Entrevista

“A firiri, dissenyem experiències i compartim emocions”

La Laura Rabot i en Raju Thapa de firiri, moda sostenible des de 2014

firiri és una firma de roba sostenible, vinculada a projectes socials, dissenyada a Barcelona i confeccionada al Nepal amb teixits naturals de l’Himàlaia per persones que reben un salari digne per la seva feina

 

firiri és molt més que un projecte de roba sostenible fabricada al Nepal; és moda ètica per a dones úniques d’esperit lliure. La iniciativa, impulsada el 2014 per l’emprenedor social nepalès Raju Thapa i l’advocada catalana Laura Rabot, busca promoure la sostenibilitat humana, ambiental i econòmica, a més del creixement espiritual i cultural entre dues cultures, la mediterrània i la nepalesa.

 

Com sorgeix la iniciativa de crear firiri?

Realment la “culpable” va ser la mare del Raju que, en un dels viatges que vam fer al Nepal, em va regalar un xal de dhaka, un teixit tradicional del Nepal on es repeteixen acolorides formes geomètriques que van inspirar el logo de firiri. Estava fet amb cotó orgànic, artesanalment, al taller familiar. El Raju prové del món dels negocis i va estudiar un MBA a Londres, jo provinc del món de l’advocacia i defenso la sostenibilitat en la moda. Tant en Raju com jo, que sempre havíem tingut la idea de tirar endavant un projecte junts connectat amb el Nepal, vam pensar que seria una bona idea portar aquests teixits orgànics, i tot el que representen, a Europa, i especialment a Barcelona, per fer de pont entre les dues cultures.

 

I decidiu impulsar el vostre projecte.

Sí, un projecte de roba sostenible i amb valor social, que ens permet donar a conèixer la cultura, la tradició i els teixits naturals del Nepal, i a la vegada reconeixent el valor de les persones que hi ha al darrere de cada peça de roba, que han aportat els seus coneixements, temps, experiència, treball, cor i ment… per fer-la. Per aquest motiu, cada peça va acompanyada d’una targeta on s’explica la història de vida de la persona que l’ha feta. A firiri creiem en les persones, en l’amor i el respecte més profund cap a tots els éssers vius i la natura. I des d’aquest sentiment i convenciment profund neix la nostra moda amb ànima.

 

Les persones primer.

Sí, sempre. La nostra és una moda amb ànima. La Laura i jo venim de llocs molt diferents, però tenim una visió en comú: conscienciar les persones que una moda diferent és possible. És un repte, però creiem que és un camí que no té retorn i cada vegada hi ha una major conscienciació per la sostenibilitat.

 

La ciutadania cada vegada està més conscienciada?

Sí, cada vegada hi ha més gent que pensa com nosaltres, que cal anar una mica més enllà dels números, dels beneficis, i contribuir per aconseguir una societat més justa, igualitària, sostenible… Nosaltres també fem xerrades per apropar la moda sostenible a la gent, som membres de l’Associació de Moda Sostenible de Barcelona i hem observat que, d’uns anys ençà, hi ha hagut una major conscienciació i interès.

 

Així i tot, és fàcil tirar endavant una empresa de moda sostenible?

No, cal invertir-hi molts esforços i temps perquè la sostenibilitat és un procés, un camí, i sabem que els resultats no els podrem veure de manera immediata perquè els canvis de costums són lents i es produeixen de manera gradual. Però també cal dir que aquí ser emprenedor és molt difícil, i més si vens de fora; el que a Londres aconsegueixes en 24 hores, aquí trigues un mes entre papers i burocràcia. Caldria donar més facilitats als emprenedors!

 

Per què us establiu a Barcelona, i no a Londres?

Els dos som uns enamorats de Barcelona, i creiem en la unió de la cultura mediterrània i la del Nepal. Pensem que és enriquidor i positiu traslladar la manera de ser i de fer dels nepalesos aquí, a Barcelona i a Catalunya. El Nepal és un país en vies de desenvolupament que s’associa a la pau, a l’espiritualitat, i la seva gent sempre té un somriure a la cara, sempre està disposada a ajudar, i volem que aquest esperit arribi aquí de la mà de les nostres peces de roba i complements sostenibles i de la nostra manera de treballar.

 

Com treballeu a firiri?

