Entrevista

“Colette és un mitjà de vida per ser feliç”

Susana Soler, dissenyadora i fundadora de Colette Barcelona

Susana Soler fa més de sis anys que va crear Colette Barcelona, especialitzada en accessoris vintage elaborats amb puntes. Des de fa dos anys té una botiga-taller al nº 5 del carrer de les Panses, al Born. Un aparador que li permet estar en contacte amb el consumidor final per copsar el que vol o el seu estil de vida i personalitzar la peça en el moment. L’essència de la marca és donar ús a coses que estaven en l’oblit, que serveixen d’inspiració per crear peces úniques. Les seves paraules et fan viatjar al seu món màgic interior ple de passió, delicadesa, creativitat i il·lusió, i els seus ulls reflexen la persona que materialitza una inquietud que sempre havia estat a dins.

 

Comencem pel principi, com neix Colette Barcelona?

De deixar una feina rutinària en una asseguradora i marxar a viure a Buenos Aires durant un any. Sempre he tingut la inquietud de restaurar mobles, manualitats, transformar coses, dibuixar… Durant aquest període vaig deixar que sortís el que portava dins. Quan vaig tornar no podia tornar a la mateixa taula ni a la mateixa oficina. I vaig començar a col·laborar amb altres projectes artístics de contacte amb la gent, que no van sortir bé, i a deixar elaboracions pròpies a botigues de Gràcia, l’Eixample i el Gòtic que  s’anaven venent.

I per què no creure en el meu projecte? Vaig començar a buscar un taller amb la idea d’obrir només algun dia, fins que un dia em vaig atrevir a buscar local. Tenia clar que volia que fos al Born, on la gent ve a buscar disseny català i vaig buscar un que fos taller i botiga alhora.

 

Com acabes dissenyant productes amb puntes?

Al principi feia agulles, braçalets etc. Era una aficionada als Encants, on trobava grans tresors, partides de botigues i fàbriques que tancaven. Fins que un dia vaig veure moltes puntes i vaig començar a tractar-les i a dissenyar amb elles. Al principi ho vaig començar a fer amb cadenes noves que comprava a botigues i es venia igual perquè les peces eren maques, però faltava que el collar explotés més. I després de buscar molt, vaig contactar amb una noia que tenia un estoc molt antic de la seva àvia, d’una botiga molt emblemàtica de les Rambles, que en el seu moment venia joies provinents de París. Tanques antigues, maques, amb gravats, cadenes, fornitures etc.

 

Es podria dir que és fruit d’una casualitat

De fet tot ha anat entrellaçant-se de forma natural, mai he pensat “vull fer un collar així”. Res ha estat predeterminat, sinó que ha estat un evolució que ha anat fent créixer la marca.  La meva vida és com un trencaclosques i al final estic fent coses que sempre m’han agradat i que m’han portat fins aquí.

 

Que té Colette Barcelona de diferent?

Totes les peces tenen el mateix segell i com a denominador comú el guipur. L’essència és donar ús a coses que estan en l’oblit. No m’agrada anar a una merceria i saber que es poden fer peces iguals, m’agrada que la joia sigui única i que estigui feta amb puntes antigues.

 

D’on treus la matèria prima?

Això em feia patir, el fet de quedar-me sense material, perquè els Encants no són  proveïdors. Busco antics estocs i mostraris de merceries, però no és fàcil trobar aplicacions de guipur, perquè és un producte molt concret.

Però he fet molt bons contactes a fires. Al 080, per exemple, vaig conèixer una senyora que el seu pare era distribuïdor de merceries i tenen moltes referències antigues. És entrar en el mercat, en el circuit, i al final són cops de sort.

 

Com ho treballes?

Depenent del producte. A vegades compro bandes que són a metres que veig clar el que puc extreure. Normalment són dibuixos de la naturalesa. Retallo la forma desitjada i trec totes les peces que surten. Però són edicions limitades al que em dóna la roba, de cinc o deu peces. I això permet fer peces úniques, però és més feina perquè no paro de produir. No tinc deu productes com la majoria de col·leccions i visc sis mesos, i després faig la col·lecció d’hivern i d’estiu. Les meves peces són atemporals i com això m’ho prenc com un mitjà de vida per ser feliç i fer el que m’agrada, no em provoca estar desbordada, sinó que m’agrada estar activa i haver de crear cada dia.

