Entrevista

“Amb Iaios recuperem el jersei de llana de tota la vida i la vida de persones de les que ja no es parla…”

Amadeu Barbany i Gemma Barbany, fundadors de Iaios

Fa tres anys la Gemma Barbany va decidir rellançar un projecte que havia iniciat el seu pare als anys 90, per fer-se forat en el sector del consum conscient que cada dia pren més força a la nostra societat. Iaios recupera els jerseis de llana de tota la vida que, tot i el nom, van dirigits especialment a un públic jove. Jerseis fets amb regenerat de llana, acompanyats d’un procés i una història que ells mateixos transmeten amb passió i il·lusió.

 

El teu rebesavi venia camises a marxants de bestiar, veniu d’una llarga tradició familiar

Gemma: Sóc la cinquena generació d’una família dedicada al tèxtil. El meu rebesavi va obrir una botiga de betes i fils a la ciutat de Granollers (Barcelona). El seu fill va seguir amb el negoci i va obrir una petita fàbrica de punt a la part posterior del local. Igual que el meu besavi i avi, el meu pare és botiguer de tota la vida i ha portat la botiga de roba familiar, que ja acumula més de 120 anys d’història.

 

D’on sorgeix la idea de Iaios?

Amadeu: Als anys 90 amb els creadors de la marca Privata, que en aquell moment ja no existia, vam intentar fer una rèplica i vam crear Iaios. Però la iniciativa va durar uns quatre anys perquè en aquella època no hi havia una consciència de consum tan arrelada com ara. I fa tres anys amb la meva filla Gemma hem tornat a començar.

 

Perquè creieu que ara funcionarà? Us està ajudant la tendència actual de tornar a comprar al comerç de proximitat, buscar productes ecològics per menjar, cuidar-se més…?

A: La gent ha fet del consum conscient un objectiu i va en augment.

 

Sobretot en alimentació no?

A: Sí, és bastant més alt que en el sector tèxtil. Si ens comparem amb els països del nord d’Europa tenim molt camí per recórrer encara, això ja està molt més digerit. Tot i que és un percentatge petit de la població, se l’ha d’anar seduint per arribar a més gent. Amb les noves aplicacions digitals i l’accés a la informació tot passa a ser més transparent i aquest és un dels nostres punts forts.

 

És viable econòmicament?

Avui en dia el petit comerç està molt tocat, hem de sortir a partir de molta il·lusió i molta creativitat. Sobretot la moda conscient i sostenible té una quota de mercat molt petita. Per ser viable n’has de fer 25.000 jerseis. Abans ho permetia l’economia però ara no. Quan veus una samarreta a 3 euros, alguna cosa passa, com i qui l’ha fet? Ara bé, quan sigui negoci, s’ho quedaran els mateixos.

 

Què tenen d’especial els jerseis Iaios?

G: Són jerseis que recuperen aquella peça bàsica que la pots dur cada hivern, que t’estimes perquè dura molts anys, en contraposició de la compra compulsiva sense cap criteri.

 

Com ho produïu per aconseguir-ho?

A: Es fan amb regenerat de llana. S’agafen els retalls sobrants de confeccions tèxtils que normalment es tirarien, es recullen i se separen per tipologia d’article i color. Un cop tenim les games blaves, negres etc, es tritura per separat.

El més fàcil seria triturar-ho tot junt i tintar-ho de nou, però tindríem un procés en què utilitzaríem el 99% més d’aigua, i nosaltres només n’utilitzem un 1%. I al barrejar les llanes ens estalviem tenyir-les i aconseguim que agafi la rusticitat que també els caracteritza.

Finalment es pentina i es torna a filar, per tant és un fil 100×100 reciclat i a la vegada és un producte circular, és a dir, el mateix jersei es pot tornar a reciclar fins a set vegades. No es fan servir tints, que és la part més contaminant del tèxtil, i és de proximitat, amb materials d’aquí. És un procés molt artesanal però que té una màgia darrera.

 

Aquest producte no xoca amb el consum immediat i de renovació constant que hi ha ara?

G: Nosaltres treballem amb la idea de donar valor al producte, al comerç, ser activistes del consum conscient, jo ho he mamat des de petita i amb Iaios el que teníem clar és que competir amb el fast fashion no tenia sentit , és una guerra de preus que nosaltres no podem guanyar. Ens vam orientar amb el que una multinacional o una gran empresa desgeolocalitzada no pot fer, crear un producte únic, que és el valor de la nostra marca, amb una història darrera, especial, que t’estimes.

 

A quin públic us dirigiu?

