Entrevista

«Preferim vendre menys, però fer-ho de forma segura»

Maite Muñoz, fundadora de Lebor Gabala

Parlem amb la dissenyadora Maite Muñoz. És l’ànima i la fundadora de Lebor Gabala. Per primera vegada, després de 24 anys a la moda, ha desfilat en una passarel·la, la 080 Barcelona Fashion. 

 

Analitzant la conversa amb Maite Muñoz, creadora de Lebor Gabala, hi ha una frase que es repeteix freqüentment: «Hem de defensar els nostres clients, aquells que coneixen i defensen el nostre producte». Ho diu així de clar perquè és conscient de la dificultat de penetració en el mercat dels seus dissenys: «Són peces de molta qualitat, però els preus no són baixos. Per tant, avui és molt important el rol dels nostres clients, les botigues multimarca, a l’hora de defensar la qualitat i singularitat de Lebor Gabala». 

 

Fa 24 anys que treballa com a dissenyadora de moda femenina. Exporta el trenta per cent de la producció i el seu treball està present a les millors botigues multimarca. Per què se la coneix tan poc?

Hem fet molt poca publicitat, els diners els necessitàvem per invertir-los en altres coses dins l’empresa.

 

Ara canvien d’estratègia? Han desfilat per primera vegada.

El context és molt difícil i pensem que aquesta desfilada pot ajudar els nostres clients, a tots aquells que confien en nosaltres. I pot també atraure noves botigues multimarca. Estem contents de com ha anat i també del material que n’hem obtingut. També és cert que sempre havíem pensat que una passarel·la era per un espai per a peces més creatives. Nosaltres fem punt i creiem que, per si sol, el punt era difícil de portar a la passarel·la. Des de fa temps, també hem incorporat altres materials perquè el punt ha perdut competitivitat. 

 

Cada any, i ja en fa 15, participen a la fira de moda de París. És el seu únic aparador cap a l’exterior.

Sí, i des d’allà, hem aconseguit vendre al Japó. El 20% de les exportacions de Lebor Gabala són per a aquest mercat.

 

Què els sedueix als japonesos del producte que vostè dissenya?

Són grans observadors de la qualitat. La valoren moltíssim, com també les matèries primeres naturals. Evidentment també els agrada el disseny. Encara que diria que, sobretot, aprecien la serietat. Volen professionals seriosos i et premien quan els respons així. Però també cal dir que, alhora, són molt estrictes quan no ho fas.

 

Itàlia és un altre mercat que heu explorat anteriorment

Sí, però ens va sortir molt malament.

 

Per què?

D’una banda, els italians són grans productors de punt i, per tant, hi ha molta competència. I de l’altra, en el context econòmic actual, costa molt que acceptin les nostres formes de pagament.

 

Quines són?

En moltes ocasions demanem el pagament per avançat o com a mínim el 30% de la comanda.

 

Això limita el vostre creixement?

Som conscients de les condicions que tenim però, també, dels seus avantatges. Nosaltres preferim vendre menys, però fer-ho de forma segura.

 

Quins són els avantatges d’aquest sistema?

No hem hagut de finançar-nos excessivament a través dels bancs. Hem capitalitzat l’empresa a poc a poc. Hem prescindit, sempre que ens ha estat possible, del finançament bancari. Si no ho haguéssim fet, se’ns haurien menjat.

 

Quan va iniciar la seva carrera com a dissenyadora pensava a crear la seva pròpia empresa?

No, mai he tingut una vocació d’empresària. Ara tampoc. A poc a poc m’he anat adaptant i m’he envoltat d’un equip per aconseguir fer funcionar l’empresa. Clarament per això, segons quines estratègies empresarials no les hem fet. Érem conscients que no érem empresàries i ens feia pànic encetar certs camins.

 

Quins altres mercats us agradaria explorar?

Els EUA, però el context econòmic ha estat molt complicat per entrar-hi. Hem necessitat tots els diners que teníem per produir. A més, als EUA tenim un desavantatge clar amb les divises i el producte és encara més car. 

 

Sou un equip petit, 4 persones, com es distribueixen les tasques?

Bàsicament ho fem tot nosaltres i aquí. Excepte alguns tipus de punt que no podem produir-los aquí.

 

Quins?

Per exemple no podem produir les galgues més fines perquè a Espanya els tallers que feien aquest tipus de punt han tancat. Havíem treballat durant diverses campanyes amb Pulligan, però quan va tancar aquí no vàrem trobar cap productor per fer-les. Per això, les galgues de 18, alguns tipus de brodats i productes de cotó, els produïm a Hong Kong, l’Índia i el Perú. La resta de galgues les fem aquí a Barcelona.

 

Amb tots aquests elements que conformen la marca, digui’ns, quan ha d’explicar què és Lebor Gabala, quines paraules fa servir?

… Mira ara no ho sé dir, però sí que sé que el nostre projecte va començar molt a poc a poc i hem crescut lentament. Però era com volíem fer-ho. Per a nosaltres el més important és fer clients que defensin el nostre producte i preocupar-nos per ells. Tenir-ne cura.

 

Quines altres prioritats tenen a curt termini?

El disseny. No podem quedar-nos enrere pel que fa al disseny i hem d’estar a l’alçada de les circumstàncies. Cal ser creatius constantment. Però també hem de treballar per obrir nous punts de venda multimarca i a l’estranger. Sabem que no hi ha moltes botigues per situar el nostre producte aquí, però hem de buscar les que hi ha.

 

I a l’estranger com ho faran?

Fins ara, com dèiem, ho hem fet tot nosaltres i no hem tingut agents a l’exterior. Però ens plantegem tenir-los. Ara bé, només volem treballar en mercats que estiguin sans.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]