Entrevista

“Al 080 he apostat per una col·lecció basada en la filosofia kintsugi, per què no ensenyar les imperfeccions de la dona?”

Maria Roch, dissenyadora

La dissenyadora Maria Roch ha desfilat per primera vegada a la 080 amb una aposta original on ha combinat els vestits de festa amb peces de ceràmica com a complement. Ha estat la posada en escena d’una marca que poc a poc es va fent un lloc en aquest sector. La seda és la base de les seves creacions i els seus dissenys són versàtils i es poden fer servir també en situacions més informals. Amb projectes de futur que disten molt els uns dels altres, ara està centrada en fer créixer la seva marca mentre juga amb una nova concept store oberta al costat de la seva botiga.

 

Com inicies aquest projecte personal?

Després d’acabar la universitat vaig estar fent pràctiques a Antoni Miró i em van oferir quedar-me al departament de nuvi, però no em venia de gust. En aquell moment un amic acabava de deixar una botiga i em va animar a agafar-la. Sense cap col·lecció, vaig muntar una botiga multimarca i al 2012 faig la meva primera col·lecció a la botiga. El següent pas va ser vendre-la a d’altres botigues multimarca.

 

I com neix Maria Roch?

Vaig obrir una botiga al Born i vaig estar uns tres anys, però la tanco al 2015 i decideixo obrir botiga exclusivament de la meva marca perquè no encaixava fer col·lecció de festa amb la resta de marques que venia.

 

Però ara tens botigues Roch i Maria Roch?

La meva marca és Maria Roch, que és amb la que m’identifico i em coneixen, que distribueixo a multimarca i amb la que m’he presentat a la 080. Però he obert Roch, que és una concept store amb les marques que m’han funcionat millor i que són de l’estil que jo em posaria.

En aquesta última tinc també dissenys meus però són més casual, on faig servir el lli i el cotó, i una petita selecció de productes de gastronomia bons com ara vermuts, oli d’oliva, olives, així com ceràmiques, ganivets… Roch ho faig com a diversió, però no és la meva aposta professional per on vull créixer.

 

I per què Maria Roch és festa?

La meva trajectòria a les botigues m’ha permès veure quina era la demanda. Fa quatre anys no hagués imaginat fer festa. Ara tinc col·lecció més casual que venc a la botiga Roch, i la de festa a Maria Roch.

 

I com fusiones moda amb aquest concepte de productes selectes?

Volia fer una història més meva, on poguessis comprar coses que considero bàsiques i difícils de trobar si no et vas a una botiga especialitzada.

 

Funciona?

És un concepte que costa. La idea és que si vens a comprar roba i tens un sopar, en lloc de dur una ampolla de vi, per què no un ganivet que talli o un oli bo? Fa tres mesos que he obert això i així com la roba em va molt bé, la resta costa. Tampoc n’he fet difusió.

 

Quin valor diferencial té Maria Roch?

Que són vestits de festa, que segons els complementis te’ls pots posar per anar a treballar o en un entorn més informal. Les meves peces no són pomposes, són molt versàtils que es mimetitzen. Depèn de la situació li poses un cinturó mal posat o li fas un nus i el pots aprofitar. Però costa que la gent entengui que un vestit de festa se’l pot posar per treballar, per exemple.

 

Amb quins materials treballes per aconseguir-ho?

Amb seda natural, tot molt fluït. Tinc controvèrsia amb gent que no vol tanta fluïdesa però aquí no canviaré, perquè és el meu tret diferencial el fet de poder-te posar una peça de diferents maneres. Això només t’ho permet fer la seda.

 

Quin és el teu target?

Quan vaig començar amb la marca tenia un públic molt jove, al voltant dels 18-20, però des de que tinc la botiga he ampliat molt el públic i ara puc tenir senyores de 65 gràcies a que tinc un producte versàtil. Ara tinc a la filla i a la mare, i per què no?

 

Et dones a conèixer sobretot a través de les XXSS, quina estratègia segueixes?

Estem començant. Fins ara m’encarregava jo i no m’ha anat malament perquè tinc vendes gràcies a les XXSS, però he de començar a delegar i ara amb un equip extern hem començat a fer una estratègia. Fins ara ho feia jo una mica a cegues sense estratègia.

 

Però has apostat per les influencers

M’agrada col·laborar amb influencers i funciona des del punt de vista de la visibilitat si encertes amb les adequades. A vegades és millor treballar amb les que tenen menys seguidors però que són més rendibles perquè s’adrecen al teu públic, que amb les que tenen més followers. L’important és que el públic de les influencers sigui fidel al que publiquen.

 

A part de les XXSS?

Estem començant a fer l’estratègia de comunicació i també volem treballar amb premsa i estilistes d’editorials de moda. No només una influencer que porti la roba sinó que la premsa conegui la teva marca. Estic oberta a tot tipus de col·laboració com les que fins ara he fet amb actrius que m’han demanat vestits per a gales.

 

La sortida de la crisi es nota en el sector de la moda?

