Entrevista

«Volem ser la versió 2.0 del Do it yourself»

Carolina Delgado, creadora de l’empresa Do It Original

Emprendre en el sector de la moda és habitual i també ho és tenir molts dubtes quan s’inicia un nou projecte empresarial. Per això, la Cambra de Comerç de Barcelona ha volgut dedicar una jornada a parlar amb alguns dels emprenedors que impulsen noves empreses en el sector de la moda.

 

En concret, els protagonistes d’aquesta jornada organitzada per la Cambra sota el títol «Emprendre en el sector de la Moda», són Sara Carner, fundadora de la firma de perfums Carner Barcelona; Òscar Palencia, impulsor de la firma d’ulleres de fusta Palens; i Carolina Delgado, la protagonista d’aquesta entrevista i creadora de l’empresa Do It Original. Tant ella com Palencia i Carner saben prou bé quines són les motivacions, els obstacles i els reptes d’emprendre en el sector de la moda i ho han volgut compartir a la seu de la Cambra amb molts altres emprenedors.

 

Aprofitem aquesta entrevista per conèixer millor tot el procés de creació de Do It Original. I, sobretot, per saber com les persones que hi ha darrera de la marca, Delgado i Juli Bou, l’altre soci de la firma, estan arrencant el projecte.

 

Do It Original és una botiga de moda en línia que permet a les usuàries personalitzar els dissenys de cada temporada i crear un model únic i a mida dels gustos de cada clienta.

 

P: Quants dissenys es poden arribar a fer amb totes les combinacions de colors i
teixits que permet el configurador del web de Do It Original?

Carolina Delgado: Les peces de la nova col·lecció de tardor admeten fins a 161.051 combinacions diferents. Sembla impossible, oi?

 

P: Sorprenent sí! La vostra empresa combina moda i Internet. Són una bona parella?

CD: Segons els últims estudis, el 44% dels internautes espanyols d’entre 16 i 55 anys compren en línia recurrentment. El 65% del que compren és moda. Aquest sector lidera el rànquing per davant de la compra de bitllets d’avió o de tecnologia. I a més a
més, qui més compra són les dones.

 

P: Aquesta és la part positiva. Quina és la negativa del binomi Internet-moda?

CD: Crec que encara hem de treballar molt per superar algunes barreres. Per exemple, la por de comprar roba sense poder-se-la emprovar abans. També cal plantejar-se no posar traves a la devolució del producte o no cobrar els transports. Aquestes tàctiques
ajuden.

 

P: La primera col·lecció va sortir al juny, i ara preparen la segona. Què els diuen les primeres xifres d’activitat?

CD: Fins ara, no hem fet accions de promoció i màrqueting. Volíem testar el configurador del web. És l’eina que hem programat nosaltres mateixos i hem volgut comprovar que la usuària entenia el funcionament.

 

P: I l’ha entès?

CD: Valorem molt positivament aquest temps de funcionament. Només hem donat a conèixer el projecte a les persones del nostre entorn. El resultat ha estat sorprenent: el boca-orella funciona amb iniciatives tan innovadores! Per exemple, sabem per les
estadístiques del web que la usuària s’entreté durant 4 o 5 minuts a dissenyar diferents models abans de comprar el definitiu.

 

P: Ja han preparat una segona versió del web, això és fusta d’emprenedor!

CD: Sí, al nou web hem incorporat un aparador amb propostes de disseny, per a aquella usuària que vol començar a configurar el seu disseny, partint d’un model predefinit. Ara també es poden configurar algunes peces de roba per a nena o comprar
accessoris.

 

P: Són dos socis majoritaris Juli Bou (25%) i vostè mateixa (50%) a banda d’altres
inversors minoritaris que van apostar pel seu projecte. Com va animar aquestes
persones a participar en el projecte?

CD: El primer que ha de fer un emprenedor, quan té una idea, és compartir-la. Com més gent la conegui, millor. Li donaran la seva opinió i contactes.

 

P: Vostè ho va fer, doncs.

CD: Sí, i diverses persones van interessar-se per invertir petites quantitats en el projecte. Vaig pensar que si demanava a la família i als amics si volien participar-hi, no em caldria recórrer a un préstec o subvenció. Així ho vaig fer i afortunadament la resposta va ser molt bona. Les noves tecnologies són un sector atractiu i aquesta era una oportunitat d’invertir una petita quantitat en algú en qui confien.

 

P: Estan pensant ja en noves ampliacions de capital?

CD: Sí, vam aconseguir prou capital com per funcionar com a mínim un any. I també hem fet presentacions davant d’inversors. No tenim pressa, però sí que tenim moltes idees.

 

P: Per exemple?

CD: Volem que Do It Original sigui un place market per a joves dissenyadors on presentin les seves col·leccions i també, volem fer el «salt» als mercats internacionals.

