Entrevista

«Respectem i cuidem els nostres tallers»

Beatriz Furest, dissenyadora

Va néixer amb un préstec familiar de set mil pessetes el 1999. Amb aquests diners es va comprar la primera pell i es van confeccionar els prototips. L’any passat va tancar l’exercici econòmic amb una facturació d’un milió d’euros. Beatriz Furest és una firma veterana del sector de la moda que defuig la promoció i els logotips. Li agrada deixar parlar el producte, les bosses de mà. Així ha aconseguit convèncer centenars de consumidores. Els proposa un disseny clàssic i contemporani alhora, que s’inspira en l’arquitectura catalana i utilitza la pell italiana per transmetre l’essència de Barcelona.

 

Parlem amb la dissenyadora Beatriz Furest, qui juntament amb la seva germana, Carlota Furest, són l’ànima d’aquesta empresa que està en ple creixement i mira el futur amb optimisme.

 

Fa 16 anys que vas fundar l’empresa. Què és el primer que et ve al cap quan penses que portes prop de dues dècades dissenyant bosses de mà i complements de moda?

Que sóc gran! (riu). I que costa molt fer créixer un projecte sense inversors i sense grans ajudes.

 

Esteu plenament immerses en un projecte d’expansió de punts de venda. Per què cal créixer?

Ara estem preparades. Estem ampliant producte i això requereix que ampliem també les botigues i els punts de venda. Hem anat consolidant el nostre model de negoci i volem deixar empremta a altres ciutats.

 

Teniu tres punts de venda a Barcelona i penseu obrir-ne també a Madrid, San Sebastià i Bilbao. Què ofereixen aquestes ciutats al vostre producte?

Sí, obrirem aquestes noves botigues entre aquest any i el vinent. I també n’obrirem a Barcelona. Totes són ciutats afins al nostre producte.

 

És compatible créixer en punts de venda i seguir apostant per tirades curtes de cada referència?

Ho és. En realitat es tracta de reaccionar ràpidament segons la demanda de les nostres clientes.

 

A finals de la dècada dels noranta, va néixer Beatriz Furest. Llavors només dissenyaves bosses de mà, ara ja no. Viatgeu cap al total look?

Sí, estem creant sobre la base de la demanda que tenim.

 

Potser incloureu col·leccions de roba?

No és difícil. De fet, aquesta temporada acabem d’incorporar samarretes i jerseis. Un cop ens llancem amb una aposta, la consolidem!

 

I què em dius de les bosses de mà per a home?

Sempre ens ho demanen i és un tema pendent. El nostre estil és bastant masculí i molts homes s’hi senten identificats. Però primer cal abastar tota l’oferta de dona.

 

Quan vas crear la firma, expliques que el concepte moda no estava present a les bosses de mà. Ara sí, i hi ha més competència. Com es diferencien els vostres dissenys?

No perseguim les tendències i això ens allunya de les altres marques. Tenim un estil propi, que aportem al mercat. M’inspiro molt en el cinema, el disseny d’interiors o la pintura. Em fixo en allò que em ve de gust i en les tendències en color i conceptes abstractes.

 

Els vostres oncles són els propietaris de la histórica casa de moda Furest, fundada a Barcelona el 1898. A Beatriz Furest es pot palpar aquest llegat de la família en el món de la moda? 

No crec que hi hagi cap lligam visible. Simplement em va marcar créixer envoltada de sentit estètic. Furest i Beatriz Furest són empreses independents que van néixer dins d’una família molt creativa.

 

Parlant de la família, el 2006 Carlota Furest es va incorporar al projecte que tu vas fundar. Què la va convèncer per entrar-hi a formar part?

La Carlota va creure en mi. Va veure que podia créixer amb la seva ajuda. Ens entenem, coneixem i respectem i aquestes són les claus d’una bona relació.

 

Ara sou també una empresa familiar, qui fa què a dins de Beatriz Furest?

Jo dissenyo i m’encarrego de la producció i la Carlota de la part comercial i dels números.

 

En relació amb els vostres números, una dada important és que el 60% de la producció la destineu als mercats internacionals.

Sí, i a més ja estem als EUA. Hem aconseguit entrar a Anthropologie i ens fa molta il·lusió! Les fires de moda i els agents comercials són clau per accedir a nous mercats. Ara mateix tenim cent punts de venda fora i els mercats més importants per a nosaltres són França, Bèlgica i Itàlia.

 

Precisament a Itàlia compreu la pell i sempre en subratlleu la procedència. Per què?

Perquè els italians són els millors a donar color a la pell. El color és un segell d’identitat de la nostra marca. Ells sí que saben sobre moda, color i tendència.

 

La producció, però, la feu principalment a Barcelona. Està guanyant atractiu la producció local?

Nosaltres ho fem tot aquí. Ara, a més, hi ha un procés de relocalització i moltes marques estan tornant a produir a prop. És molt millor! En el nostre cas, a més, tenim una relació d’equip amb els tallers i controlem molt millor tot el procés.

 

Si creixeu en volums de producte, us plantejareu fabricar fora?

Això no ens preocupa de moment. Els tallers també tenen capacitat d’abastar més producció quan és necessari.

 

Què defineix els tallers que fan les bosses de Beatriz Furest?

Són part del nostre equip, els respectem molt i els cuidem. Són professionals i complidors.

 

Els vostres processos són molt artesanals. Ho continuaran sent tot i que la firma es faci més gran? 

Les bosses de mà que fem són tan artesanals que sembla increïble que aquests processos continuïn en un món on la tecnologia està tan avançada.

 

En els darrers set anys, les empreses de moda han hagut de fer front a una forta crisi econòmica. Quin ha sigut l’impacte per a Beatriz Furest?

La realitat és que costa molt endegar i mantenir una empresa, hi hagi crisi o no. Nosaltres no ens hem permès atribuir la culpa de res a la crisi. Hem anat creixent en la nostra línia. A poc a poc. Segurament ara que la situació és molt millor, notarem els efectes en positiu.

 

Com bé deies a l’inici, el temps passa molt ràpidament, si projectes la firma d’aquí a deu anys, com la veus?

Veig un segell de Barcelona i una aposta clara pel disseny fet aquí. Veig també un estil i una trajectòria marcada per una línea recta.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]