G: Vam començar fent només homes i ara fem meitat i meitat. Ens enfoquem sobretot a un públic jove per la qualitat del jersei, perquè no encongeix, és una llana que aguanta i un patró bàsic. Però al ser un clàssic el venem a totes les edats.

A més, als 90 treballàvem amb galga tres i nosaltres ara ho fem amb galga cinc que és molt més finet però amb les mateixes propietats.

 

Perquè si és per gent jove es diuen Iaios?

A: Perquè aquí hi ha la combinació, els joves són el motor del canvi però han d’escoltar la veu de l’experiència.

 

Quants models teniu?

A: Fem un patró de noi i un de noia, i l’únic que canvia són les franges, els colors, etc. Volíem trobar un patró que funcionés i anar-lo afinant.

 

Introduireu altres elements?

G: Potser alguna cremallera o complement, però la idea és afiançar-nos amb aquest model i créixer, no en col·lecció sinó en producció.

 

Analitzant la filosofia de Iaios, podríem dir que traslladeu la teoria del storytelling a un producte. Per què tenen noms de persones?

G: Vam decidir posar noms de gent gran amb una vida peculiar. Hi ha molts iaios canyeros amb 80 anys! I cada jersei inclou una petita biografia.

 

Tots són persones conegudes?

A: Alguns no, per exemple un d’ells té el nom de l’àvia del García Márquez, que segurament va influenciar molt al seu net. No és una biografia d’enciclopèdia sinó amb coses curioses. I al final no portes un Iaios sinó un Tranquilina, un Jane Goodall, un Mossèn Ballarín… Recuperem vides de gent que ja no es parla, recuperem la llana, el jersei de tota la vida. Aquest any hem fet el nostre avi Amadeu.

 

El color, l’estampat, la forma… tot té a veure amb la persona que inspira el jersei?

G: No, el posem després.

 

És un producte que s’ha d’explicar per donar el valor a la història que hi ha darrera, teniu vendes a través del web o us fa de reforç de la gent que ja us coneix?

A: Ens ha sorprès perquè ens funciona molt bé però molta feina ve de l’explicació que dones a les fires i a la botiga, que és el que t’enamora i t’enganxa. Hi ha gent que ve de lluny expressament perquè li expliquem en directe.

 

Quina producció en feu?

A: Aquest any hem fet 1.500, 18 jerseis per model i l’any que ve esperem fer-ne 3.000, anem doblant cada any.

 

Tot ho feu aquí?

A: Sí, la filatura a Olot i el teixit i la confecció a Igualada.

 

Si creixeu ho podreu mantenir?

A: Esperem que sí i no ens tanquin. El nostre procés és molt llarg i comença amb el camió que va per les fàbriques recollint retalls….

 

Tot això no incrementa el cost?

A: Sí, tenim un marge molt petit comparat amb els que fabriquen a la Xina o a l’Índia. Per a un fabricant una producció de 1500 peces no li surt a compte, és gairebé un favor que ens fa, però tenim la sort que ens hem trobat amb gent que creu que el producte té futur i amb la que tenim molt bona relació. Si som capaços de sortir fora, ja ho tindríem!

 

Costa fer arribar la idea del producte al mercat? Com el doneu a conèixer?

A: L’hem d’explicar molt! Guanyem amb la venda directa.

 

Veneu a través de la botiga Dracs de Granollers, a fires i mercats, i online, us plantegeu fer-ho a botigues multimarca?

G: Aquesta és la idea. De cara a l’any que ve volem trobar unes 10 botigues que vulguin vendre el producte.

 

També feu col·lecció de nens?

A: Fem el mateix de grans pels petits, però no és el nostre punt fort perquè necessitem tenir moltes talles i produir-los és difícil. Si ja és un favor fer-ne de cada model vàries talles, de nen encara més.

 

Quin és el vostre mercat? Exclusivament Catalunya?

G: El 90% sí, tot i que amb l’online també venem fora. Ara volem internacionalitzar-nos perquè entre d’altres coses aquí l’hivern és molt curt.

 

Dins d’aquesta tendència actual de personalització dels productes, us plantegeu que els consumidors puguin dissenyar el seu propi Iaios?

G: No, havia pensat fer alguna col·laboració amb algun dissenyador o marca per fer un model inspirat en algú. Però no podem fer personalització amb la nostra producció.

 

Com feu per allargar la temporada del jersei, teniu altres productes? Voleu fer alguna cosa més fina?

G: Estem fent provisionalment samarretes, però encara no hem aconseguit fer-ho amb cotó reciclat perquè el fil que surt és massa gruixut. Per això volem sortir a l’exterior, per vendre a països amb hiverns més llargs.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]