpies són importantíssimes per a la marca, són la nostra veu i la forma de transmetre el que som.

 

Quin paper juga llavors la botiga multimarca?

Un de molt important. Suposa la meitat de la nostra facturació. És una manera relativament fàcil d’entrar en un mercat nou. Però és un canal on alguns comerços no s’han reinventat i s’han quedat pel camí, encara que a països com Itàlia, Portugal i Espanya hi ha un comerç molt interessant en el sector multimarca i per a nosaltres és importantíssim.

 

Sou una firma clarament identificada amb la marca Barcelona. Quin retorn us aporta aquesta associació?

Barcelona ens ajuda dins i fora d’Espanya. A més, aquí tenim ambaixadors de moda assequible com Zara, Mango i Mayoral que són molt importants també. A Barcelona la gent ens identifica amb la ciutat i els agrada que siguem un producte local. A més, intentem mantenir l’esperit Mediterrani i ser molt divertits, i això quadra molt amb Barcelona.

 

Teniu la seu central i el centre logístic a Llinars del Vallès des del 2014. Quines
activitats desenvolupeu allà?

Hi fem el disseny i els patrons. La fabricació la fem a l’Àsia, en concret a la Xina, l’Índia, Bangladesh i Turquia. No tenim industria per fabricar aquí per a nosaltres, ja que estem parlant de grans volums de producció. Tant de bo no fos així!

 

Des del 2012, Bóboli desfila a la passarel·la 080 Barcelona Fashion. És un bon aparador per a una firma de moda infantil?

És important mostrar en directe el nostre producte, el que fem i el que som. Fer-ho a Barcelona és una oportunitat, també és molt d’esforç, però ho fem sempre que podem. A més, la 080 està molt ben organitzada.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]