Entrevista

“Les núvies continuen preferint un model únic i exclusiu. No és un vestit sinó «el vestit»”

Marta Raich, directora general de Novia d’Art i presidenta de la Barcelona Bridal Fashion Week (BBFW)

Amb una facturació de 519.000.000 d’euros anuals i un volum d’exportació de 278.000.000 d’euros, Catalunya es manté com a força tractora del sector de la moda nupcial del conjunt de l’Estat i aglutina el 43 % del total de les exportacions totals. Xifres que comencen a remuntar després d’uns anys de forta caiguda de la demanda. L’aparador més internacional d’aquest sector, la BBFW, s’ha convertit en un referent, amb Marta Raich al capdavant, que ens desgrana quines són les tendències de futur i l’estratègia empresarial de Novia d’Art.

 

Què destacaria del que hem pogut veure a la BBFW?

A part de les vint-i-una desfilades de grans marques, per primera vegada han desfilat Naeem Khan, el famós dissenyador de les celebrities i que a l’última gala d’entrega dels Goya va vestir la Isabel Presley, i la israeliana Galia Lahav, seguint la «revolució» de les marques de disseny israelianes. Lahav fa uns vestits que han revolucionat les tendències de moda nupcial, molt cenyits, molts sexys, molt transparents, amb aquest efecte tattoo que ara està de moda i, sens dubte, va crear una gran expectació.

 

Què la diferencia d’altres passarel·les nupcials?

És especialment rica en continguts perquè ofereix col·leccions d’algunes de les firmes de moda bridal més importants del món, però amb un any d’antelació. No n’existeix cap altra al món igual. Es cuida molt la posada en escena i la qualitat. De fet, és l’únic esdeveniment que reuneix passarel·la i trade fair a la vegada, és a dir, comunicació i venda en un únic saló.

 

És el segon any com a presidenta, es pot dir que ja hi ha pogut posar la seva empremta?

Sí, realment ha estat tot molt fàcil i, de fet, la meva visió coincideix totalment amb la de la resta del comitè organitzador del saló. Tots estem d’acord en continuar apostant per la internacionalització. A més, és el tercer any que ho fa Fira de Barcelona i ha estat l’any d’inflexió, han captat el sector perfectament i ho han sabut transmetre.

 

Milà i Londres són les principals competidores?

Sí, i després la de l’Alemanya, tot i que, en aquest últim cas, l’estil de públic i de producte és d’una franja de preu més baix.

 

Com defineix la dona Novia d’Art?

Moderna, fresca, professional, dedicada a una professió liberal, que vol transmetre amb el seu vestit la seva personalitat sense sentir-se incòmoda ni disfressada.

 

Quins són els seus mercats?

Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Portugal, Suïssa, Àustria i Grècia no tant. Austràlia també, tot i que és un mercat petit perquè són només 23.000.000 de persones, però amb un poder adquisitiu alt i per això tots volem anar a vendre allà. També tenim bastants clients a Amèrica del Sud.

 

Segons l’estudi «Millennial Brides, néixer als 80, casar-se avui», les exportacions han compensat la caiguda del consum intern amb les vendes als països estrangers.

Sens dubte.

 

Com es pot recuperar aquest mercat intern més afectat per la crisi?

Tot és un engranatge. Fins que aquest país no comenci a funcionar de veritat, no es recuperarà. Les núvies volen casar-se, volen fer una festa i passar-s’ho bé, però si estàs a l’atur, no tens pis i no tens diners per fer una festa, al final hi renuncies.

Però s’ha de dir, que tot i que el nombre de matrimonis s’ha reduït, especialment a països com Espanya, Itàlia i menys a França, la retallada en la despesa mitjana del vestit és més petita que en d’altres partides de la cerimònia. Les núvies que decideixen casar-se renuncien a bodes multitudinàries i altres luxes, però no als vestits.

 

Què busca la generació millennial en un vestit de núvia?

La núvia millennial europea, i especialment la mediterrània, busca informació per Internet, però a l’hora de comprar prefereix l’experiència de compra fora de línia. Una de les tendències de futur que pren força és la figura del wedding planner que fa de prescriptor.

A grans trets, les millennials trien prêt-à-couture amb adaptacions personalitzades sobre el model original, creat pel dissenyador.

Un altre dels canvis és el de comprar més d’un vestit, un per a la cerimònia ‒tant si és religiosa com civil‒ i un altre més informal o més de nit per a la festa.

 

Un canvi de consum que diversifica el producte.

Nosaltres encantats de tenir una gamma de productes que pugui incloure totes les necessitats.

 

I el mercat outlet?

Hi ha outlets de vestits de núvia, però és un tema cultural. Les núvies mediterrànies continuen preferint un vestit únic, exclusiu i possiblement fet a mida. No és un vestit sinó «el vestit», amb un significat que va més enllà dels criteris a l’hora de comprar en un outlet, com el de l’estalvi.

Tot i així, existeix i hi ha marques que tenen una zona reservada dins de les pròpies botigues, però és una opció personal i no és la nostra aposta.

 

En canvi compten amb la línia Fara Sposa a preus més assequibles?

Sí, aquesta idea fa 30 anys que la vam posar en marxa. En aquella època era just pel contrari perquè els vestits que venien de fora tècnicament eren inconcebibles i valien el triple que els nostres. Eren tan elaborats i tan americans, a l’estil Dallas, tan pomposos, que no es podien fer.

 

Els funciona?

Nosaltres estem al 50 %, venem el mateix a cada línia.

 

Com afecta el turisme del sector de les núvies?

Positivament, perquè cada cop més Barcelona atrau parelles per celebrar el casament i el viatge de noces. L’impacte econòmic no només reverteix en el sector de serveis de la ciutat sinó en el nostre sector, ja que tenim la possibilitat de vestir els convidats. Es calcula que aquest any 2016 Barcelona generarà 53.600.000 euros procedents del turisme nupcial.

 

A vostès què els suposa?

No són les vendes principals, però Fara Fiesta ens funciona. Barcelona és un reclam important. Hi ha moltes núvies que no els importa agafar un vol econòmic per venir aquí a comprar-se el vestit.

 

Quina és l’estratègia de l’empresa prevista per als propers anys?

Anar assolint nous mercats, especialment el d’Estats Units que hem intentat en més d’una ocasió. És complicadíssim però és un caramel molt bo. Pretendre consolidar-te a tots els països és molt difícil.

Nosaltres treballem amb punts de venda multimarca perquè no som una gran empresa per tenir botigues pròpies. Si és una bona botiga multimarca, que li agrada apostar per les empreses que té, li agradarà tenir un bon portfoli de marques i diferenciar-se de les botigues de marca pròpia.

 

I a Espanya?

Aquí portem més de 50 anys en el mercat, ens coneix tothom i tenim grans clients, però les zones on som més forts són Andalusia i el Llevant. Objectiu, seguir creixent.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]