Entrevista

“Les núvies busquen comoditat i un vestit que s’adapti al seu estil”

Yolanda i Cristina Pérez, YolanCris

YolanCris és una de les firmes consolidades de la passarel·la Gaudí Núvies de Barcelona. Fa set anys que mostren el seu treball en aquest esdeveniment. Sempre amb un denominador comú: l’artesania en els processos i la qualitat dels teixits.

 

Yolanda i Cristina Pérez dediquen un forat en la seva agenda, farcida d’actes, reunions de treball i compromisos propis dels mesos d’abril i maig, per respondre les preguntes de www.barcelonaesmoda.com.

 

Estem de ple en la temporada de núvies i, per tant, és el moment àlgid del seu calendari de treball.

 

L’u de maig van presentar la col·lecció Ethereal Evanescence a la Barcelona Bridal Week i tan sols unes setmanes abans, van organitzar un acte exclusiu per a núvies al seu atelier de Barcelona.

 

Juntes, les germanes van impulsar la firma YolanCris al 2005. L’ofici de modistes i la tècnica de la confecció l’havien après al costat de la seva mare, que tenia una botiga pròpia. Fa vuit anys, van decidir posar en marxa un projecte fidel al seu esperit emprenedor creant aquesta firma de moda nupcial i d’alta costura.

 

Actualment queden pocs tallers de costura artesanal com els de YolanCris. És una firma singular de moda nupcial i vestits d’alta costura que combina la innovació amb l’artesania i que exporta el 50% de la seva producció als mercats internacionals. El 2011, van facturar 2,5 milions d’euros i en el marc de l’actual conjuntura econòmica, les exportacions són la seva prioritat.

 

Per què empreneu el projecte de YolanCris?

Després de treballar i aprendre l’ofici al costat de la nostra mare, vam voler omplir un nínxol de mercat. Estàvem convençudes que les núvies buscaven una alternativa al clàssic vestit. A més, aprecien l’alta qualitat. Tenint en compte aquests elements, vam endegar el projecte.

 

El darrers 5 anys no han estat fàcils per a les empreses del sector. Com els valoreu?

La situació econòmica és complicada i la firma s’ha vist afectada per la crisi. Però la nostra aposta és per un producte d’alta qualitat, que pugui competir amb les firmes de primer nivell del sector. A llarg termini, estem convençudes que és la millor estratègia per establir-se al mercat internacional.

 

Què més defineix la vostra estratègia d’acció en els mercats exteriors?

El més important és l’assistència a les fires internacionals especialitzades més rellevants. D’una banda la Bridal Week de Barcelona i la White Gallery de Londres, a més de Vendôme Luxury a París. Paral·lelament, reforcem aquestes accions amb la presència als mitjans de comunicació tant d’Espanya com de fora.

 

Quins països concentren els vostres esforços en el procés d’intensificar la internacionalització?

Actualment, estem presents a 22 països. França i Itàlia són els dos que tenen més punts de venda de YolanCris.

 

Pel que fa als canals de venda, de moment teniu una única botiga pròpia, la de Sabadell. Penseu en obrir-ne més?

No. Tenir-ne una de sola, ens permet no haver de produir de forma massiva i poder mantenir el nostre procés artesanal. Aquesta és una aposta que fa que tots els passos de l’activitat que es desenvolupa al taller els puguem controlar.

 

La marca Barcelona acompanya el nom de YolanCris. Quin rol juga el nom de la ciutat en el vostre posicionament?

Tots els nostres dissenys estan elaborats a la ciutat i per això, el logotip de YolanCris inclou la marca Barcelona. Estem segures que Barcelona juga un paper molt important en el sector de la moda nupcial. La ciutat està unida a valors com la qualitat i el disseny de tendència.

 

Penseu que allò que més agrada a les “vostres” núvies és la confecció artesanal de YolanCris?

Sí, és un dels factors que aporta més valor als dissenys de la casa. Malauradament, cada vegada és més difícil trobar un taller de confecció artesanal.

 

Maig és el mes de les núvies per excel·lència. Vosaltres les coneixeu molt bé, què destacaríeu de la seves preferències?

Per damunt de tot, busquen comoditat i un vestit que s’adapti al seu estil.

 

Noteu canvis substancials en les seves preferències d’estil a mesura que passen els anys?

El ventall d’estils és molt ampli actualment. Casaments hippies, vintage o clàssics conformen les temàtiques dels enllaços que se celebren avui. També s’han multiplicat els dissenyadors i marques que s’han adaptat a aquesta demanda.

 

Fins ara us havíeu posicionat en el sector de la moda nupcial. Fa un any, vàreu apostar també pels vestit de festa.

Estem treballant per ser un referent en els dissenys d’alta costura i festa. El 2012 quan vàrem llançar la nova col·lecció vàrem tenir un gran èxit entre les artistes del nostre país i també de fora.

 

Us plantegeu la possibilitat de treure al mercat una altra línia de producte?

No, de moment no.

 

Quin, de tots els projectes que teniu sobre la taula, és el més important o el que us fa més il·lusió?

El llançament de cada nova col·lecció és el treball més important que fem. Hi ha un gran treball de tot el nostre equip al darrere i un procés de creació també molt important.

 

Vosaltres dues sou germanes, per tant parlem d’una empresa familiar. Quin rol teniu assignat dins l’organització?

Yolanda Pérez: Cadascuna té la seva parcel·la de treball dins de YolanCris. Jo m’encarrego de la direcció creativa i la meva germana Cristina coordina els departaments de màrqueting i vendes. Cadascuna gestiona la seva àrea, tot i que posem en comú les qüestions que afecten la totalitat de l’empresa.

 

I quins són els punts forts de cadascuna de vosaltres?

YP: La Cristina té una gran capacitat per administrar i, pel que fa a mi, destacaria la creativitat. El nostre denominador comú és la implicació en el projecte.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]