Entrevista

“Sortim fora amb l’avantatge de ser una marca reconeguda arreu del món”

Isabel Sauras, Premi “Barcelona és Moda” a la professional

La Cambra de Comerç de Barcelona va lliurar al 2011 a Isabel Sauras, el premi Barcelona és Moda a la Professional. Un guardó que reconeixia la seva vàlua i el seu lideratge al capdavant de Castañer, firma d’èxit i de caire internacional que té vinculats uns 200 professionals a la seva xarxa comercial, les oficines i les fàbriques.

 

Sauras és també Isabel Castañer com la coneix bona part del sector de la moda. El cognom de la firma familiar que capitaneja, l’acompanya des que es va casar amb Llorenç Castañer. Ara fa 40 anys que forma part de l’empresa de sabates i moda que va ser fundada al 1927, amb l’objectiu de vendre espardenyes típiques de la pagesia.

 

Aquell primer negoci que van obrir els familiars de Llorenç Castañer, va fer un gir sorprenent a finals dels anys 60. Llavors, la ciutat de París va rebre la visita dels propietaris d’una empresa familiar, el matrimoni Castañer, situada a Banyoles i amb més de dos segles d’història. Isabel i Llorenç Castañer buscaven a la capital de la moda francesa, una sortida a la crisi que vivia la seva firma arran de la dura competència del moment. La van trobar: l’encàrrec del prestigiós dissenyador Yves Saint Laurent, que va veure en el calçat de Castañer una aposta per l’exclusivitat i el luxe, va suposar l’inici d’una nova etapa en l’empresa de Banyoles.

 

El dissenyador francès va encarregar a la casa Castañer el disseny d’una singular espardenya amb taló de falca per a una de les seves col·leccions de moda. Arran d’aquell primer acord amb Saint Laurent, es va produir la transformació de l’antic negoci familiar d’espardenyes, en un model d’empresa exportadora posicionada en el sector de la moda i del luxe.

 

Aquest mes de desembre parlem amb Isabel Castañer, qui amb molt de treball —sobretot treball d’equip, com li agrada subratllar— ha contribuït a fer que Castañer tingui presència a 35 països d’Europa, Àsia i Amèrica i que les sabates d’aquesta casa siguin una peça de moda que han portat grans noms de l’espectacle, el cinema i l’art.

 

Com valora el Premi Barcelona és Moda?

Vaig estar molt agraïda pel fet que reconeguessin el treball de tots aquests anys a Castañer i també pel reconeixement que li van donar a la marca.

 

Porta més de quatre dècades dedicades a Castañer. Com definiria aquest temps?

Diria que he estat encantada de saber fer una feina en una empresa molt antiga i de formar part de l’equip que l’ha renovat.

 

Quan ha d’explicar Castañer a aquelles persones que no coneixen la marca, quines paraules li agrada escollir?

És una firma que té personalitat, bon disseny i un bon equip.

 

Vostès són una empresa familiar, com a tal, quines són les fortaleses de Castañer? I les seves debilitats?

Suposo que, com totes les firmes familiars, tenim moltes fortaleses i algunes debilitats,

i en el cas de Castañer, les primeres superen les segones.

 

Yves Saint Laurent va iniciar un camí de col·laboracions que avui encara segueix. Actualment, treballen per moltes altres firmes d’alta costura i del sector del luxe de la moda.

Sí, Yves Saint Laurent va ser la primera gran marca amb la qual vam treballar. Actualment, col·laborem amb grans marques del mercat internacional. Algunes d’elles des de fa més de 25 anys, com Hermés. També fem col·laboracions amb Loewe, Chanel, Brian Atwood o Tom Ford, entre d’altres.

 

Quin és el projecte que ara requereix més esforços per part de l’equip?

Com tothom en aquest moment, nosaltres centrem part dels esforços de la firma en la comunicació en línia. També en els nous mercats que estan creixent i que requereixen energia per poder arribar-hi amb tota la força de la marca.

 

Parlem de la conjuntura econòmica: els temps actuals són més difícils en comparació amb els que vostès van viure, abans que Castañer es reconvertís en una firma de moda, cap al 1968?

En els més de 40 anys que porto treballant, hem passat temporades molt bones i altres de més dèbils, en les quals hem hagut de superar dificultats. Actualment, vivim un moment difícil a tot Europa, però espero que, un cop més, el superarem.

 

En aquella crisi anterior, l’estratègia de Castañer es basava en valors com el treball, la valentia, la innovació i, també, una certa dosi d’intuïció. És aplicable avui aquella estratègia?

La moda canvia, però aquests valors són completament definitius per afrontar la nova situació.

 

La internacionalització representa el 80% de la facturació de l’empresa. Continua sent un repte prioritari?

Castañer, com sempre, té projectes de creixement. Estem obrint nous mercats a diferents països, però sortim amb l’avantatge de ser una marca reconeguda arreu del món.

 

Sortir a l’exterior és també un repte pel conjunt del sector de la moda?

Evidentment parlo de Castañer, però suposo que el sector de la moda té el mateix repte.

 

És l’única sortida davant un mercat intern atònit?

Absolutament, per a Castañer ho ha sigut des de sempre.

 

Com defineix el futur immediat de Castañer?

Amb optimisme mesurat.

 

I com veu la firma, per exemple, d’aquí a 10 anys?

A Castañer estem treballant les espardenyes des del 1700. Amb aquest antecedent, 10 anys no ens semblen cap repte impossible.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]