Entrevista

“Creem looks que serveixin per aguantar tot el dia”

Marijo Torres i Jesús Moreno, dissenyadors i directors creatius de Malahierba

Marijo i Jesús són dos amics, ella de Badajoz i ell malagueny, que comparteixen des de fa nou anys el mateix somni, un projecte personal en el sector de la moda, reflex de les seves inquietuds i projeccions de la societat en què vivim. Van venir a Barcelona per acabar els seus estudis i lluiten per fer-se un forat en un dels sectors més afectats per la crisi. Compten amb una botiga pròpia situada en ple cor del barri de Gràcia, a Barcelona, i una xarxa de distribució amb més de 30 punts de venda multimarca a Espanya i tres més a Bèlgica, Edimburg i Japó.

 

És gairebé una obligació començar l’entrevista preguntant pel nom. Per què Malahierba?

J: A Marijo li donaven una subvenció per ser d’Extremadura per exposar al Bread&Butter, però no teníem nom. Teníem la col·lecció, sabíem el que volíem fer, però ens havíem d’inscriure i només teníem un dia. Una amiga ens va suggerir que poséssim un nom que evoqués la naturalesa que als dos ens agrada, com la menta, el cardamom i Marijo va dir “mala hierba que nunca muere”. La idea lligava amb l’entorn competitiu del sector de la moda i el significat de sobreviure i poder subsistir fent el que t’agrada.

 

Tres objectius que us defineixin

J: Espontaneïtat, frescor i quotidianitat.

 

En què us diferencieu?

J: Ens enfoquem en una dona molt urbana, creativa, que li agrada l’art, la música i per això utilitzem molt la il·lustració i l’estampat per transmetre fantasia i il·lusió a l’hora de vestir-se. És un joc en el que es tracta d’expressar la teva forma de ser a través de la moda, amb la idea que el look et serveixi per a tot el dia, sigui bonic i funcional, que et vesteixis pel matí pensant en anar a treballar, tenir una reunió i a la nit una festa. També és un reflex de nosaltres.

 

En què us inspireu per fer les col·leccions?

J i M: En moltes dones. Cada sis mesos tenim un tema que ens inspira, de la nostra experiència i moltes vegades del que passa a la societat. Per exemple, fa tres hiverns vam tenir una que es deia Parlament, influïda per tot el tema polític. En una altra vam retre homenatge a aquelles noies rares de l’institut i la vam anomenar Flors rares, una altra Women in the Art… Sempre ens agrada fer l’ullet perquè quan la gent conegui l’univers de la col·lecció se sorprengui. Es tracta de sumar i aportar alguna cosa nova.

La de l’hivern que ve es diu Ignorades i està inspirada en les artistes del corrent de la Bauhaus que en el seu moment van ser ignorades pels seus propis companys. A Marijo l’inspiren molt les dones encara que siguin anònimes. Per exemple, la nostra tercera col·lecció es deia àvia, inspirada en totes les àvies.

 

Malahierba la vau fundar el 2008, just en plena crisi econòmica. Com vau viure aquells inicis on el més normal era el tancament de negocis més que les obertures?

J: Hem vist caure molts. Potser per la intuïció i per l’experiència que teníem. Hem sigut molt cautelosos, no hem demanat crèdits als bancs. El que teníem, ho invertíem i ho gastàvem. I un nivell de tossudesa bastant alt de lluitar pel que t’agrada.

 

S’està notant la reactivació econòmica?

M: La clienta local és bastant cautelosa, s’ho mira i pensa dues vegades. El turista i en general a la resta d’Espanya es viu d’una altra manera. La gent aquí està millor, no com el 2009, però no està recuperada.

 

Creus que el turista pot sentir-se atret per botigues com aquesta de Gràcia?

M: Va per ratxes, des del mes de maig fins a l’octubre un 30% de les vendes són de turistes, però la base és el client local.

 

Per què aquest barri?

M: Vam començar a Poblenou, i després ens vam traslladar a un altre local de Gràcia, fins que vam veure aquest del carrer Bonavista que tenia moltes possibilitats pel comerç i la vida que hi ha. L’altra opció era el Born, pel turisme i perquè és una zona de marques d’autor, però estem contents aquí.