 

P: Vostè també és fundadora i consellera delegada de la firma Tailor & Co que
es dedica a arreglar peces de roba. Què la va animar a crear una nova empresa?

CD: Tailor &Co la vaig fundar juntament amb la meva mare, modista, i el meu marit. L’any 2012, després de 12 anys en aquest projecte amb la família, volia provar de «volar» tota sola. Estava tranquil·la perquè deixava Tailor en bones mans. Penso que el comerç electrònic creixerà encara molt i ho està fent a molt bon ritme. Era una
oportunitat que havia d’aprofitar!

 

P: Quina relació mantenen ara les dues firmes?

CD: Molta, una botiga de Tailor de Barcelona s’encarrega de la confecció de les peces de Do It Original. Les fem una a una, artesanalment!

 

P: Parlant només de la seva experiència emprenedora, què és el més difícil quan
s’arrenca un projecte de zero?

CD: El més difícil crec que és no perdre la visió global del negoci!

 

P: A què es refereix?

CD: Cada col·lecció requereix moltes hores de feina. Cal preparar patrons, teixits i digitalitzar-los. Has de saber abstreure’t d’aquesta feina, que és molta, per no perdre el focus del negoci. Alhora que fas la col·lecció, has de tenir en compte tots els departaments de l’empresa, des del financer fins al de màrqueting o de recursos humans. A més a més, internet és un món que evoluciona molt ràpid i t’has de formar i adaptar contínuament. El dia no té prou hores!

 

P: En el context econòmic actual, és més difícil emprendre?

CD: Pel que fa al nostre negoci, el més complicat és crear la necessitat en el consumidor. Parlem d’un producte molt nou, la usuària no pensa a dissenyar ella una faldilla, perquè no sap que pot fer-ho. Hem de donar a conèixer el concepte per poder
vendre’l!

 

P: Clarament el seu projecte es defineix per la seva base tecnològica. Com
condiciona la tecnologia la creació d’una empresa?

CD: Primer s’ha de definir clarament el que es desitja obtenir. Abans de començar a desenvolupar codi o buscar proveïdors de programari, és bàsic tenir una anàlisi funcional acurada.

 

P:I què més?

CD: Cal controlar el disseny i programació del codi, per assegurar la seva escalabilitat i reutilització. Això no vol dir que els programadors siguin part de la plantilla de l’empresa, sinó que el control del que es fa i com es fa ha de ser una decisió interna i no es pot deixar en mans alienes.

 

P: I si parlem de projectes de moda, què destacaria?

CD: Has d’aconseguir que l’usuari confiï en el teu web, que no dubti a l’hora de facilitar la seva targeta de crèdit. Un altre repte és emprovar-se la roba, aquest és un dels frens a la venda de moda a Internet. A Do It Original es poden fer devolucions per qualsevol motiu i facilitem el màxim d’informació de les talles.

 

P: I pel que fa als avantatges?

CD: La ubicació. M’explico: en una botiga de moda presencial, si t’equivoques en la ubicació has begut oli. A més, les bones ubicacions sovint estan ja agafades. En canvi, a Internet tu decideixes quin tràfic vols a la teva web.

 

P: Com?

CD: Depèn dels esforços que facis en posicionament, de la teva influència a les xarxes socials i dels diners que et vulguis gastar en publicitat.

 

P: Quina és la seva estratègia?

CD: Tenim clar que les xarxes socials són el nostre canal per arribar al client. Avui s’han de contemplar fins i tot com un canal directe de venda. Nosaltres els fem servir per enviar informació al nostre client. Li expliquem novetats de la nostra empresa però també li oferim informació que li pugui interessar, sempre relacionada amb el sector de la moda.

 

P: Per tant, són útils per a vostès?

CD: No només útils, sinó imprescindibles! Són el mitjà per arribar al teu client. L’usuari no visitarà el teu web cada dia per veure quines novetats tens, però sí que obrirà les seves xarxes socials.

 

P: Quina és la visió del seu projecte empresarial? Com veuen Do It Original en un
termini mitjà de temps? 

CD: Volem ser un referent en el sector de la moda. Volem crear les col·leccions preguntant i escoltant els nostres usuaris. Les xarxes socials ens permeten aquesta interacció i hem d’aprofitar-ho. S’ha acabat anar vestits tots iguals. Fins i tot les marques més creatives fan dissenys en sèrie que inunden les botigues i els carrers. Nosaltres proposem una moda exclusiva i personalitzada.

 

El director general d’emagister, Ricard Bonastre, és el moderador de la jornada Emprendre en el sector de la Moda, una trobada que s’emmarca en el cicle Emprèn amb la Cambra i que es pot seguir amb l’etiqueta #cambraempren.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]