Entrevista

“El prioritari és donar continuïtat i consolidar la marca”

Beatriz Botaya, fundadora de Mapache

L’empresa de roba de bany i complements Dark Green, fundada per Inés Figueras, va crear fa quatre anys Mapache, una marca de roba orientada a un públic jove i dirigida per la seva filla Beatriz Botaya. Amb la mirada posada en els passos ferms que va donar la seva mare, Beatriz ha aprofitat l’estructura i la logística operativa de Dark Green, però apostant per la venda online i introduint nous models de promoció a través de les xarxes socials.

 

Com va sorgir Mapache?
Abans que Mapache, existia Dark Green, que és una marca de roba amb més de 20 anys al mercat que gestiona la meva mare. Parlant amb ella a finals de 2013, vam tenir la idea de crear una marca més jove que acompanyés a la seva per incloure les futures generacions de les nostres clientes ja fidels a Dark Green. Així que vam començar a treballar en el concepte que volíem i el vam desenvolupar aquell mateix any, aprofitant l’estructura existent de Dark Green.

 

D’on ve el nom?
No es pot entendre el nom sense conèixer una de les meves grans passions a la vida: els animals i la natura. Quan vaig estar de viatge amb la universitat, vaig conèixer diversos ossos rentadors (mapache en castellà) que patien obesitat per culpa del menjar que li donaven els humans. Com a crítica al ésser humà i homenatge al mateix temps a aquest animal, vaig decidir dir-li Mapache a la marca, que també és el logotip de l’empresa.

 

Explica’ns una mica l’evolució de l’empresa. En quin punt esteu ara mateix?
La meva mare va començar amb Dark Green fa uns 20 anys, fent petites col·leccions de vestits de bany per a nens i articles de platja personalitzats. Actualment seguim fabricant les nostres  col·leccions a Espanya, estampant els nostres teixits a Itàlia i arribant també al públic adult. Al crear Mapache, vam mantenir aquesta estructura i logística operativa, però vaig decidir també fer una aposta forta i arriscada pel canal de venda online, quelcom que Dark Green no tenia en aquell moment. A més a més, es va triplicar el nombre de distribuïdors i de punts de venta dels nostres productes.

 

Quin tipus d’accions de promoció feu?
Aquest any no hem portat a terme moltes promocions, però els dos anys anteriors sí que havíem regalat alguns productes a bloggers per a que ens promocionessin. De totes formes, no ens va acabar de convèncer aquesta idea perquè el públic al que impactes no és sempre el que vols, pel que vam deixar de fer aquest tipus de promocions i ens vam centrar en accions més “reals”, com vendes privades per exemple. Al nostre públic li agrada que el tractin bé i per això oferim aquesta atenció exclusiva. També participem a markets a diferents ciutats espanyoles i en accions socials.

 

És rendible utilitzar influencers a les xarxes socials?
Totalment. Sí que és veritat que fa un any i mig era més rendible, ja que les influencers empatitzaven més amb el seu públic i era més creïble. Ara les que tenen una major capacitat de rendibilitzar el producte que promocionen són les més naturals i properes, i no tenen perquè tenir milions de seguidors. A més a més, el cost que suposa contractar a alguna d’elles s’ha disparat moltíssim en l’últim any amb l’entrada de les agències d’influencers a Espanya.

 

Heu calculat els ingressos directes que us genera aquest tipus d’accions?
No hem fet el càlcul però està clar que quan col·laboràvem amb alguna influencer, el producte que promocionava s’esgotava el mateix dia.

 

Podries destacar un aspecte positiu i un altre negatiu que tingui la venda online per a tu?
L’aspecte positiu és que et permet arribar a més gent amb un cost ínfim, en comparació amb la venda física que no només et desgasta, sinó que el cost és més elevat per les seves despeses fixes. Pel que fa al negatiu…. Em costa trobar un, la veritat. Potser és per la meva condició de millenial. Segurament el més negatiu és la bretxa digital que encara existeix a Espanya, tant per edat como per recursos. Per sort, aquesta bretxa és cada vegada més estreta segons indiquen els últims informes d’e-commerce, tant per la generalització de l’ús d’internet com per la major confiança que genera la compra online.

 

Pel que es pot veure a la web, prioritzeu la roba femenina enfront de la masculina. A què es deu?
Els homes, generalment, no es compren tanta roba, ja que acostumen a deixar aquesta tasca en mans de les seves parelles o familiars. A més a més, no són gens arriscats vestint, pel que ens deixen un marge molt menor a l’hora de dissenyar col·leccions masculines i una major dificultat a l’hora de competir amb els grans grups tèxtils.

 

Alguna marca s’ha interessat per Mapache?
Hi ha moltes botigues multimarca que ens escriuen a diari perquè volen vendre els nostres productes, però al ser molt exclusius, únicament escollim els que ens interessen a nivell d’imatge.

 

Penseu crear més marques?
Hem tantejat la idea de crear marques noves però no de roba, només de complements o accessoris, però de moment tot són idees. El més important i prioritari ara mateix és donar-li continuïtat i consolidar la marca.

 

Com es porta la convivència de les dues generacions?
És difícil perquè estem en lligues completament diferents. Així i tot, la meva mare és molt curiosa en tot allò relacionat amb xarxes socials, noves tecnologies i tendències, l’interessa i li posa moltes ganes. Aprenem molt l’una de l’altra, tot i que al ser mare i filla és difícil que alguns temes personals no es creuin en el nostre dia a dia laboral.

 

Quina línia de negoci voleu desenvolupar? Cap a on penseu créixer?
Fa bastants anys vam obrir una nova línia de negoci de regals d’empresa, sota el nom de NEXUS. Ens sembla molt interessant el món del regal promocional, ja que el volum que movem és enorme i ho veiem sempre com un repte més gratificant que la exclusivitat de la que venim.

 

Com et veus en 10 anys?
La veritat és que quan penso en el futur deixo l’àmbit laboral en últim lloc. La meva prioritat passa per formar una amplia família en algun lloc coster on inspirar-me, per així poder seguir dissenyant –qui sap si en moda o en un altre sector- en sintonia amb el paisatge i la natura.

 

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]