Entrevista

“Barcelona és l’origen de la perfumeria moderna”

Ramon Monegal, perfumista

Una conversa amb Ramon Monegal és un viatge enrere repassant la història del perfum. Ell és la quarta generació de la família Myrurgia i fa més de 30 anys que treballa en la indústria de la perfumeria catalana. Primer, a l’empresa que van fundar els seus avantpassats i que va acabar sent un dels gegants del sector a l’Estat espanyol. Després a Puig, que és avui la gran multinacional catalana del sector del perfum, i que l’any 2000 va adquirir la majoria de l’empresa de la família Monegal. Aquesta compra va suposar el pas de Ramon Monegal al grup Puig, on va treballar fins al 2007, quan va decidir endegar la seva pròpia firma.

 

La marca, que porta el seu nom, és la materialització d’un somni vital: crear amb total llibertat les seves pròpies “imatges olfactives” —així és com ell anomena els perfums que crea— i vendre-les per tot el món. Un somni amb el qual vol aconseguir que “la marca Barcelona s’associï a l’art de la perfumeria, de la mateixa manera que s’associa, també, a l’alta gastronomia”.

 

“El perfum té la capacitat d’evocar algú quan no hi és”, diu Ramon Monegal en una conversa que ha mantingut amb Barcelona és Moda. En la trobada, a la botiga atelier que té a la capital catalana, el creador de perfums detalla l’estratègia de la seva empresa, nascuda el 2008, i orientada des de l’inici a la internacionalització i a la producció artesana de creacions pròpies.

 

Vostè és un nas o un perfumista?

Jo sóc perfumista, tot i que era responsable de les compres d’ingredients de Myrurgia i això m’ha donat una gran formació. Si fem un símil amb el món del vi, els nassos són els sommeliers. Ells dominen el ingredients a la perfecció, però no tenen capacitat creativa. En canvi, els perfumistes són creadors.

 

Vol que la marca Barcelona s’associï a la perfumeria de qualitat i d’autor. Això és possible?

Històricament, les cases de perfumeria amagaven el nom de Barcelona perquè estàvem tots acomplexats amb París. Ara, jo estic lluitant per canviar això. Tenim possibilitats d’anar arreu del món amb els nostres productes, sobretot, de perfumeria. Tenim la millor cultura perfumista del món i tenim imaginació, ens falta indústria. Tenim també el talent que pot ser reconegut fora, el problema és que ningú surt fora.

 

La indústria del perfum d’aquí no ha estat suficientment reconeguda?

Hi ha una realitat en aquest sector: Si a la teva etiqueta hi surt el nom de París, tothom t’obre les portes. Si no hi surt, et toca patir. Però també haig de dir que he viscut els complexes que la indústria espanyola té quan surt a fora i no vull més complexes! Puc ser tan bo o millor, que qualsevol altre [perfumista] de fora.

 

Com es pot ajudar a impulsar la imatge de la marca Barcelona?

Els diré que Barcelona és l’origen de tota la perfumeria coneguda moderna. La ciutat hauria d’emetre un segell perquè tots els productes que porten aquesta marca, siguin seleccionats si representen Barcelona i si el producte ajuda a la imatge de la ciutat.

 

Respecte del perfum, vostè assegura que aquí som més creatius fins i tot que a França o Itàlia?

El nostre país no ha estat mai considerat l’origen de la perfumeria, però ho és. És més, el consumidor espanyol de perfum és el que té més cultura olfactiva. En primer lloc, som l’única cultura que ens perfumem des de que naixem. A més, venim d’una societat que tenia l’olor a l’abast de pràcticament tothom, gràcies als flascons familiars d’un litre, que el règim franquista obligava produir i vendre sense impostos. Finalment, vàrem tenir vuit segles de dominació àrab, durant els quals ens ho varen ensenyar tot sobre els perfums.

 

Parlant de vendre fora, vostè acaba d’entrar als EUA a través dels exclusius magatzems Bergdorf Goodman i Neiman Marcus. Com està funcionant la firma en aquest mercat tan exigent?

M’enganxeu a l’any número u d’aquesta entrada als EUA. Però m’han obert les portes i m’han dit que mai havien vist un producte així. Allà, estic venent a 185 dòlars —115 euros— el flascó de 50 mil·lilitres, ningú té un posicionament com aquest actualment. D’altra banda, la diferència entre l’euro i el dòlar s’explica perquè la comercialització en aquell país és molt difícil. Si establís allà l’empresa, tot seria més senzill.

 

S’ho ha plantejat?

No, jo estic lligat a Barcelona. Myrurgia va néixer a Barcelona, un avi meu va ser alcalde de la ciutat. Potser els meus fills o els meus néts hauran de marxar, però jo estic lligat aquí. Això sí, les administracions han de ser conscients que s’ha de tenir cura de la indústria.

 

Què creu que ha seduït el mercat americà de la firma Ramon Monegal?

El producte, la seva qualitat. A més, una marca es fa amb paciència. Tot i que a mi la paraula marca no m’agrada. Els distribuïdors americans em van preguntar si la meva marca era per vendre o per aconseguir que duri en el temps i jo els vaig contestar: ‘miri, aquí hi ha el meu fill, és la cinquena generació’.

 

Per què diu que no li agrada la paraula marca?

Perquè la gent està cansada de les marques. Busca productes diferents que no estiguin a tots el punts de venda i a través dels quals es puguin diferenciar.

 

Els seus fills ja estan immersos també en el negoci de la perfumeria? Seguiran la seva trajectòria?

De fet des de petits els estic formant a tots tres i encara segueixo.

 

A banda del projecte dels EUA, quin altre té sobre la taula?

La creació de sabons i body milks. Als EUA i al Japó hi ha un mercat important per a aquests productes. Aquí no hi és, perquè el gel ha ocupat el lloc del sabó. Però abans, España tenia una gran indústria de saboneria que era molt competitiva arreu del món.

 

Quan va marxar de Puig ho va fer per realitat el seu somni i ser més lliure?

Jo sóc Myrurgia i quan Puig tanca la casa Myrurgia vaig decidir que era el moment de fer allò que havia somiat sempre.

 

No ho havia pogut fer abans?

El sistema industrial és un sistema de filtres que coarta totalment la creativitat. Volia fer el meu projecte encara que fos en un moment de crisi. No em fa por la crisi, serveix per ser més valent. Estic segur que el que creo pot competir amb el millor del que hi ha fora.

 

Troba a faltar alguna cosa del que tenia a Myrurgia?

Nosaltres partim de zero en aquest projecte. Ho estem fent tot: dissenyar els flascons, produir els perfums a Igualada, comercialitzar-los a través dels distribuïdors. Ho fem tot a petita escala i molt artesanalment, utilitzant proveïdors d’aquí.

 

A banda de les 14 creacions que ja té la firma Ramon Monegal, també fa perfums personalitzats. Quin preu tenen?

Sí, són creacions úniques per a un client que tenen preus a partir dels seixanta mil euros. Però penso que és millor personalitzar un perfum, que fer-ne un de personalitzat.

 

Quina diferència hi ha?

Si tu tens un bon perfum, el millor que pots fer és utilitzar essències i aplicar-les a sobre, per aconseguir moltes olors diferents en funció del moment del dia o l’estat d’ànim. Són com maridatges amb els que aconsegueixes que el teu perfum sigui alhora, molts perfums més. Cada dia pots canviar de perfum.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]