Els dissenys els fem a Barcelona mentre que la producció es fa tota al Nepal, en petits tallers tèxtils de la família del Raju o de gent propera que fan un treball de molta qualitat amb materials naturals, sostenibles, orgànics, ecològics com el cotó orgànic, el bambú -que és antibacterià i transpirable-, a més del caixmir, les llanes d’ovella, el lli, el cànem, la seda i la seda de plataner, entre altres.

 

D’aquesta manera podeu controlar el procés de producció.

Sí, viatgem regularment al Nepal, coneixem la gent que treballa per a nosaltres i podem fer un seguiment de tot el procés, sense intermediaris, la qual cosa ens permet garantir-ne la qualitat i que les persones que treballen per a nosaltres rebin un salari just per la feina que fan, tinguin una vida digna, puguin enviar els seus fills a l’escola, etc.

 

Fet que no sempre passa amb el fast fashion

És impossible pagar un salari just venent samarretes a tres o cinc euros!

 

Els vostres productes només es poden adquirir a la vostra botiga en línia?

Des de fa tres anys tenim la botiga online www.firiri.com, però les nostres peces també es poden trobar en diferents punts de venda de ciutats de Catalunya i de la resta de l’Estat. Recentment ens va sorgir l’oportunitat de tenir un espai, un showroom, a la botiga que té la companyia basca de moda sostenible Skunkfunk (Skfk) a la ronda Sant Pere, 31, de Barcelona. La botiga té dues plantes, i a la de sota hi tenim presència diferents marques que som complementàries. D’aquesta manera podem tenir un major contacte amb la clientela.

 

Consideràveu necessari que la clientela pogués veure i tocar les vostres peces?

Sí, encara que la principal via per comercialitzar els nostres productes és a través de la nostra plataforma en línia, hi ha establiments que s’alienen amb els nostres valors i que ens han ofert tenir les nostres peces. Ens ha semblat una bona oportunitat perquè d’aquesta manera la gent pot tocar, emprovar-se i veure els productes, els teixits, la qualitat…

 

Ara, a més de la roba, també teniu un packaging sostenible.

L’any passat vam introduir el packaging sostenible, i les caixes i els embolcalls de les peces estan fets amb un paper natural nepalès a base d’arròs picat i assecat al sol, a les muntanyes, i les etiquetes dels embalatges també són ecològiques.

 

Com teniu previst créixer i donar-vos a conèixer?

Continuant apostant per la plataforma en línia –el 2019 hem començat a vendre també a Europa, fins ara només ho fèiem a Espanya i Portugal-, tenint presència a les xarxes socials, fet que ens permet donar-nos a conèixer, ja que disposem d’un pressupost limitat per fer publicitat i màrqueting, fent col·laboracions amb altres establiments, bloguers i impulsant projectes socials.

 

Per exemple?

Just després de crear l’empresa hi va haver uns forts terratrèmols al Nepal. Es van produir moltes desgràcies personals i materials i vam decidir dissenyar una samarreta específica i, en col·laboració amb Unicef Espanya, tots els beneficis de la venda de la samarreta es van destinar a projectes de reconstrucció de les zones afectades pel terratrèmol. Al mateix temps vam col·laborar amb Maiti Nepal, oenegé que vetlla per rescatar i rehabilitar les nenes i dones que són víctimes d’explotació sexual al Nepal, donant roba i fent una aportació econòmica. I hem col·laborat amb el curtmetratge Viaje sin maletas, una pel·lícula amb ànima, on vam cedir el vestuari de l’actriu principal, Mariona Ribas. Volem anar més enllà de la moda, del negoci, i aportar el nostre granet de sorra en projectes socials i solidaris per crear un món millor entre tots.

 

I per acabar, què significa “firiri”?

Significa “moviment amb el vent” en nepalès. Aquí no tenim cap paraula que tingui el mateix significat: moviment d’onejar amb l’aire, com les acolorides banderes budistes d’oració, però allà si la tenen, i ens va semblar que se li esqueia al nostre projecte, ja que firiri representa el moviment del canvi i fluir d’idees: volem que firiri sigui més que moda; no només volem vendre moda i roba, sinó que també volem vendre un sentiment, una experiència… Dissenyem experiències i compartim emocions.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2019, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]