Entrevista

«Som oci, cultura i comerç a l’aire lliure, els tres conceptes»

Paula Mariscal, responsable de Palo Alto Market

L’última edició de l’any 2015 de Palo Alto Market va rebre 17.000 visitants. El públic reconeix, amb la seva assistència massiva, la proposta genuïna i única, impulsada per Pedrín Mariscal.

—–

 

La primera edició de Palo Alto Market va rebre 15.000 persones en un dia. Era un dissabte de desembre del 2014. L’endemà, el diumenge, el mercat no va  obrir les portes. El públic va inundar, el primer dia, els carrers de l’espai cultural de Palo Alto Market atrets per una proposta inèdita, desconeguda, atractiva i que, a partir de llavors, s’ha revel·lat única.

 

Les peces per fer possible aquest mercat a l’aire lliure les va pensar i acoblar Pedrín Mariscal. Ell, juntament amb Paula Mariscal, la seva filla, i Maite Morell. Tots  s’encarreguen, des de llavors, del funcionament de l’engranatge de Palo Alto Market. Una convocatòria mensual al cor del barri del Poble Nou de Barcelona, que presenta, en un espai singular, a dissenyadors de moda, industrials, joiers i artistes d’àmbits molt diversos. Paula Mariscal ens explica els detalls del projecte i com evolucionarà durant el 2016.

 

Per què neix Palo Alto Market?

Neix del cap del Pedrín Mariscal, germà petit de Javier Mariscal i, durant 25 anys, director creatiu de l’Estudi Mariscal. Coincidint amb aquesta última crisi, decideix reinventar-se, aquesta paraula tan de moda. Deixa de dissenyar ell, per passar el relleu a joves dissenyadors, o no tan joves, a iniciatives amb molt talent. Es proposa generar l’espai, el lloc i l’interès.

 

I tu, quan t’hi uneixes?

El meu pare em va trucar i em va dir: «¡me voy a hacer mercachifle, chiflado de los mercadillos!» [rialles]. Just acabava de finalitzar una obra a Madrid, amb la Carme Portaceli, vaig pensar que era una bona opció unir-m’hi.

 

Què us feia pensar que podria tenir èxit un altre mercat de parades de moda, menjar, disseny i música?

La realitat és que els sistemes de comerç que ens servien fins fa dos dies, després de la crisi, ja no ens serveixen. Obrir una botiga requereix volums de venda molt grans i projectes de molta magnitud. A més, hi ha gent que vol relacionar-se amb el comerç d’una altra manera.

 

Com?

Persones que vénen aquí i que busquen el contacte físic i visual amb el producte. La venda es tanca després.

 

Comenceu a gestar el projecte a l’abril del 2014 i vuit mesos després, arrenca.   

La nostra idea era començar en breu. Però aviat, vam adonar-nos que calia molt més temps. Volíem que fos el millor mercat. Hi havia moltes propostes funcionant, calia entendre-les bé i saber què podíem fer diferent. Vam mirar amb molta atenció i respecte allò que feien els altres.

 

Demanoenmano o Lost&Found, per exemple?

Sí, ells estaven fent una cosa i nosaltres volíem oferir-ne una altra. Vam començar a contactar amb dissenyadors i ens van dir que feia falta una proposta com la nostra. Això ens va fer agafar impuls. Vam parar i vam dedicar vuit mesos a treballar sobre el
projecte.

 

El mercat se celebra a Palo Alto, un complex fabril del segle XIX que ha sobreviscut a successius plans urbanístics i que acull una vintena d’estudis creatius…

… aquest espai, per tot el que ha sigut, ens obligava a fer quelcom que des de l’inici tingués un valor. Palo Alto Market ha d’aportar alguna cosa a Palo Alto.

 

Aquí hi caben prop de 1.000 persones alhora i 130 parades. És una cotilla l’espai?

Marca! Palo Alto defineix el projecte, tant físicament com conceptualment. Un espai que va néixer com una fàbrica de cultura, ens obliga que Palo Alto Market, li aporti valor.

 

La primera edició va desbordar-vos d’èxit.

Sí, vam tenir 15.000 persones i va venir tota la premsa. L’endemà no vam obrir i vam començar a treballar amb el millor enginyer d’esdeveniments per garantir una bona organització. Probablement, sigui el mercat més legal de tota Espanya i part de l’estranger.

