Entrevista

“El que fa una marca en xarxes és comparable al d’una botiga, tot s’hauria de mesurar per prendre les decisions adequades”

Álex López, director de Sartia Retail Meeting Point

Álex López és un dels 20 influencers més importants del món en Social Selling. Parteix de la base que en Xarxes Socials comptem amb els mateixos metres quadrats que en una multinacional, la resta dependrà de l’ús que en vulgui fer cadascú. En un moment en què Internet se situa en el centre de les nostres accions i decisions, les marques han d’aprofitar per augmentar les seves vendes i guanyar posicionament. López ens explica d’on partíem i cap a on ens dirigim.

 

Què entenem per Social Selling?

Suposa la possibilitat d’apropar els nostres productes, serveis i assessorament als clients a través canals que, no tan sols estan al nostre abast, sinó que a més a més els clients fan servir cada vegada més.

 

Com s’aconseguien els leads abans de la irrupció de les xarxes socials?

En els casos més durs visitant, com s’acostuma a dir, a porta freda. En altres, amb l’acceptació prèvia del client, amb una trucada o vàries de sol·licitud. I en el sector del retail B2C, ja sabem que moltes vegades era el propi client qui iniciava el contacte comercial de forma proactiva.

 

Quines són les claus per crear un bon pla de Social Selling?

Donar la importància que  s’ha demostrat que té. Conèixer l’entorn social media i formar-se adequadament. Apostar per aquest mitjà entenent que és un canal més (i avui en dia molt eficient), que pot complementar la resta de la nostra activitat.

 

Quines són les eines o xarxes principals per les que hauria d’apostar una empresa de retail?

Si parlem d’oferir un producte a un client final potser les més importants són Facebook, Instagram, Twitter, Youtube o Pinterest.

 

Com han canviat les XXSS els processos de venda?

Canvien des del moment que sabem que el client busca informació a la xarxa abans de visitar les nostres botigues. Això significa que si no tenim presència, o no la adequada, no rebrà tota la informació. D’altra banda també s’ha de tenir en compte que la informació la buscarà probablement des d’un mòbil, fet que estarà condicionat a que el nostre web pugui visualitzar-se de forma òptima en aquests terminals i a partir d’aquí podríem continuar… que les informacions les pugui rebre en el seu terminal, codis promocionals, esdeveniments, notícies de la nostra marca…

 

Quin ús i recorregut hem de seguir amb les dades obtingudes i qui les ha de fer servir?  

El treball i l’esforç que faci una marca en xarxes és comparable al procés en una botiga. És a dir,  tot allò que es faci s’hauria de mesurar perquè les persones adients analitzin aquestes dades i es puguin prendre decisions respecte a quins són els plans d’acció  més recomanables. A les xarxes podem comptar també amb indicadors que, treballats i analitzats, ens diran que ens està funcionant millor i que no tant.

 

Es traslladen aquestes dades als equips de comercials i quin ús en fan?

Doncs diria que podríem continuar amb la comparació, hi ha botigues o marques que la informació d’indicadors la gestionen des dels propis equips de venda implicats i hi ha empreses que no, i en el cas de les xarxes també. Personalment, els casos en els que he viscut en què la informació forma part dels equips comercials solen tenir millors resultats de venda.

 

Què li diria a la gent que encara és incrèdula amb la causa-efecte de les XXSS?

Que dels aproximadament 7.000 milions de persones que hi ha al món  2, 2 bilions són usuaris de xarxes, que quan més temps triguin en tenir presència en aquest entorn imparable més difícil serà i que si a més a més pensem en el mercat nacional, estem en un país que és líder en la utilització d’smartphones dins la Unió Europea.

 

Una empresa que no hagi apostat per les XXSS, per on podria començar?

Jo acostumo a comentar que el primer pas és que els propietaris o directors siguin els primers. Si ells no confien, no es durà a terme una estratègia correcta en social media.

 

Segons dades de Mckensey els equips de venda que desenvolupen accions de Social Selling aconsegueixen augmentar el seu rati de vendes en un 20-25%.

Nosaltres tenim, afortunadament, el feed-back d’empreses amb les que hem fet plans de formació i d’estratègia en social selling que confirmen aquesta millora de resultats.

 

Linkedin sembla que té una llarga trajectòria per recórrer però com veu el futur de Twitter, especialment a nivell empresarial?

Twitter és una plataforma  magnífica, però per a empreses s’ha de conèixer molt bé perquè el problema d’aquesta xarxa és com trobar rendibilitat.

 

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Pla Integral de Suport a la Competitivitat del Comerç Minorista d’Espanya 2016, finançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Economía y Competitividad i per la Unió Europea (FEDER).

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]