Entrevista

«La moda és duríssima, t’enamora o no la pots resistir»

Marta Rota, dissenyadora i empresària a Tot-Hom

«Entrar a Tot-Hom és com viure dins un capítol de Cuéntame», diu la dissenyadora Andrea Osés Rota, filla de la modista i empresària Marta Rota. Nosaltres ho comprovem durant un matí, a la botiga que té la firma a Barcelona.

—–

Marta Rota va crear Tot-Hom, la seva empresa familiar, fa quaranta-cinc anys. Avui encara està al capdavant de la firma. Hi treballa juntament amb les seves dues filles, Andrea i Alejandra. A més d’un equip de cinquanta persones que fan funcionar dues botigues –a Madrid i a Barcelona. I el taller, el cor de Tot-Hom. Ubicat a la capital catalana, és on es fan realitat les creacions de la firma, sempre equilibrant de manera màgica les tendències més actuals i les inspiracions clàssiques. Unides ambdues per un patronatge i una costura impecables.

 

Personatges coneguts com Isabel Preysler, Carmen Lomana, Juncal Rivero o Judit Mascó vesteixen les creacions firmades per Tot-Hom. Els vestits de la firma catalana han aparegut recentment, a més, a la popular sèrie televisiva Velvet.

 

Molt abans que això succeís, la dissenyadora Margarita Jovani, la mare de Marta Rota, la va introduir en el món de la moda. Jovani que va quedar-se vídua de molt jove, es va convertir en una de les modistes més aclamades de la Barcelona dels anys seixanta. «A casa sempre he vist una dona treballadora», recalca Rota quan es refereix a la seva mare.

 

Les dones de les famílies benestants barcelonines desfilaven pel taller de Jovani, buscant una creació que es convertiria, amb els anys, en objecte de col·leccionista gràcies al prestigi que va assolir la firma. «De casa de la meva mare, sortien dones espectaculars!», diu orgullosa Rota.

 

La seva mare estaria contenta que vostè seguís la tradició familiar en el món de la moda?

Marta Rota: La meva família no volia que jo fos dissenyadora. Tenia catorze anys i no m’agradava estudiar. Sabia del cert que m’agradava dissenyar. Ells van pensar «o la matem –explica rient– o li permetem que tingui la seva pròpia botiga». Així va ser com vaig començar en un petit establiment també al carrer Balmes, on som ara. La meva mare em passava oficiales per ajudar-me a cosir els dissenys que jo feia.

 

Va ser emprenedora amb catorze anys i va organitzar la primera desfilada amb quinze. Tot molt prematur?

MR: Sí, amb l’ajuda de les amigues de la meva germana, elles eren les maniquins, vaig mostrar els primers dissenys. A totes, els vam donar una copeta d’alcohol, per fer-los oblidar la vergonya que sentien en desfilar davant de tanta gent. El públic feia cua perquè no hi havia lloc. Vam fer tres sessions perquè tothom pogués veure la desfilada. L’espai era tan reduït, que el vestit de núvia ens el guardava la veïna de dalt i ens el va donar pel celobert del lavabo just en el moment de sortir a desfilar (rialles).

 

Per què va acabar en llàgrimes aquella primera desfilada?

MR: Doncs perquè em vaig espantar molt quan vaig veure l’èxit que havíem tingut. Vaig preguntar-me com ho faríem per fer front a les comandes.

 

Ara ja fa gairebé mig segle d’aquella aventura «casolana». Quin ha estat l’element clau per assegurar la continuïtat?

MR: Treballar, treballar molt. Tot va cada vegada més de pressa en aquest sector, no et pots aturar ni un minut. Les temporades són molt curtes, gairebé no tenim hivern. Estàs constantment fent col·leccions. Abans, no era pas així!

 

Resistir tants anys aquest ritme no ha de ser senzill.

MR: La moda és duríssima. T’enamora o no la pots resistir. Quan tothom dorm, em poso a fer col·leccions. Vius per a la moda i no pots aturar-te ni un minut. Ara que m’he fet gran, ho puc dir: Això de la moda implica un treball descomunal!

 

Què passava quan vostè va començar?

MR: Era molt diferent. Les senyores es feien l’abric negre un any, el beix, el següent, i així, amb totes les peces. Tot anava més a poc a poc.

 

No perdre el fil de les tendències és també clau?

