Entrevista

“Volia que aquella artesania de tants anys tingués un reconeixement com a marca”

Ariana Jiménez, creadora de VulèVulà

Ariana Jiménez ha crescut entre pells, olor de pega i el soroll de les màquines de fons. La seva mare, Carmen González, fa casi 40 anys que treballa la pell per a altres marques. Una llarga trajectòria avalada pels seus 15.000 dissenys, però sempre des de l’anonimat. Des de fa quatre anys treballen juntes i han creat la seva pròpia marca, VulèVulà (@VuleVula). Un símil amb les paraules “voler volar” que  expressen tots els somnis que estan encara per arribar.

 

Com neix aquesta afició per dissenyar bosses de mà?

He crescut entre pells, olor de pega i escoltant el soroll de les màquines. La meva mare porta 37 anys treballant per a altres marques i mai vaig voler treballar amb ella pel que comporta treballar amb un familiar. Però m’apassiona crear i tot i que treballava en altres temes, anava fent els meus dissenys en paral·lel. Fins que un dia em van proposar fer un market amb aquells dissenys i va funcionar molt bé.

 

Va ser el detonant per a dedicar-te?

Va ser un cúmul de coses. Vaig tenir la meva pròpia crisis, perquè sóc mare de tres fills i em trobava amb una parella tocada per la conjuntura econòmica i jo sense treball, seguit després d’una mala experiència laboral. En aquell moment li vaig plantejar a la meva mare com  podíem treballar juntes, cada una amb el seu espai.

 

Amb noves regles

Sí perquè la meva mare sempre havia dissenyat per a altres marques como Rosa Pla, Massimo Dutti, Munich, El Corte Inglés etc i jo tenia ganes de crear la meva pròpia marca.

 

I va néixer VulèVulà

Tenia la necessitat de posar-li nom als nostres dissenys i treballar el producte tal i com el vam  concebre. Volíem que tot aquell treball, aquella artesania de tants anys tingués un reconeixement com a marca perquè sempre han estat encoberts. I estàvem una mica cansades de treballar per grans marques que et deixen pocs marges.

 

Treballar amb pell no permet fer un producte econòmic

Intento fer un producte ajustat en el preu, no crec que abusar del preu sigui bo i en el món de la pell se’n abusa molt. Jo sabent els costos reals de la pell, penso que hi ha marques de renom que abusen molt i ofereixen una pell de molt mala qualitat.

 

Heu deixat de treballar per altres marques?

Ho compaginem, jo porto la línia de particulars amb VulèVulà com a marca, que té línies més rectes, més urbanes, sense pinces, sense fornitures…. Perquè jo no sóc de bosses de mà armades, m’agrada donar més protagonisme a la pell.

I ella porta més la línia de clients, de marques que tenen la idea però necessiten dissenyadors, patrons, prototips, etc.  Ens complementem, ella dona el toc d’artesania i tradició, i jo de modernitat.

 

Elaboreu tot el producte?

Tot, el disseny, el patronaje, el taulell, la costura… tot el procés. Només derivem a altres tallers quan és estrictament necessari per un acabat concret si no contem amb una màquina específica per allò.

 

En què estàs treballant ara?

En la línia d’home. És un mercat que no està tot el desenvolupat que hauria d’estar.

També li vull donar un impuls a la marca i estic treballant amb The Bold Strategic Design Studio, que són dissenyadors de branding, que creuen en el projecte i en el producte i estan fent l’estudi de la marca.

 

Com distribueixes el producte?

Els markets funcionen molt bé perquè el producte agrada molt i tens el contacte amb la gent. Per exemple el de la Sala Mezanina, a Gràcia (Barcelona), que era una antiga vaqueria i és un market d’artesans, proper i de quilòmetre 0.

No crec en els grans mercats, on des de el meu punt de vista tot és postureig i els organitzadors s’aprofiten dels petits.

 

Què aporta VulèVulà que no aporta una altre marca?

La qualitat de la pell i la personalització. La meva pell la compro a Igualada i tots els meus proveïdors són nacionals. Jo sé que les pells italianes són més barates, però també la qualitat de la pell que jo compro no la veig a altres marques.

Sense desmerèixer a ningú, jo venc una bossa de mà amb una pell de primera qualitat, amb un estil clàssic dins de la modernitat i que et durarà perquè no segueixo les tendències de moda i m’encanten els colors i portar-los tot l’any sense seguir els tons de temporada.

I en segon lloc la personalització, que adopto les idees i ho personalitzo fins el mínim detall. Tinc dissenys i patrons, però és un producte que estic fent per tu i tu decideixes com ho vols.

 

En quins mercats et fixes?

M’agrada mirar el que es fa a Estats Units. França i Itàlia tenen col·lapsat el mercat de disseny de moda i bosses de mà. Aquí per sort tenim molta tradició, del Llevant i d’Andalusia i està provocant que marques de fora estiguin venint a produir aquí on hi ha molts bons artesans que fan meravelles. Malgrat tot, al Mediterrani hi ha més “vegans”, com els anomeno jo, que prefereixen bosses de mà amb altres materials com la llana. A altres zones d’Espanya com Madrid i el País Vasc s’aprecia més la pell.

 

Obrir una botiga està als teus plans immediats?

No, en tot cas donar-ho a comercialitzar a altres botigues. El meu plantejament és el de botiga online per a poder compaginar la meva vida laboral i familiar. Que després ja se sap que es treballen moltes hores, però me les organitzo com vull.

 

T’espera un 2017 interessant

Molt, en mig any espero ja estar venent online. L’únic problema és que m’agrada molt crear de forma espontània, peces úniques a partir de retalls i això a una web no es pot vendre perquè necessites reproduir una sèrie de prototips i dissenys.

 

De moment et dones a conèixer a través de les xarxes socials

Sí i em funciona molt bé, especialment Linkedin des de on m’arriben molts clients. Gent que dissenya i necessita tallers de petit format, produccions limitades.

 

Quin és el producte que té més sortida?

Les carteres, però no les de mà, les de mida mitjana.

 

Com t’imagines d’aquí a 20 anys?

Amb VulèVulà ja tot en marxa, però no només amb aquesta marca. VulèVulà es part d’un projecte. La intenció és crear una empresa amb diferents línies comercials, entre elles una línia infantil i una botiga de mascotes. Tot amb la pell como a protagonista. Però pas a pas, primer que s’assenti la línia de dona.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]