Entrevista

“Ara volem fer rendible la inversió intel·lectual dels nostres productes”

Delgado Bull,

Macarena Ramos Buil i Anna Figuera Delgado són El Delgado Buil, una empresa especialitzada en sportswear per a home i dona, que ha entrat amb pas ferm en el món de la moda i en el cercle, sovint reduït, de dissenyadors de referència. Sis anys de treball dur, reconeguts per crítica i públic, i amb guardons com el Premi Barcelona és Moda de la Cambra de Barcelona a l’empresa emergent.

 

Consolidada la marca, toca continuar creixent cap a un públic mainstream. Les col·laboracions amb empreses contribuiran a aquesta estratègia, ja que les ha donat a conèixer en segments i públic a peu de carrer. Avui ens han obert la seva botiga-taller del barri gòtic de Barcelona per explicar-nos com ho han aconseguit i aquests plans de futur.

 

Com comença aquesta bogeria?

M: Vam estudiar juntes i ens vam adonar que ens compenetràvem molt bé. Després tot va anar rodat, l’Anna va rebre un premi final de carrera i el vam aprofitar.

 

En aquesta professió es premia els estudiants aplicats?

M: potser és a l’única professió on és sinònim de ser “guai”.

 

I es va concretar…

M: L’Anna em va proposar fer alguna cosa juntes, una desfilada, sense vocació de muntar encara una marca.

A: Cadascuna tenia un projecte diferent, però amb moltes sinèrgies. El gust estètic compaginava molt bé el de l’una amb l’altra i entre dues és més fàcil, hi ha dos caps i dues mans.

 

Arriba la desfilada i us plantegeu seguir?

El producte agrada molt i decidim formalitzar-ho tot i muntar una empresa.

 

És una professió que porta implícit aquest esperit emprenedor?

M: En el nostre cas, tant a casa de l’Anna com a casa meva, són d’empresa o autònoms i ells ens van donar molt de suport i ens van impulsar a fer-ho. Érem molt joves i a casa ens deien que ens havíem de tirar a la piscina, que no perdíem res, que a temps de tirar enrere sempre estàvem.

 

I no us heu equivocat

A: Estem molt orgulloses, hem fet un projecte increïble. Molta gent prefereix abans tenir experiència, però de vegades veus que si esperes a tenir-la, perds el tren i nosaltres el vam agafar fort.

 

Teníeu clar el producte que volíeu o el vau adaptar en funció d’un nínxol de mercat?

M: Les tres o quatre primeres col·leccions van ser d’home i en el fons ho vam fer perquè vèiem que faltava un espai de creativitat nacional en la moda d’home, no hi havia dissenyadors dedicats a fer moda sportwear d’home, que no fos sastreria.

 

I després us aneu diversificant

A: Hi havia una part de mercat que s’estava desaprofitant, les dues som dones i, tant nosaltres com les nostres amistats, ens volíem vestir de la col·lecció. És un segment, el de la dona, que sempre està a l’expectativa.

 

Això significa que la línia de dona funciona millor?

A: És més compulsiva, però també tenim molt bons clients homes. L’home va a comprar dos cops a l’any, però la dona cada mes està esperant coses noves. Les grans cadenes han ajudat a crear aquesta ànsia de compra i a generar aquesta activitat econòmica.

 

Us han ajudat?

M: En absolut, però sí a nivell social, perquè han apropat la moda a la gent, han donat una rapidesa i immediatesa en tot, que ha fet que la gent es torni més consumista, necessiti més comprar moda. Abans, quan érem petites, et compraven un dia roba per a tota la temporada i ara, en canvi, tots els dissabtes els dediques a mirar botigues i avui compres una cosa, però ja en tens vista una altra i no és una compra tan meditada sinó més compulsiva. I aquí sí que han ajudat les grans cadenes, amb la rotació de producte i rapidesa. Però ja està. Només hi ha petites excepcions, com Topshop, que fomenta corners per a joves dissenyadors, o iniciatives com el premi Botón de Mango.

 

El preu acaba pesant

A: És que a sobre són peces ben dissenyades…

 

Com creixeu, doncs?

A: Ens hi vam posar seriosament el 2007, quan comencem a moure el producte, anem a fires, busquem canals de venda i comencem a generar activitat econòmica. Va ser clau anar al saló Rendez-vous de París.

Vam aconseguir posicionar el producte en botigues multimarca, al costat de les que volíem ser competència. Estàvem arribant al producte que volíem. Paral·lelament vam obrir aquesta botiga taller, que ens ha professionalitzat. També han estat molt importants les col·laboracions que hem fet amb empreses, com la de Kipling, que va tenir molta repercussió internacional. Tot suma, els contactes, la premsa, el canal de venda…

 

I ara?

No es tracta de fer col·leccions més econòmiques, no té sentit, perquè perdríem diners i acabaríem oferint un producte que les grans cadenes estan fent molt bé. Nosaltres juguem en una altra lliga: preus més alts, exclusivitat, qualitats més bones, creativitat. Tot el que produïm ho fem aquí, donem treball aquí i això té un cost diferent, que si ho fas a l’Índia o a la Xina.

 

Algun projecte en ment?

M: Tenim l’objectiu, que és créixer, no ens podem mantenir ni estancar. Però per desgràcia l’entorn econòmic tampoc no és el més propici per fer grans creixements. Ara volem fer rendible tota la inversió intel·lectual dels nostres productes i en això ens centrarem, però no volem verbalitzar com, perquè encara no és ferm i està per lligar.

A: L’any passat, quan ens van donar el premi de la Cambra de Comerç de Barcelona, el vam destinar a una assignatura pendent, que era el canal de venda online, ja que els nostres clients els tenim molt repartits per tot el món. Això ens porta frescor i s’adapta a les noves vies de consumir moda.

M: A Internet hi has d’estar, t’agradi o no, i si no t’adaptes et quedes enrere. Tenim més repercussió si ens referencien en un blog o en el facebook, que si sortim en un mitjà escrit, que té un impacte local.

 

A quin mercat us voleu dedicar més?

A: On som més conegudes és aquí a Espanya. Però en el moment que vas a París estàs intentant una internacionalització, no només del producte sinó de la marca.

 

Us ho feu tot vosaltres?

A: Tenim molts professionals freelance que treballen per a nosaltres, com el director d’art, les costureres, etc… tot i que les dues fem pràcticament de tot. L’empresa va néixer petita i ha anat creixent, però continuem gestionant la majoria de les coses nosaltres.

 

Teniu pensat ampliar el producte?

A: Veiem molt viable fer una extensió El Delgado Buil kids.

M: També ens encantaria fer una línia de casa o de complements, però ara es tracta més d’afiançar que de diversificar. Primer fem molt bé el que fem i quan ja tinguem tots els pilars molt ben assentats, ja farem més pisos…

 

 

Acabem amb una bateria de preguntes ràpides…

 

Un color?

Tots

 

Un dissenyador?

Tenim moltes referències i seria injust deixar-nos algú. Això és una sort, perquè estem obertes a moltes referències.

 

Un somni?

Créixer i que duri tant com per poder traspassar l’empresa als nostres fills.

 

Una ciutat per desfilar?

París, Nova York i, en general, els països nòrdics.

 

Un material

La pell i tots els clàssics, com les llanes i els cotons, i nosaltres ja els donarem la volta i els farem moderns.

 

Un accessori?

La bossa de mà i les sabates.

 

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]