 

Us arriben queixes del públic per les cues?

Molt poques! Jo no ho entenc, perquè una cua llarga pesa, però tenim molt poques crítiques. La solució no passa per fer el mercat menys interessant perquè vingui menys gent. En l’última edició, el públic es va regular bastant i no vam tenir aglomeracions el dissabte.

 

Com és el vostre públic?

Estem arribant a un target que és el que busquem. Interessat pel projecte, amb poder adquisitiu i disposat a adquirir productes al preu que valen.

 

Com hi arribeu?

Ara, per exemple, hem contractat una convocadora que s’encarrega de portar el públic que pot consumir el producte que s’exposa aquí.

 

Quin és el posicionament de Palo Alto Market en el mercat de mercats?

És un projecte ambiciós que es defineix per ser, alhora, oci, cultura i comerç a l’aire lliure. No renunciem a cap de les tres potes. Oci, perquè fem un esforç molt important per portar a grups diferents; cultura, d’una banda a través de la gastronomia o de la Black Room, on un artista pot ser atrevit amb la proposta estètica i, de l’altra, per la selecció dels expositors. Per a nosaltres, la moda, el disseny i la il·lustració són cultura; finalment, comerç, perquè realment és molt important l’acció final de la venda. Ens esforcem molt perquè surtin els números.

 

La selecció del producte que s’exhibeix a Palo Alto Market ha de ser pensada des de Barcelona?

No, surt de manera natural. Estem aquí, però des del principi, hem treballat molt perquè vingués gent de tot arreu, de Madrid, de València o de Bilbao. Tant de bo un dia, vinguin de Londres i d’on sigui! És estimulant per a tothom, per als visitants i per a les marques.

 

En cada edició, teniu marques diferents?

Intentem que hi hagi algunes marques fixes i altres que vénen de tant en tant. Després, hi ha una part de l’oferta que és totalment nova.

 

Com trieu les marques?

Són molt importants el valor social, el cultural, el mediambiental, l’artístic i l’emocional. Mirem si les marques tenen aquests valors.

 

Esteu en la millor de les situacions, podeu escollir les marques que participen a Palo Alto Market? 

Des de la tercera edició, podem fer-ho. Inicialment, repetíem les marques i utilitzàvem la nostra base de dades, que tenia 800 propostes molt interessants. Però a partir de la tercera, vam tenir una allau de sol·licituds. També som proactius per portar marques
noves.

 

Ho feu al nou espai de la Concept Gallery. Què és?

Quinze córners que es renoven completament. És comerç i cultura. Ens serveix per  insistir en el posicionament d’un mercat que ofereix propostes de qualitat, dins del món del disseny.

 

Acabeu de complir un any…

… però nosaltres i el públic tenim la sensació que fa molt més temps.

 

Quines novetats proposa Palo Alto Market per al 2016?

A l’estiu ja vam estrenar la nova temporada, com en el teatre. Vam apostar per la Concept Galery; i l’altra decisió important va ser tematitzar les edicions. Hem celebrat Happy Days, Design Market, Soul Market o Street Music Experience. Aquest últim, comptava amb els 15 músics cubans millors de Barcelona que improvisaven sobre les bases d’un discjòquei. Un experiment musical inèdit!

 

Heu estrenat el 2016 amb un espectacle d’àngels inspirats en els clowns clàssics i dirigits per Roger Julià. Edició rere edició, la programació cultural agafa més pes. 

Nosaltres no competirem amb grans masses, perquè tampoc ens interessa, volem caminar en direcció contrària i oferir alguna cosa diferent.

 

Com es tradueix això en el vostre model de finançament?

El finançament de Palo Alto Market és totalment privat. Treballem amb tres blocs: els expositors, les entrades i la tercera pota fonamental són els patrocinadors. Com Moritz que va apostar per nosaltres des del principi incondicionalment. Això ens permet poder pujar el nivell tant dels expositors com de la programació.

 

Quina relació establiu amb els patrocinadors?

Pensem en una altra manera de fer patrocini, la que nosaltres volem. Ells ens ajuden a oferir contingut per al Market. Són companys de viatge amb qui fem possible les idees que ens vénen al cap. Fan que la gent recordi Palo Alto i hi vulgui tornar. Al març, per exemple, donarem el tret de sortida a la celebració dels 20 anys de la Fundación Tony Manero.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]