 

Teniu una xarxa de distribució amb més de 30 punts de venda multimarca a Espanya, i esteu presents a Bèlgica, Edimburg i Japó. Què us ha dut a treballar amb aquests tres països?

M: Els mercats han vingut a nosaltres. Al Bread&Butter ens va sortir una clienta a Bèlgica que estava començant i va ser com “amor a primera vista”. És clienta des dels inicis i hem anat creixent junts. Japó va començar també a través de la fira i a Edimburg per una amiga que viu allà i que ens fa de comercial.

 

Quin mercat us funciona millor?

M: Japó, Bèlgica i aquí el País Basc, i Saragossa en segon lloc.

 

Per què el País Basc?

M: Tenen una forma de consumir diferent, els agrada anar més arreglats però no de cadena, és negatiu, són de la filosofia que si vols una cosa bona te la compres de marca. Madrid i Barcelona tiren més de cadena i d’allò conegut. Al País Basc com més petita sigui la producció, més local i menys coneguda, menys gent ho tindrà. És quelcom més d’exclusivitat, el que tu portes no ho veuràs a 50 persones més.

 

Hi ha altres zones on la gent també s’arregla molt

M: Al sud d’Espanya per exemple, però no funciona tant l’exclusivitat.

 

Us funciona el web?

M: Ha arrancat bé, és un treball paral·lel, amb les seves regles.

 

No heu participat fins ara al 080. Quina valoració en feu?

M: Hi ha massa barreja, Malahierba no pot desfilar a la vegada que Mango i Escorpion, per exemple, són conceptes que no tenen res que veure. No té molta repercussió, no atrau a molta premsa nacional ni internacional. Està bé com a experiència, però des del nostre punt de vista no està orientada i és un popurri d’ofertes.

 

Què us han aportat els diferents certàmens i fires en què heu participat com la Mercedes Benz Madrid Fashion Week o Who’s Next de París? Seguireu participant?

J: De moment no perquè és molt complicat, les fires són molt cares i no hi ha ajuts. Participar a la fira de París Who’s next ens va costar 9.000 euros i, tot i que sabem que per a que funcioni una fira internacional has d’anar diverses vegades, és molt costós. Necessitaríem capital només destinat a fires i nosaltres som una petita empresa local.

 

Quins acords teniu amb altres marques?

M: Treballem des de fa un parell d’anys amb una web de moda sostenible, http://www.movestoslow.com/, de productes made in Spain, que ens aporta també clients.

 

Cada vegada sorgeixen més marques que aposten pel 100% made in Catalunya. S’ha convertit en sinònim de qualitat i en un pas necessari per diferenciar-se de peces produïdes fora?

M: Nosaltres veníem de treballar en multinacionals i no ens agradava. Mai hem entès com un pantaló fabricat a l’Índia pugui ser 30 vegades més econòmic que aquí, no quadra. Veient com s’està enfonsant tot el teixit industrial, volem poder manegar el que fem, conèixer a la gent que ens ho fa, anar en cotxe i gestionar el problema. És la base del nostre projecte.

 

Però no deu ser fàcil

M: No és fàcil trobar tallers i sobretot gent que sigui experta en alguna cosa. A més, els tallers els gestionen persones grans acostumades a produccions de grans marques de 3.000 i 4.000 peces, i els costa entendre que això s’ha acabat. Jo tinc una producció de 2.000 peces i això és el que tinc i s’han d’adaptar. S’ha d’educar-los en el canvi.

 

Us costa trobar els teixits que voleu?

M: És molt complicat. Pel mateix, perquè les cases de teixits volen que els compris 3.000 metres i nosaltres amb 200 estem servits. És una lluita.

 

Això dificulta a l’hora de fer creacions?

M: Sí, ens ha passat que hem fet una peça a la col·lecció amb un teixit que ens ha encantat i després no ens el fabriquen perquè no arribem als mínims.

 

Us donen ganes de fabricar fora?

M: No, ens adaptem i acabem trobant gent que ens ho acaba fent.

 

Quins plans de futur teniu?

J: Potenciar el nostre canal de venda propi i fer-nos amb una bona xarxa de proveïdors locals per respondre bé a totes les temporades. També avançar i fer tricot, abrics, perquè ara ens centrem molt en les parts de dalt i vestits, i voldríem ampliar i fins i tot fer esdeveniments.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]