MR: Això és! Quan la meva mare es va fer gran, jo vaig aportar frescor als dissenys. Ara, quan jo em vaig fent gran, les meves filles tenen aquest paper.

 

Què ha estat el més difícil, durant aquests anys?

MR: Mantenir-nos. Continuar sent un referent en moda. Penso que vindrà molta moda, però sempre quedarà l’essència de fer bé les coses.

Andrea Osés: El més difícil és no caure en un fast fashion. Nosaltres defensem que dos abrics bons són millors que no pas tenir-ne molts. La peça ben feta no passa mai de moda.

 

Les seves filles segueixen els seus passos en la moda. Quin és el seu rol a Tot-Hom?

MR: L’Alejandra està al taller i l’Andrea s’encarrega del disseny dels vestits de núvia. Les vaig arrossegar una mica a aquest món. Me les emportava a París i Milà…

Alejandra Osés: A nosaltres ens agradava molt! En comptes d’anar al parc amb les amigues, veníem aquí a fer «lligacues».

Andrea Osés: Ara cadascuna té el seu territori des d’on preparem les col·leccions i sortim juntes a defensar la temporada!

 

Vostès no només dissenyen sinó que, a més, assessoren les seves clientes.

MR: Fem d’estilistes constantment i ens agrada moltíssim. Els dic, «aquesta jaqueta et combina amb aquella brusa que tens» o «si fem aquest vestit, el pots portar amb aquell altre abric».

 

Com recorda tot el que tenen les clientes?

Alejandra Osés:  Fa molts anys que hi treballem. No les veiem un dia i prou!

MR: Sí, i en realitat, les meves clientes són un reflex del meu armari també. Per això, no és tan difícil recordar-ho!

Andrea Osés: Ens truquen per preguntar-nos quines mitges són més adequades per combinar amb un disseny nostre per a una festa. I aquesta part de la feina ens agrada moltíssim! Ho fan perquè confien en nosaltres.

 

La confiança no és fàcil de construir. Com ho han aconseguit?

MR: Els hem demostrat que quan fem quelcom, ens hi deixem l’ànima. Sempre els dic «el vestit és vostre, però porta el nostre nom». És una forma d’explicar el treball que fem a Tot-Hom i ha de ser impecable.

Andrea Osés: Fem les coses molt ben fetes, però sense abandonar les tendències. Som un clàssic renovat.

 

Estan vestint les nétes de les clientes de la Margarita Jovani. I a Tot-Hom, han vingut i vénen les dones de tres generacions d’una mateixa família.

MR: Cert, i encara ho fan. De la família Serra, la Barraquer i de moltes altres, hem vestit l’àvia, la mare i la filla.

Andrea Osés: A nosaltres ens fa molta il·lusió veure els dissenys de Tot-Hom a les revistes o la televisió, però totes les clientes són especials, més enllà dels noms.

 

Preparen l’entrada als mercats internacionals. La crisi les ha esperonat a fer-ho?

Alejandra Osés: Abans, amb el carrer Balmes en teníem prou. Ara, cal sortir a buscar les oportunitats fora. Estem picant pedra per trobar noves oportunitats. Ara bé, no és senzill. No ho és aquí que ens coneixen, no ho serà tampoc a fora.

Andrea Osés: Tenim el millor que es pot desitjar: un producte ben fet. Això ens dóna confiança. Estem fent prospecció a Itàlia i a altres països propers d’Europa. Encara no fa un any que hem començat. Pensem en internacionalitzar la col·lecció de núvia i festa.
Sobre els projectes per internacionalitzar-se seguim parlant amb Andrea i Alejandra Osés. Elles lideren aquest projecte dins de Tot-Hom. Marta Rota fa uns minuts que s’ha acomiadat.

 

Sobre els projectes per internacionalitzar-se seguim parlant amb Andrea i Alejandra Osés. Elles lideren aquest projecte dins de Tot-Hom. Marta Rota fa uns minuts que s’ha acomiadat. Seguint fil per randa allò que ens acaba d’explicar, s’ha disculpat per anar a atendre una clienta. Ens explica que «fa molt que no coincidien». I el seu gest, ens recorda la importància de l’atenció personalitzada que es respira sempre a Tot-Hom.

 

El proper 19 de febrer, la firma presentarà la seva col·lecció primavera-estiu 2015 al Palau de Congressos de Catalunya. Han convidat prop de dues mil persones. La xifra no les espanta, els reptes són el que fa avançar l’equip de Tot-Hom.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]