Entrevista

“Se’ns ha escapat una empresa”

Beti Alemany i Bàrbara Glaenzel, creadores d’Urbanita Barcelona

Darrera d’Urbanita Barcelona hi ha la Beti Alemany i la Bàrbara Glaenzel, que un dia es van associar per dissenyar i produir una motxilla antirobatori que omplís un buit que hi havia al mercat. Una idea que sense ser conscients es va convertir en empresa i que ha tancat el 2016 amb un increment del 200% de la seva facturació. En poc més de dos anys han tret tres models al mercat i comencen el 2017 enfocades en reforçar la venda a través del seu web http://www.urbanitabarcelona.com.

 

D’on sorgeix la idea?

De veure en el centre de Barcelona que molta gent duia les motxilles davant del cos per evitar robatoris, especialment en el metro, i vam pensar que era tan fàcil com posar les cremalleres per la part interior. I ho vam comentar entre nosaltres, perquè havíem treballat juntes fent vestuari de teatre, i ens vam posar a dissenyar la primera. Pensàvem que en un dia la tindríem feta i vam trigar un any i dos mesos.

 

Com s’aconsegueix que sigui a prova de furts?

És una motxilla que es pot girar, de manera que les cremalleres queden al costat ocult de la bossa, el que toca a l’esquena i, a més, és reversible, de manera que la pots posar amb les obertures cap enfora si estàs en un lloc segur. No té parts rígides, és molt lleugera i amb un teixit repel·lent a l’aigua.

 

I suposo que la vau començar a fer amb una producció controlada

Vam començar produint 80 motxilles pensant que trigaríem sis mesos en vendre-les i van volar.

 

És una idea enginyosa, teniu competència?

Era un producte que no existia a les botigues. Per Internet trobaves alguna cosa, però més pensat per a càmeres de fotografia. Ara ha sortit algun altre model però diferent al nostre.

 

En què?

És més tecnològic i més gran. A més, nosaltres apostem per un model ecològic, social i de proximitat. Hem volgut fer-ho tot aquí. Encaràvem el model a un negoci petit, fet a la nostra mida, per poder-nos guanyar la vida tranquil·lament, per controlar i saber amb certesa que la gent que treballa en la nostra motxilla treballa en bones condicions. Si ho fas lluny al final no saps qui ho està fent, si hi ha nens esclavitzats etc. Això fa referència tant a la confecció com a tots els materials, perquè una manera de tenir menys impacte ecològic és no haver de comprar material a l’altra punta del món.

 

Amb quines traves us heu trobat per seguir aquest model?

Al principi és més fàcil fer-ho aquí, perquè començar a treballar amb producte elaborat a la Xina significa comprar un contenidor, que si la cosa no va bé hauràs d’assumir el cost total. Però quan et fas gran és més difícil treballar de la manera que treballem nosaltres, perquè els tallers a vegades no poden assumir la producció de 2.000 motxilles al mes i en canvi a la Xina t’ho poden fer. El problema es capgira.

 

Com ho feu?

Ara treballem de forma estable amb tres tallers. A més, coneixem una empresària que està negociant amb l’Ajuntament poder muntar un taller de producció pròpia i associar-nos entre diferents emprenedors. És un problema produir d’una manera estable i amb molta quantitat aquí, perquè hi ha pocs tallers i estan molt plens.

 

Heu superat totes les expectatives

Se’ns ha escapat una empresa, no preteníem fer-ne una. I no hem tingut massa temps de pair el nostre èxit. Hem augmentat la facturació un 200% de facturació el 2016 amb més de 3.500 motxilles venudes en un any.

 

Un producte que respon a una necessitat molt concreta

És un producte que agrada, que ha calat i del que fins i tot ara ens acaben de copiar i han tret una imitació a la Xina que venen als basars.  Però això vol dir que hem fet marca.

 

Us fa por tenir un producte limitat pel que fa a la varietat?

De moment tenim la primera que vam fer, la U1, la U1 mini i aquest passat mes de desembre vam treure l’U3 pensada per a ordinadors, que també hem trigat un any a fer-la. Però encara tenim recorregut. El que més ens diverteix és dissenyar i treure coses noves, i potser el següent pas és fer un moneder o una bossa d’esport que també es pugui posar de motxilla… La intenció és fer un model a l’any.

 

Els marges d’un producte venut a botigues multiproducte és més ajustat. Us plantegeu botiga pròpia?

De moment ho descartem. Tenim una trentena de punts de venda off line i el que volem és potenciar la venda a través de la nostra pàgina web perquè ara venem el 5% online i  el 95% a botigues. El nostre objectiu és arribar a un 20%-80%.

 

Quin perfil de client teniu?

Tant local com turista.

 

Només treballeu a Catalunya?

Principalment, però també tenim punts de venda a Logronyo, Valladolid, Salamanca, Sant Sebastià, Menorca i Mallorca.

 

Com us plantegeu créixer pel que fa al mercat?

Ens ve molt de gust obrir-nos a l’exterior i trobar botigues per exemple a París i a Londres. La veritat és que de moment no hem hagut de fer acció comercial sinó que ens van contactant. Igualment som molt curoses amb la distribució per no inundar Barcelona amb Urbanites i som selectives perquè no hi hagi botigues properes amb el mateix producte, perquè pel preu i les prestacions, les botigues les han de vendre amb una certa exclusivitat.

 

Treballeu amb més  teixits?

De moment no, tot i que estem provant coses.

 

Heu entrat en el programa PAEM d’ajuda a la dona emprenedora de la Cambra de Barcelona, com us estan ajudant?

Necessitàvem que algú sabés d’empresa perquè no teníem experiència prèvia i ens estan ajudant molt, especialment en la part econòmica. Estem fent un pla d’empresa i ens estan assessorant per enfocar-nos en rendibilitzar la nostra web, que ara és el nostre objectiu prioritari.

 

D’on ve el nom?

En un principi ens dèiem ‘Ambdues Barcelona’, que ara ens sembla un nom horrible. I estàvem buscant un nom pel primer model i va sorgir Urbanita, i ens va agradar tant que el vam voler com a nom de marca.

 

I associar-ho a Barcelona ven

Creiem que lliga molt perquè apostem per fer un producte local i també perquè Barcelona té marca. De fet una empresa ens ha proposat fer Urbanita per a diferents ciutats dient-se Urbanita París, Urbanita Bilbao etc… i potser ho fem en un futur.

 

Més informació

intagram
facebook
web

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]