Entrevista

“Voldríem créixer, sí, però actualment no és possible”

Raimon Bundó, director de Raimon Bundó

Avui és difícil trobar empresaris que responguin positivament quan se’ls pregunta per l’evolució del seu negoci. Raimon Bundó és una excepció. Explica que les coses van bé en aquest negoci familiar dedicat a la fabricació i venda de vestits de núvia que va fundar el seu pare el 1968. Les previsions per enguany, assenyala, contemplen un creixement d’entre el 10% i el 12% en les vendes. No obstant això, l’accent està posat en la qualitat més que en la quantitat i Bundó, director general de la firma, vol continuar per aquesta línia.

 

S’acosta la celebració de la Barcelona Bridal Week —del 8 al 13 de maig—, que comptarà també amb la passarel·la Gaudí Núvies, i la maquinària de Raimon Bundó funciona al cent per cent. A més de la seva pròpia desfilada, l’empresa compta, des de fa dos anys, amb la llicència de fabricació i comercialització de la firma andalusa Victorio y Lucchino, la qual cosa obliga a multiplicar esforços durant el mes de maig, temporada de núvies per excel·lència.   

 

Quina és la clau del bon funcionament de l’empresa?

El quid no és fer més vestits, sinó que la gent que confia en nosaltres quedi satisfeta.

 

Llavors, haureu de limitar les comandes?

Ara hem de dir que no en algunes ocasions. Tot i que és complicat fer-ho, tenint en compte la situació de crisi. Però el nostre és un altre sistema…

 

La qualitat en el centre del negoci?

Sí, anem a les millors fires del món a buscar teixits que la resta de la competència no pot tenir.

 

Feu nou mil vestits de núvia l’any. Tots fabricats a Catalunya?

Tots. Nosaltres no vàrem voler anar mai a produir a la Xina. No queden firmes que ho facin tot aquí, on hi ha tallers magnífics. Apostem per una venda molt diferent, on la prioritat sigui la qualitat.

 

Des de fa dos anys, a més a més, produïu i comercialitzeu els vestits de núvia de Victorio y Lucchino.

Sí, tenim la possibilitat des de Catalunya d’arribar a tot el mercat mundial d’aquesta firma, que a mi m’agrada moltíssim.

 

Com veu el sector núvies en l’àmbit mundial?

Està decaigut. Van sortir massa firmes de vestits de núvia i ara en tancaran unes quantes. Hi havia una època en què tothom feia núvia malgrat no conèixer el sector. Quan visitem les fires ens adonem que ja no vénen totes les empreses, això també pot suposar que nosaltres creixem.

 

Quins canvis hi ha hagut en aquests anys de crisi?

Tenim les mateixes tarifes des de fa cinc anys. La il·lusió del casament també ha canviat. Un casament és caríssim i la núvia, que no és tan jove com abans, ve molt més preparada. Econòmicament, tot són traves per casar-te!

 

Recorda una crisi similar?

La dels anys noranta. Aquella va ser, a més, una crisi del concepte matrimoni. La gent decidia no casar-se i anava a viure en parella.

 

A l’Estat han caigut les vendes de núvies?

Sí, i per això nosaltres hem sortit fora. Tenim la imatge i els preus per poder-ho fer.

 

Quins són els principals mercats de Raimon Bundó?

El mercat italià és el que millor entén el producte núvia i la il·lusió que comporta. Alemanya suposa una bona venda, però té un consumidor molt més racional. Al Japó fa 15 anys que hi som i funciona molt bé, tot i que els vestits allà es lloguen. Ara bé, paguen el mateix que un vestit comprat! Els japonesos busquen sobretot qualitat i diferenciació del mercat xinès.

 

Què em diu dels Estats Units, França o Llatinoamèrica?

Pel que fa al primer, ens agradaria molt entrar-hi però cal anar amb compte: és molt gran. França és el mercat que més es resisteix; l’hem visitat molt, però encara ens costa. Pel que fa a l’Amèrica Llatina, el 2011 vàrem treure la línia Kiss by Bundó per donar resposta a la seva demanda de preus més reduïts. En el cas concret de Brasil, sabem que el seu bon funcionament té data de caducitat perquè patirà aviat l’esclat de la bombolla econòmica en què viu.

 

Els plans de futur de la firma passen per créixer més?

L’estructura, ara per ara, està controlada com està. Tenim personal qualificat i subcontractem producció per no suportar càrregues extres.

 

Però tenint en compte que el negoci va bé, us agradaria créixer?

Nosaltres mai no hem estirat més el braç que la màniga. Pensem en expandir-nos, sí. Ens agradaria fer-ho amb botigues pròpies o franquícies, però ara no és possible. Els bancs tampoc no t’ho permeten. Tot i que com a empresa familiar sempre ens hem basat en l’autofinançament.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]