Entrevista

“Ens hem hagut de reinventar i arribar fins al final de la cadena”

Josep Reixach, director general de Punto Blanco

Tot i que l’última obertura de Punto Blanco s’ha fet a casa, concretament al cor de Barcelona, aquesta firma té un perfil cada vegada més internacional. Pionera a sortir a buscar nous clients als mercats exteriors, avui és una referència d’èxit en la indústria tèxtil del nostre país. El secret està, segons el seu director general, Josep Reixach, a “no parar d’innovar”. Unes millores que la companyia aplica tant al producte com als canals de venda.

 

La seva fàbrica està ubicada al cor d’Igualada, on fan el 90% dels productes. Allà, són capaços de convertir una peça tan comuna com els mitjons en un producte competitiu arreu del món. Les millors matèries primeres, la maquinària d’última tecnologia i la inversió constant en innovació són claus.

 

Avui, són ja presents a 35 països, però aquesta xifra augmentarà en breu. Les previsions de l’empresa per a aquest any són que el 15% de la facturació procedirà dels mercats exteriors, la qual cosa suposa un creixement de fins a tres punts respecte de l’exercici anterior. Amb 16 botigues pròpies a la Península, el 2011, van facturar 22,5 milions d’euros.

 

Fa poc anunciaven l’entrada al Regne Unit, Rússia i República Txeca. Com estan funcionant aquests nous mercats?

Estem en la fase d’implantació i encara és aviat per fer-ne una anàlisi en profunditat.

 

Quan preveuen entrar a potències emergents, com la Xina o el Brasil?

Esperem fer-ho l’any vinent. Ara tenim obertes negociacions amb possibles socis en aquests països. Ja hem entrat també a Hong Kong i Macau.

 

En quin mercat els faria més il·lusió de ser-hi?

En aquests moments, la Xina.

 

Com es pot garantir la competitivitat dels productes de Punto Blanco a la Xina, gran productor del sector tèxtil? 

Avui, en aquest país, hi ha una gran demanda de productes d’alta qualitat fets a Europa. I aquest és precisament el punt fort de Punto Blanco.

 

Als mercats exteriors millor ser-hi amb franquícies, botigues pròpies, multimarca?

Nosaltres estem immersos en la “multicanalitat”: grans magatzems, botigues especialitzades, botigues pròpies, córners, botigues en línia, franquícies màster. El format que utilitzem depèn de cada país.

 

Què és allò que més es valora fora dels productes dissenyats i fets aquí?

L’alta qualitat i el bon disseny a un preu raonable.

 

Són una empresa pionera a sortir a buscar clients. Als anys 50 ja van començar a fer les primeres prospeccions. Com és això?

Punto Blanco ha tingut des del seu naixement la inquietud de ser una marca global.

 

Hi ha moltes empreses catalanes del sector de la moda preparades per exportar, però encara no ho fan. Quin consell els donaria? 

Totes les marques han d’intentar ser globals. O com a mínim ser a Europa. És molt difícil sobreviure només en un mercat local. Cal invertir en disseny i saber-ho comunicar; moltes empreses tenen grans productes i no saben vendre’ls!

 

Com han aconseguit arribar fins on són ara, quan fa poc, experts, gestors i polítics asseguraven que, per poder seguir endavant, el tèxtil havia de deslocalitzar-se?

Sent uns grans especialistes en el nostre producte, tenint la maquinària d’última tecnologia i apostant pel disseny i la innovació constant.

 

La fàbrica d’Indústries Valls, l’empresa propietària de Punto Blanco, és objecte de visites d’escoles de negoci i d’experts. Quina n’és la singularitat?

Avui en dia, gairebé no queden indústries verticals al nostre país. Molta gent jove que està estudiant no ha vist mai una fàbrica tèxtil. Desconeixen un procés com el nostre, que comença quan es produeix el fil d’Egipte o del Perú i acaba quan surten els mitjons del nostre magatzem cap a la botiga. Queden realment sorpresos en veure tot el procés de Punto Blanco.

 

El consum intern està greument afectat per la crisi actual. Com afronten vostès aquests anys durs?

Optimitzant al màxim els recursos, buscant nous mercats i obrint botigues pròpies. Aquesta setmana n’hem obert una altra a Barcelona, al carrer Gran de Gràcia.

 

Punto Blanco és més “indústria” que “moda”?

Anys enrere, Punto Blanco era, sobretot, indústria. Avui és indústria, moda, retail… Ens hem hagut de reinventar i arribar fins al final de la cadena.

 

Per què es decideixen també a ser “botiguers”?

La decisió va ser forçada per les circumstàncies. En els darrers anys, han tancat milers de botigues multimarca a España. A més, als centres comercials no hi ha aquest tipus de botigues, només hi ha cadenes. De manera que per captar el públic dels centres, ho has de fer a través de les botigues pròpies.

 

Vostè diria que torna la indústria al nostre país?

És molt difícil quan s’han destruït tantes empreses. Actualment, un enginyer tèxtil és una rara avis. En el nostre sector, hem de formar nous tècnics, ja que s’està jubilant la millor generació de tècnics de la història, i això és molt complicat.

 

Vol dir que el personal qualificat del tèxtil no està garantit?

No està garantit. Tenim problemes per trobar bons tècnics i els haurem de buscar fora.

 

Parlem d’innovació, en quins projectes treballen actualment?

El més important està relacionat amb la millora de la salut a través dels mitjons.

 

El futur de la indústria tèxtil passa pels teixits intel·ligents?

Efectivament, aquest és un tema important. Malgrat que encara trigarem temps a veure’n els resultats.

 

Un bon exemple d’innovació són els seus mitjons fets amb bambú. Com estan funcionant?

Molt bé. Tenen un públic molt fidelitzat.

 

Els mitjons són el seu producte més distintiu, però també fabriquen col·leccions de bany i de roba íntima. Tenen previst ampliar el ventall de productes?

Punto Blanco s’ha especialitzat en els productes que toquen la pell. Actualment, tenim la gamma completa.

 

I de tots els que produeixen i comercialitzen, quin funciona millor?

Els mitjons i la roba interior.

 

Què caldria per fer el sector de la moda més competitiu en l’àmbit nacional i internacional?

Potenciar el màrqueting internacional i la comercialització. Cal ser marques globals.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]