Entrevista

“Ara donem cabuda a marques que havien de marxar fora”

Ana Castán, impulsora de la fira de moda infantil Little Barcelona

Javier Royo, Sílvia Tarrés i Ana Castán són els impulsors de la fira de moda infantil Little Barcelona. Tots tres, empresaris llargament vinculats al sector infantil amb les seves pròpies marques o com a representants de marques internacionals, van emprendre fa quatre mesos una aventura que ha demostrat allò que feia anys que intuïen: “Calia una fira de moda infantil que facilités la promoció de noves marques per a nens; propostes innovadores que fugen d’allò que havíem vist fins ara”, expliquen.

 

Marques que conformen un nou univers infantil, pensat sobre la base de conceptes com “bio” o “comerç just”, o bé amb dissenys més propers al món de la moda d’adults o de l’experimentació sensorial. Aquestes característiques són el denominador comú de les 60 firmes de moda infantil que van participar en la primera edició de Little Barcelona i també de les més de 100 que ja estan esperant per a la propera edició, que se celebrarà del 16 al 17 de juny a Barcelona.

 

A l’Estat Espanyol, i especialment a Catalunya, la indústria de la moda infantil té una important representació. Segons dades de l‘Asociación Española de Productos para la Infancia (Asepri), l’any 2010, aquest sector va facturar 1.074 milions d’euros. Un 31% de les vendes es van efectuar als mercats internacionals, principalment a Itàlia, Portugal i els Emirats Àrabs. A més, és molt probable que aquesta xifra continuï augmentant atès que ja al 2011, la facturació fruit de la internacionalització de les marques va créixer un 15% més, respecte al 2010.

 

Fa quatre mesos vàreu decidir crear un nou espai a Barcelona, dedicat a la promoció de marques de moda infantil. Per què?

El Javier, la Sílvia i jo ens trobàvem sovint a diferents fires internacionals amb les nostres pròpies firmes. Sempre veiem moltes marques espanyoles de moda infantil que feien negocis amb clients també espanyols. La pregunta era: per què no ho fan ja a casa?

 

I per què?

Aquí, fins ara, no hi havia una fira que donés cabuda a un tipus emergent de marques i a un nou model de botiga infantil. Firmes de moda que no només ofereixen roba, sinó que tenen tot tipus de productes relacionats amb un nou estil de vida. Conformen una oferta comercial que va des del que s’anomena roba de la “primera posada”, fins al mobiliari, els elements de decoració infantil o els jocs.

 

A València se celebra la FIMI (Fira Internacional de Moda Infantil i Juvenil) des dels anys seixanta.

Voldria fugir de les comparacions, ja que simplement el nostre client és diferent. Parlem de noves botigues i marques innovadores que han fet una aposta per un concepte d’univers infantil basat en una forma de vida que trenca amb el que havíem vist fins ara. Tant és si és perquè tenen per exemple un valor “bio” o perquè s’allunyen de les línies de disseny infantil clàssiques.

 

La celebració de Little Barcelona ha suposat per a moltes marques exposar per primera vegada al seu país?

Sí, un exemple n’és la firma Bobo Choses. Estic molt contenta que això hagi passat a Little! Ara donem cabuda a marques que havien de marxar fora, a les fires internacionals, perquè els clients espanyols que compren els seus productes no anaven a les fires que teníem aquí.

 

Per tant, moltes d’aquestes firmes eren més conegudes a França o Països Baixos?

Certament i, per aquest motiu, a Little les recuperem. Aquí, tenen molt mercat per recórrer. Era ridícul que dues firmes de Barcelona haguessin de treballar el seus clients espanyols des de Kleine, la fira que se celebra a Amsterdam, o des de Pitti, a Florència.

 

El 80% d’expositors de la primera edició de Little Barcelona han estat marques de casa.

No hem fet una fira amb marques de fora –també en tenim- sinó amb marques d’aquí. Hi ha un mercat importantíssim que no trobava el seu espai de promoció. En aquest concepte diferent de moda infantil, Espanya és un dels països que té més potencial. Però tampoc podem oblidar que és un mercat emergent i encara és difícil penetrar-hi amb aquest nou concepte de moda perquè la gent té encara por als canvis.

 

Han quedat marques en llista d’espera que no han pogut participar en la primera edició del febrer i heu rebut la visita de 1.600 professionals. Us ho esperàveu?

No. Sabíem que hi havia un “forat”, però no ens esperàvem aquesta bona acollida. De fet, no acabo d’entendre com, fins ara, no s’havia fet un projecte com aquest. De fet, al mercat hi ha més marques de roba de nens que d’adults. Potser un motiu és perquè la majoria de marques que nosaltres acollim són de creació molt recent.

 

Us heu marcat els reptes de la propera edició de juliol?

Volem arribar com a màxim al voltant d’un centenar d’expositors i buscar un espai més gran que el de la primera edició, que va ser la seu del FAD. Estem encantats amb el resultat que va donar aquell espai, però per créixer caldrà buscar una nova ubicació.

 

Fugireu de nou d’una instal·lació convencional per a fires?

De ben segur! Potser estem una mica “ferits” amb l’estructura habitual de fira…Pensem en un entorn diferent on no et puguis avorrir.

 

Pel que fa al concepte de fira, com evolucionareu?

Volem oferir més coses a les botigues i als clients que ens visiten. Més enllà de la moda i els elements de puericultura, hem de pensar en el mobiliari, els llibres o fins i tot en les activitats infantils. Però cal fer-ho tot a poc a poc, triar bé.

 

Quins són els límits?

És molt important preservar el concepte original de Little. Som com una botiga de llaminadures! Quan hi entres, no saps per on començar perquè t’agrada tot!

 

Quin és el mirall on us mireu?

A mi particularment, com a responsable de la selecció de marques, m’agrada molt Playtime de París. Especialment, el seu concepte inicial, quan comptava només amb cinquanta o seixanta expositors, i amb una oferta que anava més enllà del que havíem vist fins llavors a les botigues infantils. En aquest sentit, nosaltres ens diem: per què no posar una espai de perruqueria o de llibres a la teva botiga de roba? Tanmateix, Playtime era una fira molt acollidora i això és el que volem.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]