Entrevista

«La moda et dóna una nova oportunitat cada sis mesos»

Laia Roca, dissenyadora de Who

La dissenyadora Laia Roca parla de la necessitat de tenir «les idees clares» en el sector de la moda. La creativitat és molt important per a ella, però sap del cert que l’estratègia comercial incideix en totes les decisions que es prenen a la firma. Who té catorze anys d’experiència i maduresa acumulada. Va néixer al costat de l’empresa, també de moda, fundada pels seus pares, Jaume Roca i Carme Bonet, propietària de les marques Roger.O Jaume Roca. Per tant, la dissenyadora és la tercera generació  d’una família dedicada plenament al sector tèxtil i de la moda. Concedeix que aquesta tradició familiar «té un gran pes» en la seva mirada sobre la indústria i el negoci del disseny de roba i, també, suposa un gran avantatge a l’hora de planificar i llançar al mercat noves col·leccions cada any, des de fa més d’una dècada.

 

Les propostes de Laia Roca, a través de Who, s’adrecen a una dona que prioritza la comoditat i la versatilitat, que busca peces de roba que pugui portar diverses temporades i es despreocupa de les tendències. Hi ha una línia fina que separa els dissenys de Who de la moda masculina. No és el resultat de cap estratègia sinó de  l’impuls creatiu d’aquesta dissenyadora. S’inspira escoltant música electrònica i dibuixa  propostes per a dones que són pràctiques a l’hora de vestir, sense renunciar a la feminitat.

 

Porta un mes immersa en la temporada de vendes. Com està funcionant?

Vaig començar just després d’acabar la desfilada a la 080. Estem venent la col·lecció tardor-hivern 2015 i sembla que està agradant molt!

 

En què consisteix aquest procés de venda?

En el meu cas, es tracta de viatjar amb la col·lecció i anar a les sales d’exposicions que organitzem a diferents ciutats. Allà citem els clients amb els que treballem. Al final, estem dos mesos amunt i avall.

 

Diu que la temporada de vendes és el projecte més important dins de Who, per què?

Al llarg dels anys, he après a anar a poc a poc i fer passes seguides i continuades. La moda és un món en el qual no pots parar mai, però tampoc és adient avançar-te als esdeveniments.

 

Però ha dit en alguna ocasió que vostè es dedica a vendre. Com a dissenyadora, què vol dir?

Si no venc, els números no surten. Això és una empresa i el que més m’agrada és veure les meves peces al carrer que les porten persones anònimes. Aquesta és la millor recompensa pel treball que faig.

 

Cal imposar la vessant comercial a la creativa?

No crec que ser creatiu hagi d’estar lligat amb ser comercial en absolut. Tampoc entenc la moda com un art. Hi ha qui la veu així i cadascú escull la seva identitat. Però jo  considero que la moda ha de ser per a tothom i tant de bo l’art també ho fos!

 

Es creen moltes firmes de moda i no totes sobreviuen. Com ha aconseguit Who fer-se un lloc en un mercat tan competitiu?

Segurament, la clau està d’on vinc. Els meus orígens han estat un pilar fonamental perquè segueixi activa en el món de la moda. Comptar amb suport i conèixer aquest sector d’avançada, ajuda a tenir les idees clares.

Parla dels seus pares?

Sí, ells han influït en la manera com plantejo les col·leccions i com treballo. Avui encara treballem tots tres plegats i compartim taller. Vull dir que no estic sola!

 

Com és aquest dia a dia conjunt?

Per exemple, sempre provem les noves col·leccions reunint-nos els tres. Opinem tots, ells sobre la meva i jo sobre la seva. Penso que tenir més punts de vista enriqueix.

 

Existiria Who sense Roger.O Jaume Roca, les firmes que lideren els seus pares des del 1985?

Probablement no, però això mai se sap! Segurament, hauria agafat uns altres camins…

 

S’imaginava el sector com és ara quan va iniciar els estudis a l’Escola d’Arts i Tècniques de la Moda?

Tenia clar des de petita què volia estudiar. Vinc de pares dissenyadors, un avi sastre i l’altre que treballava en una empresa tèxtil. Sabia on em ficava!

 

Processos ràpids, producte més que art, accions de comunicació constants…

Sí, des de petita he vist els meus pares amunt i avall cap a les fires, de viatge, a les desfilades. Els projectes no surten del no-res, cal constància i treball. I en aquest món, cal sumar-hi una dosi de passió!

 

Què li agrada més del sector?

És molt ric i canvia constantment. Cada sis mesos et dóna una nova oportunitat.

 

La primera col·lecció de Who tenia vuit peces, l’última seixanta. Com li agradaria veure la firma d’aquí a deu anys?

Exportant! Però voldria tenir sempre el control de la marca. No voldria que fos molt gran o que perdés la meva i/o la seva identitat!

 

Tota la producció la realitzen a Barcelona, què suposa tenir la producció tan a prop?

Ens permet més agilitat i control. Tot ho fem aquí, les mostres a la nostra fàbrica d’Esplugues i la col·lecció als tallers externs de Barcelona.

 

La internacionalització de la firma és encara una assignatura pendent, veritat?

Sí, la nostra presència és bàsicament nacional. Amb alguns punts de venda a França, Anglaterra i els EUA.

 

Tenien pensat impulsar la internacionalització de Who? 

És el nostre proper propòsit.

 

Si parlem de creativitat, podríem dir que el color negre és una constant en el seu treball. Què li aporta?

Treballar amb el negre em fa sentir molt còmode. Crec que permet centrar l’atenció en els volums i els patrons sense distraccions.

 

En els països mediterranis són més habituals les apostes creatives pel color…

Serà que sóc poc mediterrània?

 

(somriu)…

En realitat, Catalunya vesteix molt més negre del que pensem. Si viatgem cap al sud, hi trobem més colors, és veritat. Però no considero el negre un color trist o decadent sinó molt elegant, sobri i agraït.

 

ReWorks és la col·lecció que va presentar en la darrera edició de la passarel·la 080 Barcelona Fashion, al febrer. Què proposa amb aquest treball?

Es tracta d’una revisió de patrons i estructures clàssiques amb nous teixits i donant importància a nous detalls.

 

Des del 2012 ha desfilat en sis edicions d’aquesta passarel·la barcelonina, la coneix bé. Quins són els seus punts forts?

Es tracta d’una de les dues plataformes de moda més importants dins d’Espanya, l’altra se celebra a Madrid. Desfilar-hi és un mitjà més per poder arribar a més gent i donar a conèixer la marca. El càsting, l’organització i el material gràfic que ens proporciona són els seus punts forts, mentre que la seva visibilitat i la presència de públic professional són els punts que caldria millorar.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]