 

D’on ve el nom de Colette?

El nom ve per l’escriptora Sidonie-Gabrielle Colette. Sóc una apassionada dels anys 20 de París. És un producte molt delicat, sofisticat, molt íntim… Treballo amb el material que als anys 20 era molt apreciat entre la burgesia i l’alta societat. Volia el nom d’una dona que hagués marcat aquella època. Vaig llegir la seva biografia i va ser molt atrevida en un període on totes les normes estaven establertes. I es va deixar anar i va viure com volia. No és el fet del que va fer, sinó la valentia de trencar les regles, seguir el cor i els teus instints, i ser diferent de la resta.

 

La marca Barcelona ajuda a vendre fora?

La paraula Barcelona ven internacionalment i volia que quedés clar que està fet aquí.

 

Com fas la comercialització?

A fires, botigues, la pàgina web i diferents plataformes online. Però la meva forma de treballar no em permet estar molt a sobre de les plataformes perquè les has de gestionar com una botiga teva, has de tenir estoc i el meu és limitat però, en canvi, pots trobar cada setmana coses diferents.

Jo sóc del tu a tu, és un producte que necessita explicar el que hi ha darrera, com està fet i per la foto no arriba. Però el web funciona molt pel turisme per la situació de la botiga i la majoria de vendes online són de fora, especialment dels EUA perquè prèviament han conegut el producte.

 

On distribueixes?

Tenim punts de distribució a Madrid, Salamanca, Lleida, Girona i aquest any l’objectiu és tancar un parell de botigues més a Sant Sebastià, que és molt el nostre perfil. També treballem a França, a Montpeller i Bordeus, i a Itàlia.

 

Quin és el producte que té més sortida?

Collars semillargs que són més portables. Una de les coses que més m’agrada és estar en contacte amb el consumidor final, veure com és, el seu estil de vida, per què vol la joia. I al tenir el taller ho puc fer tot a mida, si el vols més curt, una peça diferent, una cadena etc. Aquí vens a casa meva, si t’agrada alguna cosa te’l faré com a tu t’agrada.

 

Has participat en la 080 en diverses ocasions, com valores el certamen per a creadors emergents?

És una molt bona oportunitat perquè són quatre dies molt intensos on estàs envoltat dels millors dissenyadors. No és un lloc per fer diners, sinó per promocionar la teva marca i fer contactes.

 

T’agradaria fer una desfilada?

És una espina que tinc, presentar una col·lecció de collars en col·laboració amb una marca i fer desfilada. Seria divertit.

 

Participes en molts esdeveniments. Tens algun a la llista de pendents?

M’agradaria fer el salt internacional. Ja està fet el rodatge i estic preparada per participar en el “Who’s Next” de París, una de les fires professionals més importants.

 

Com vols créixer?

Mai has de badar, per molt que et pensis que les coses van soles, sempre has d’estar innovant. Tinc dues idees, obrir una altra botiga a Barcelona, que ja vaig estar a punt fa uns mesos i participar a fires internacionals. Però per fer-ho hauria de canviar la forma de treballar i tenir col·leccions tancades amb els mateixos proveïdors i un tipus de producció que m’assegurés 1.000 peces en estoc, per exemple.

 

I la botiga a on?

Aquest no és un carrer molt transitat, però té la gràcia que fa de filtre dels curiosos, dels que es perden, dels que busquen coses diferents que saben que s’han de desviar de les avingudes principals i això sorprenentment funciona, perquè tenim un índex alt de compra per la poca gent que entra. Però en el futur voldríem obrir una botiga en un lloc amb més visualització i de pas.

 

Com t’imagines en 20 anys?

M’imagino venent molt a l’estranger, amb col·leccions, i amb un parell o tres de botigues a punts estratègics, al Born més allunyada i potser una altra a Gràcia. Però no moltes més perquè jo sóc d’arrels molt ben fetes i fer a poquet a poquet. Ha arribat un punt en què em puc quedar així tota la vida o fer el pas… i crec que és el moment.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]