Entrevista

“La nostra ambició és portar l’espardenya a tots els països del món”

Antoni Pons, president

Amb aquesta frase descriu Jordi Pons les il·lusions de l’empresa que avui lidera el seu pare, Antoni Pons, i que va fundar el seu avi, Antoni Pons Parramon.

 

L’actual president d’aquesta firma, Antoni Pons ha parlat amb www.barcelonaesmoda.com sobre els reptes de la marca que ara arriba als 25 anys de vida.

 

Tot i que no celebraran aquesta xifra rodona amb cap esdeveniment extraordinari, Pons assegura que aquest quart de segle “ha sigut una etapa molt positiva durant la qual han sabut crear una marca que els dóna la possibilitat de presentar allò en el que creuen, tant pel que fa als dissenys com als preus”.

 

Toni Pons va ser creada l’any 1988, però la seva història es remunta a l’any 1946 a Osor. En aquest petit poble de la comarca de la Selva es va ubicar la primera fàbrica d’espardenyes de jute i goma i botes de pell amb soles procedents del reciclatge de pneumàtics usats. “Un calçat bàsic per a l’època”, explica Pons.

 

Avui la firma és una empresa de moda totalment internacionalitzada que ven el 85% de la seva producció als mercats estrangers. Sobretot a Europa, però també a d’altres països com els EEUU, Canadà, Austràlia i el Japó.

 

En total Toni Pons compta amb dos mil clients i té una capacitat de producció de 400 mil parells de sabates per temporada. “La xifra exacte però depèn de les tendències i sobretot del temps, que és un factor molt important per nosaltres”, apunta Antoni Pons.

 

Com arriba una empresa familiar fins a la 3a generació amb la fortalesa de Toni
Pons? Quina és la clau?

El dia a dia.  Fer bé les coses, saber quin és el teu paper dins la societat i tenir passió pel teu treball.

 

Si hagués d’escollir el millor moment d’aquests 25 anys de la firma Toni Pons,
quin seria?

L’any 1993, quan vàrem començar el procés d’internacionalització.

 

Com era l’empresa que va fundar el seu pare el 1946 i en la qual es troba l’origen
de l’actual firma Antoni Pons?

Fabricava calçat pel mercat de proximitat, bàsicament pel dia a dia. Estem parlant de l’època de la postguerra.

 

Per què van decidir fer punt i seguit i crear, a finals dels 80, una firma
vinculada a la moda i les tendències?

En realitat inicialment, durant els anys 80, vàrem decidir optar per l’espardenya. A mi m’agradava molt i volia tornar als orígens. Més endavant, hem apostat també pel món de les tendències.  

 

Què fa singular l’espardenya respecte d’un altre tipus de calçat?

Sobretot, crec que desperta un sentiment!  L’espardenya és diferent, té quelcom que atrau molt a les dones. És fresca, còmode i és de l’estiu.

 

Ha canviat molt el procés d’elaboració de l’espardenya d’ençà que vostè va
començar en aquest ofici?

L’essència és la mateixa. No obstant, s’han perfeccionat els processos per donar una millor qualitat al producte i també a la seva presentació. És un calçat que té una etapa de producció molt manual. Per això, el seu cost és alt. Tot i que al mateix temps no hem d’oblidar que el consumidor vol una bona relació qualitat-preu.

 

Inicialment, les espardenyes es realitzaven amb jute o goma. Avui utilitzeu materials ecològics i naturals.

Sí. Tot i que avui encara s’utilitza el jute i el suro pel folrar les plataformes o les cunyes. La singularitat està en la utilització del jute com a sola i en el cosit manual que requereixen algunes seccions de la col·lecció.

 

Parlant de nou de la marca, com li agradaria veure Toni Pons a curt o mig termini?

Amb una forta presència en els mercats.

 

Vostès venen el 85% de la producció a l’exterior. Principalment a Europa, però també d’altres mercats importants com els EEUU.

Sí, i el nostre objectiu és estar present arreu del món, amb un producte i un concepte totalment local.

 

Enguany tenen previst obrir els mercats de Rússia, Dubai i Taiwan.

Certament, ara ens toca el procés més complicat: Àsia i Centre i Sud-amèrica. A més, hem de consolidar alguns mercats on ja estem presents.

 

Quin país “entén” millor una espardenya Toni Pons?

França.

 

I a quin país veu més possibilitats de negoci a curt termini?

Els Estats Units.

 

La internacionalització és la seva resposta a la situació econòmica actual?

És el que fem des de fa 20 anys! La internacionalització és important perquè l’empresa no depengui tant d’uns mercats concrets. Nosaltres vivim la crisi com moltes altres empreses, però malgrat tot podem mantenir la facturació.

 

Tota la fabricació de Toni Pons es fa a l’Estat Espanyol. És viable mantenir la
producció a casa i ser competitius?

Sí. I  per força! Si l’empresa té una funció social, la persona és el centre de tot. Des d’un punt de vista econòmic, seria més rendible fabricar en països on els costos de producció siguin molt més baixos, atès que el nostre producte  té un component molt important de treball humà, però això ens faria perdre el nord!

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]