Entrevista

“Smash viu la ciutat de Barcelona, el seu aire mediterrani i de llibertat”

Philippe Bach, director general de Smash

Un equip de 180 persones formen Smash. Aquesta firma que acompanya el seu nom amb el leitmotiv “Happy Barcelona”, segueix creixent enmig de la crisi, i situa els mercats exteriors com a part fonamental de la seva estratègia de negoci. Des que l’any 2010 el fons de capital risc Fordahl va comprar part de la companyia, Smash s’ha centrat en “racionalitzar l’estructura empresarial i preparar-la per les actuals circumstàncies econòmiques”, explica el seu director general, Philippe Bach. Una estratègia que passa per innovar, créixer i seguir transmetent la il·lusió i l’energia que impregnen la imatge de marca als seus clients, a les botigues multimarca i als consumidors finals.

 

Barcelona és moda ha visitat la seu d’Smash a Badalona. L’equip d’aquesta firma de moda està immers en els preparatius de la convenció que cada temporada realitzen amb els distribuïdors que tenen arreu del món. Propietaris de botigues multimarca i altres distribuïdors locals que vénen a conèixer de primera mà la nova col·lecció tardor-hivern 2014.

 

Aquesta trobada és molt important per a la companyia, ja que reben el feedback dels seus clients abans de presentar la col·lecció a les fires internacionals, i poden ajustar la producció en funció de les opinions que els donin.

 

Una trobada com aquesta requereix una gran esforç organitzatiu per part de l’empresa?

Sí, amb aquest sistema tenim informació de primera mà de les peces d’Smash que més agraden i agradaran. Fem votacions i obtenim l’opinió específica de cada peça per a cada mercat.

 

Smash va néixer a Amsterdam i l’empresa està formada per un equip que ve d’arreu del món. Com resumeix la història de la firma?

Smash va néixer a la capital holandesa el 2004. Llavors, els seus creadors venien roba econòmica, creativa i original que importaven de l’Àsia. Arriben a Barcelona i troben aquí el seu lloc per crear i viure.

 

Des d’aquells orígens, Smash ha passat de vendre prop de 300 mil peces a dissenyar i distribuir-ne un milió i mig.

Sí, estem a 68 països d’arreu del món i tenim prop de 4.500 punts de venda.

 

Quins han estat els canvis més importants des de l’entrada del capital de Fordahl?

En aquests dos darrers anys s’ha treballat per fer créixer l’empresa i preparar-la per les circumstàncies adverses actuals. L’objectiu és fer-la durar, fer-la perenne.

 

El 2011 van créixer un 20% gràcies sobretot a la internacionalització. Amb quines xifres de creixement tanquen el 2012?

Les previsions apunten a un creixement del 10%.

 

La marca es defineix com smart cost —despesa intel·ligent. Què vol dir això?

Nosaltres oferim un concepte de moda original i assequible que beu de la creativitat de Barcelona. Aquí hi ha dissenyadors de tot el món, però tots viuen la ciutat, el seu aire mediterrani i de llibertat, i això es pot observar en els dissenys d’Smash.

 

Quines són les prioritats per aconseguir l’ajust de costos?

Intentem eliminar allò que no aporta valor a la peça de roba. A més, treballem sobre comanda, amb un model de negoci molt segur: no donem línies de crèdit als clients i ho venem tot al comptat. Ho podríem fer si volguéssim vendre i créixer més ràpidament, però pensem que aquest camí és el bo.

 

Tenen un proveïdor en exclusiva a la Xina, allà fan gairebé la totalitat de la col·lecció. Segueix sent competitiu produir a la Xina?

El disseny es fa tot a Barcelona i la producció: el 75% a la Xina i el 25% a l’Índia. Donem feina tot l’any al nostre proveïdor xinès, per assegurar-li càrrega productiva sempre. Això ens garanteix que hi haurà un personal més qualificat. Si no és dóna feina tot l’any, les persones marxen a una altra fàbrica quan acaba aquella producció. De moment, la Xina continua oferint un nivell de costos que aquí no trobem.

 

Pensen a créixer amb botigues pròpies?

Ser retailer és un ofici i no és el nostre. Pel que fa a les botigues franquiciades, hi estem apostant com a estratègia reactiva davant la demanda.

 

Com veu la salut de la botiga multimarca?

Fa 25 anys que em dedico al retail i que sento que la botiga multimarca està morta, i no és així.

 

Com es distribueixen geogràficament les vendes d’Smash?

Un 25% a Espanya i un 75% fora, especialment a Europa, l’Orient Mitjà i els EUA. També el Canadà és un mercat on Smash està tenint molt èxit.

 

Fa pocs mesos han llançat la línia Mismash. És un concepte totalment diferent d’Smash, per què inicien l’aposta ara?

Aquest ha estat un dels grans projectes dels dos darrers anys. Amb l’entrada de nou capital, vàrem veure que teníem capacitat creativa i que hi havia tendències que no podíem assolir amb Smash. Per aquest motiu, vam crear aquesta nova marca que dóna cabuda a tendències més romàntiques i un toc vintage.

 

Un altre dels projectes que tenen sobre la taula és el rellançament de Paramita. Quins plans tenen per a aquesta firma nascuda a Granada?

Vam adquirir-la amb l’objectiu de recuperar l’essència de Paramita, actualitzar-ne els dissenys i l’oferta. Tenim un equip dedicat en exclusiva a aquest projecte que és diferent de l’equip d’Smash.

 

—————

 

“Happy Barcelona Style capsule collection”

El proper mes de juliol, Smash! presentarà la col·lecció càpsula “Happy Barcelona Style by Smash”  a les principals fires internacionals del sector de la moda .Una col·lecció que sorgirà de la col·laboració d’Smash! amb 6 escoles de moda de Barcelona (Felicidad Duce, Idep, Llotja, Institut Català de la Moda, Escuela Guerrero i IED) i que consistirà en que cada estudiant dissenyi 5 peces inspirades en l’estil “Happy Barcelona”. Les 10 peces guanyadores que formaran aquesta col·lecció seran seleccionades per un jurat professional i es vendrà a través de la xarxa de distribució de la firma.

 

Més informació sobre el concurs i les escoles participants a:  www.smash-wear.com/blog

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]