Es nota en quant a la facturació, la gent gasta més, sobretot a l’estiu. La col·lecció d’hivern si pogués no la faria, el que funciona és primavera i estiu. Jo vaig obrir en plena crisi i he anat a millor. Sí que és cert que abans de la crisi les marques de roba feien molts diners, la gent gastava moltíssim. Ara notem que la gent torna a comprar vestits per a festes com per exemple Sant Joan quan aquests últims anys tiraven de fons d’armari.

 

On produeixes?

Dissenyo tot aquí, però hi ha una part que la faig fora. Tot el tema sedes ho faig a l’Índia i no és per tema de cost com es pensa la gent perquè em costa gairebé el mateix que aquí, sinó de ventall de possibilitats. És més complex anar cap allà, però allà puc dir que vull un pantone i ells em tenyeixen la seda com jo vull amb el color que jo vull. Aquí això no ho pots fer i si t’ho fan, has de comprar 500 metres. Em surt més a compte anar a l’índia i comprar-ne 20. Una altra de les coses que destaca molt de la meva marca és que tinc cinc colors temporals i mai són repetits. Són bastant diferents als que pots trobar a les altres botigues de festa, que sempre tenen la seva carta de colors. Jo aposto per diferents cada temporada.

 

És la primera vegada que desfiles, no?

He estat a Cibeles Ego de Madrid vàries edicions però només en el market. Desfilar més seriosament és el primer cop, és la meva presentació oficial.

 

Quina ha estat la teva proposta del 080?

M’he inspirat en el Japó, en la filosofia kintsugi, on les peces ceràmiques que es trenquen es transformen i donen lloc a un altre objecte que enlloc d’amagar les imperfeccions es mostren i li donen més bellesa.

Els meus vestits al ser versàtils també són imperfectes i s’adapten a la imperfecció de la dona, com més gran més imperfeccions, però enlloc d’amagar-les, perquè no mostrar-les?

He jugat també amb blocs de colors per les diferents propostes.

 

Quins complements has fet servir?

Com és la 20a edició i el 10è aniversari, he col·laborat amb 10 dones ceramistes i les models en lloc de dur bossa de mà, collarets o bijuteria, han desfilat amb una peça de ceràmica com a bossa de mà. Són 40 looks, 20 amb peces de ceràmica i 20 amb arracades de ceràmica. Les peces estaran exposades a la botiga durant el mes de juliol. A més, en viu durant la desfilada hi ha hagut una ceramista tornejant un bol.

 

Quants punts de venda tens?

Ara mateix tinc 30 punts multimarca a tota Espanya.

 

On et funciona millor?

A Madrid.

 

Vols obrir botiga pròpia allà?

A curt termini m’agradaria. És un dels plantejaments que he de fer.

 

L’altra seria vendre fora?

Sortir fora és més complicat perquè has de triar la fira adequada perquè hi ha milers, només a París hi ha cinc o sis i has de saber quina és la correcta. O faig fira o desfilada en alguna ciutat europea perquè em coneguin. Però tinc una tercera opció, mercat àrab.

 

Com seria?

Jo tinc un producte molt sexy, per què no fer un vestit gel·laba? Ara és necessari especialitzar-te en un sector i l’àrab és un mercat on hi ha diners però no es poden exhibir tant. Com els meus vestits son versàtils, per què no fer un vestit sexy que sigui gel·laba?

 

Quina és l’opció que guanya pes de forma més immediata?

Desfilar fora o obrir botiga a Madrid. Aquesta segona em fa una mica de por perquè estic molt ben posicionada amb botigues molt importants que em donen bona imatge de marca i si obro les perdria. A més, m’hauria d’instal·lar un temps allà perquè la gent vol entrar a la botiga i veure la Maria.

 

Et funciona la botiga online?

El meu producte és complicat. Un vestit de festa online el ven una marca molt potent, que conegui tothom, tot i així venc. Però tinc un altre handicap i és que el meu vestit al penjador no s’entén i a l’online arriba el paquet i no saben ni per on començar. Hauria de fer vídeo explicatiu de cada un. Tota la història romàntica dels meus vestits no és fàcil. Un vestit estructurat és fàcil, però una seda no.

Per això tot el procés és més lent. Jo he apostat per obrir botiga i no havia anat a desfilar perquè la prioritat havia estat la botiga.

 

Hi ha molta botiga de festa que ha acabat fent núvia, en faràs?

No. Jo si vols et faig un vestit blanc o beige però no en faré de núvia. Entenc que en facin perquè amb la núvia fas diners i costa el mateix fer un de núvia que un de festa, però no és la meva idea.

 

En què t’inspires?

Les col·leccions són etapes molt personals de la meva vida, però jo ho faig al revés de com t’ensenyen a la universitat. Jo dibuixo tota la col·lecció però no parteixo de la base d’un concepte. Un cop ho he dibuixat ho relaciono amb un concepte i em surt de forma natural. I tots els models tenen noms relacionats, ara són tots japonesos. Vaig fer una col·lecció on eren noms de pirates i estava inspirada en les sirenes i el mar.

Ara el Japó perquè vaig anar a principis d’any i em va impactar la seva cultura. Això ho he relacionat amb la ceràmica que venc també a la botiga.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]