Entrevista

«La crisi m’ha servit per reafirmar-me»

Lydia Delgado, dissenyadora de moda

«Vaig prenent decisions sobre la marxa, a mesura que veig com va quedant l’espai». La dissenyadora Lydia Delgado dóna així forma a la botiga nova de la firma, situada al carrer Sèneca de Barcelona. Pas a pas, guiant-se per la seva experiència –més de 30 anys dedicats a la moda–, va enllestint els expositors, la il·luminació o els suports visuals que han de projectar la imatge de marca en l’espai nou. El procés el lidera ella, perquè com ens confessa «en aquesta feina has d’estar atenta a tot i no et pots despistar». L’apassiona el que fa i ens diu que, gràcies a això, «aguanta» les llargues jornades de treball i les temporades infinites que s’encavalquen una darrera l’altra, sense treva.

 

La botiga nova de la Lydia Delgado vol ser un espai per somiar, per viure un món de fantasia a través dels vestits. El canvi d’ubicació li permetrà, també, estar «més a prop de Via Agusta» i dóna més visibilitat al seu treball per atraure les clientes de sempre, però sobretot al públic nou. Parlem amb ella quan falten pocs dies per obrir la botiga. Allà, ha invertit la majoria d’hores en les últimes setmanes per obrir al més aviat possible. «A mi em fa vergonya parlar de mi mateixa. Després, quan començo ja em passa», ens adverteix just quan engeguem la conversa.

 

Com han estat aquests últims set anys, en plena crisi, per a la firma?

La crisi m’ha servit per reafirmar-me. He fet el que sempre he volgut fer. Després del gran sotrac, les coses s’han ressituat de nou.

 

La botiga nova és el gran projecte que la manté més ocupada. Què li seguirà?

A mi m’interessa molt crear un univers particular i que la gent vingui aquí [a la botiga]. Lydia Delgado a Barcelona és una de les botigues insígnia de la moda i la meva visió és atraure el client internacional.

 

Per tant, no obrirà més botigues?

Estar concentrat, desenvolupar el teu món propi i que la gent el visiti és la fórmula ideal. Tenir botigues a tot arreu, i anar amunt i avall amb la roba tot el dia… em semblava una bogeria.

 

Però sí que ven a botigues multimarca?

Sí, i tant! En tenim a tota Espanya i també a fora a Mèxic o al Japó, per exemple. També estem presents a Madrid a través de pop up stores.

 

Ha descartat tornar a desfilar?

Sí, ja ho he descartat fa temps. Però bé… tot és possible en aquesta vida.

 

I pel que fa a les línies de producte, alguna novetat?

La meva intenció és fer una línia de roba més cara, com la que teníem abans. El que fem i pel preu que ho fem, està molt bé. Ara cal posicionar-se més alt. Ho tinc molt clar!

 

Després de 30 anys en el món de la moda dissenyant, com se sent?

Tinc una frescor que em fa sentir com si cada dia comencés de nou. Un punt d’inici net.

 

No ho sentia abans?

Et diré que em sento bastant millor que abans, tinc una força i una seguretat que abans potser no tenia. Sempre dic que em dóna la impressió que els altres em veuen com una bona nena. Però jo tinc un caràcter molt fort, sóc bastant passional i no sóc gens conformista.

 

Va començar amb la pintura, després va compaginar la moda amb el disseny de joies i l’industrial. Ha provat moltes formes d’expressió artística.

Sí, és cert. I ara tinc clar que tenim un tresor a les mans. El que fem té alguna cosa  molt especial. M’agrada treballar a la meva manera i no m’agraden les sèries de roba molt llargues.

 

I això funciona des d’un punt de vista empresarial?

La meva aposta empresarial és molt crazy. Se situa fora del convencional i de com hauria de ser. Però tenim un recorregut molt llarg i tothom està molt content amb la roba que es compra a Lydia.

 

Sempre ha anat una mica a contracorrent.

Li diré que no m’agrada veure-ho tot molt igual. Quan vaig a comprar, m’agrada un entorn que m’interessi. Comprar és una cosa una mica espiritual, és entrar en contacte amb tu mateix. L’espai t’ha de portar a un altre món, a una dimensió més fantasiosa
de la vida, com les pel·lícules.

 

I les clientes?

Estan totes supercontentes. Em diuen «és increïble, el vestit ha agradat moltíssim! Tothom em preguntava d’on era, em deien que semblava superjove». La meva filla sempre em diu que hauríem de fer un documental que mostrés com treballem.

 

Com atrau el públic més jove?

Mira, hi ha una cosa que m’agrada molt i és que les filles de les meves clientes estan comprant a Lydia. Això m’encanta! Sempre dic que si només penses en la teva clientela no vas del tot bé, perquè et tanques al públic més jove. És molt important que la gent tingui frescor i estigui molt oberta a coses noves. Cal tenir il·lusió i un
punt artístic molt fort per aconseguir-ho.

 

I vostè ho té.

Sí, ara crec que ja sí! (riu).

 

Fa una col·lecció amb la Miranda Makaroff, la seva filla. Què té de diferent respecte al que proposa vostè en solitari?

Miranda és un producte que va dirigit a un públic més jove. Ara bé, el compren dones de totes les edats. En ocasions, ens plantegem per què no fem una única cosa i ja està! Sempre vigilem que no tots els dissenys més divertits els passem a Miranda, perquè també tenim un públic molt jove que compra a Lydia.

 

Comprar a Lydia és garantia de diferenciació?

Això em fa pensar que últimament a la botiga sento que diuen: «Jo vull passar desapercebuda». I jo em planto i els dic «desapercebuts no volem passar». Això és molt perillós interiorment! Vol dir que no t’obres mentalment, que no tens il·lusió ni
bogeria.

 

I com les convenç?

Et diré que les mares i les sogres són ara més modernes que les filles! Les han de convèncer elles perquè vulguin lluir-se. Tot i que, afortunadament, hi ha molta gent que no vol passar desapercebuda. Sempre he ensenyat a la meva filla que el més important és un mateix i no t’ha d’importar el que diguin els altres.

 

Dissenyen plegades, amb la seva filla?

Fem de tot i ens coordinem molt bé. Ella té una idea i jo la complemento amb l’experiència. Ella fa uns estampats i jo en faig uns altres. Diria que fem 50 i 50. Ella té un món molt lúdic i expressiu que és fascinant.

 

Per això té molts altres projectes entre mans?

Lydia no és en absolut la seva única col·laboració, ella fa mil coses. I jo me n’alegro perquè sempre li he recomanat que faci altres coses. Les fa i les fa molt bé.

 

Li ho recomana perquè el sector de la moda és molt esclau?

Sí, has d’estar molt boig i tenir una força de voluntat a prova de bomba. Sobretot, si ets perfeccionista i ho vols tot d’una determinada manera. No és el mateix un color que un que s’hi assembla. Però és molt divertit i m’agrada. Jo m’ho passo superbé.

 

I el disseny per a núvies, l’ha oblidat?

El tinc oblidadíssim perquè no arribo a tot, sincerament. Però els vestits quan els fem, els fem molt bé!

 

Tot i això, treu temps també per a la pintura i els dibuixos. Ja ha fet un parell d’exposicions dels seus treballs plàstics. 

Estic entrant en el món de l’art amb els meus dibuixos. Ara m’estic prenent més seriosament les exposicions i vull vendre-les al món! M’agrada molt i a la gent també. M’imagino les cases de Londres amb els meus dibuixos penjats…

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]