Entrevista

«Treu un bon producte i pensa en la gent, no pensis en els diners, si no l’empresa no funcionarà»

Òscar Palència, fundador de la firma d’ulleres de fusta Palens

Una conversa amb el fundador de la firma d’ulleres de fusta Palens, Òscar Palència, deixa un llarg llistat de titulars periodístics plens d’energia positiva i bones recomanacions —perquè neixen de l’experiència— per a emprenedors.

 

Palens viu un moment àlgid pel futur de la firma que va néixer tan sols fa uns mesos. Els encàrrecs se succeeixen i les idees no deixen de brollar i convertir-se en noves ulleres. «Vaig registrar l’empresa el febrer d’enguany», explica amb la sorpresa d’aquell qui mira enrere en el temps i se sorprèn de tot allò que ha aconseguit.

 

Durant aquests mesos, la vida d’Òscar Palència, de 27 anys, s’ha resumit a treballar per a Palens, una empresa que compta amb 12 persones en l’equip. La seva missió la resumeix així: «Volem transmetre històries a través de les ulleres. No només són ulleres!». És cert, en realitat són el record d’una escena protagonitzada per un skater, per exemple el moment en què decideix donar una nova vida a la seva taula de fusta amb rodes, perquè passi a ser unes ulleres. Com explica Òscar Palència, les seves ulleres són, també, el record de milers d’onades que han polit aquell tros de fusta que ara es converteix en un peça de moda per combinar amb la roba.

 

L’Òscar Palència explica que la seva empresa és innovació constant, pensant primer  en les persones, situant l’empatia en l’eix central de l’estratègia empresarial, i considerant que un bon producte surt, segons explica, «quan cada dia vols fer-ho millor, deixes de pensar en els diners com a objectiu màxim del projecte i et centres en allò que t’agrada».

 

Us visitem a Badalona però aquesta tarda marxeu a una nova nau a Cabrera?

Sí, necessitem més espai i allà estarem molt més amples.

 

Necessiteu espai perquè tot el procés de producció el feu vosaltres, no externalitzeu res?

Certament. Podem dir que Palens és made in Barcelona. Tot, absolutament tot, es fa aquí. Un dels nostres reptes és baixar minuts en l’elaboració de cada ullera perquè la mà d’obra és el que més encareix el producte.

 

I això com es fa?

Desenvolupant utillatge a mida. Cal intentar que cada ullera tingui menys minuts. Però com que es tracta d’un procés bàsicament manual, ens costa molt controlar el temps. Una ullera pot trigar 15 minuts en fer-se i una altra 30. L’experiència és el que al final ens permet ajustar el temps.

 

Com és una ullera Palens?

Té unes 16 peces i tres làmines al frontal i a les barnilles. Totes elles es transformen a mà a partir d’un tros de fusta que ens arriba de diferents llocs del món.

 

Com per exemple?

De tot arreu, de països de l’Àfrica, del Brasil, de l’Índia. Fem servir fusta d’erable, de  noguera, de cirerer o d’amarant.

 

I també d’skates en desús o del mar!

Sí! Així és com expliquem històries. Tenim una col·lecció d’ulleres fetes amb la
fusta d’skates. Aquestes són les úniques que tenim en color. Les del mar arriben, sobretot, de Formentera. Un bon amic m’envia de tant en tant les fustes que ha recollit a les platges de l’illa. Jo vaig intentar arreplegar fustes de les rieres de la zona, però no en trobava. Penso que fer una ullera amb la fusta que ha estat polida naturalment, gràcies a les onades del mar durant molt temps, és un manera de transmetre una experiència a la persona que durà al final les ulleres.

 

Ara, heu aconseguit les primeres ulleres de fusta amb les varetes flexibles. És el resultat del vostre procés constant d’innovació?

Sóc un motivat de la innovació. Això vol dir que no deixem mai de fer coses noves. Penso que si els xinesos copien el que faig, la meva obligació és no deixar d’innovar. Aquestes ulleres les hem aconseguit gràcies a investigar molt entorn a les coles amb què unim les peces.

 

Però les novetats no s’acaben aquí, també esteu a punt de treure unes ulleres folrades amb làmines de pedra natural.

Sí, i ha estat un treball molt difícil. Manipular pedra natural per fer làmines tan fines és complicat.

 

Fa tan sols unes setmanes vau presentar a la Mido Optical Exhibition de París
aquests nous productes. Com va anar?

Molt bé! Allà, vam poder veure com són les ulleres de fusta dels alemanys. Són els millors! Quan veig el seu producte no em desanimo, penso que vull arribar a fer-ho tan bé com ells. Això sí, les seves ulleres tenen preus que oscil·len sobre els quatre-cents euros, i les Palens es mouen sobre els cent i escaig. Vull arribar a fer-ho igual de bé, mantenint-me en aquesta forquilla de preus.

 

I això com és fa? 

Penso, sincerament, que amb honestedat i empatia pots respondre a totes les preguntes de l’empresa. A més, sempre em dic: ‘treu un bon producte i pensa en la gent del carrer, no pensis en els diners, si no l’empresa no funcionarà’.

 

Vas constituir la societat al febrer, ja sou 12 persones treballant, l’empresa creix ràpidament!

Podríem fer-ho encara més ràpid, però per què? A l’estiu, teníem un temps de demora de les entregues d’un mes i mig i podríem haver-ho reduït agafant més persones. Fèiem 130 ulleres al dia. Però créixer ràpidament no és el meu objectiu.

 

Tot i això, ja esteu a 150 punts de venda a tot l’Estat. No està gens malament!

Ara, a més, signarem per entrar a una cadena de 160 òptiques de Colòmbia. També estem presents a 40 punts de venda d’Itàlia i a 30 de la resta d’Europa, com Grècia —allà, ens està anant molt bé— Alemanya o Bèlgica, entre altres.

 

I als EUA?

Aviat! Hi hem venut, però per poder-nos-hi expandir estem pendents d’una documentació que ens costarà cinc mil euros. Tot són diners, diners i diners…! Diners per créixer, per innovar, per donar-te a conèixer. Realment és complicat que tot
surti bé.

 

En aquest sentit, quina és la teva prioritat per a l’empresa?

Voldria donar la volta a les xifres de les exportacions. Actualment, prop del noranta per cent de les vendes correspon al mercat interior. Hem d’aconseguir que només sigui un deu per cent. La resta, ho hem de vendre fora. Però cal fer-ho molt bé perquè et comprin fora de casa. Estic plenament immers a fer el producte de la millor qualitat possible.

 

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]