Entrevista

“Editem llibres que són d’una elevada qualitat i que esdevenen fonts de contingut”

Martín Torres i Pau Masaló, editor de Superflua i branding i disseny a Superflua, respectivament

Martín Torres i Pau Masaló van emprendre ara fa poc més d’un any una aventura que mesclava narrativa i moda: Superflua, una editorial centrada en oferir narratives que versin sobre la moda. Enmig de tantes tendències i continguts, ambdós cerquen oferir textos que ens acostin a la moda fruit d’un treball realista, acurat i de qualitat. I és que per ells llegir moda és entendre l’entorn, “amb un llibre de tan sols 300 pàgines, m’he apropat més a la cultura francesa que llegint desenes de novel·les”, afirma Martín.

 

Què és Superflua?

És un editorial de llibres en castellà, centrada en el que nosaltres anomenem narratives sobre la moda. I diem “narratives” perquè és un concepte ampli, ja que englobem molts tipus de narracions.

 

Interessant…

Trobàvem que a Espanya hi havia un forat dintre d’aquest tipus de publicacions. Havíem de buscar sempre fora el que no hi havia aquí. Per això decidim donar el pas i fer-ho entrar nosaltres mateixos aquí.

 

Què us anima a fer el “pas”?

És un projecte personal. Jo [parla en Martín] tenia experiència com a freelance amb altres editorials, i vaig veure que hi havia aquesta possibilitat i vaig apostar-hi. Confiava amb en Pau per dur a terme aspectes de disseny i maquetació; i amb la combinació de coneixements hem pogut tirar-ho endavant.

 

Bàsicament, la necessitat i la falta de propostes

Sí, no hi ha competència en aquest terreny. Hi ha altres editorials que tracten sobre la moda, però des d’un punt de vista semiòtic o tècnic, com el patronatge. Nosaltres, a diferència, apostem clarament molt pels periodistes.

 

Una aposta per la qualitat

El contingut que tractem nosaltres és molt acurat, veraç i 100% real. És una narrativa que fuig de la ficció.

 

Però vosaltres no sou els autors de l’obra, no?

No, nosaltres el que fem és una tria del que hi ha al mercat estranger. Comprem els drets, fem la traducció i l’introduïm al nostre mercat. Com que és un nínxol, la competència és baixa o gairebé nul·la.

 

I el contingut que tracten gira sobre el món de la moda de vestir exclusivament?

No, a nosaltres ens interessa la indústria de la moda en tots els àmbits. Volem ampliar l’espectre de la moda i del que sovint es concep. La moda és una concepció cultural més. Volem eixamplar la mirada. La moda és cultura i no és només Instagram o revistes de tendències.

 

Per tant, la moda com a font de coneixement?

Sens dubte. Per exemple, llegint Saint Laurent, Chico Malo te n’adones de tot el que aprens sobre la cultura francesa del segle XX. Amb un llibre de tan sols 300 pàgines, m’he apropat més a la cultura francesa que llegint desenes de novel·les. A través d’un personatge de la moda coneixem tot l’entorn. Seguim la línia del periodisme americà, que per explicar una història no pots cenyir-te a algú en concret sinó que s’ha de posar en context per poder crear la història.

 

Quina és l’obra més destacada de les 4 que heu editat?

Totes tenen el seu punt fort. Saint Laurent, Chico Malo, de Marie-Dominique Lelièvere, és un llibre molt interessant, ens explica la vida d’un dels grans que va transformar el concepte de la moda els anys 70. Yves Saint Laurent va tenir un paper clau, tant en el món de la moda com en el món cultural. Ell és considerat l’últim dels clàssics. I la història explicada a través dels ulls de Marie-Dominique és molt crítica, té una opinió molt pròpia, molt intel·ligent i contundent.

 

Com us diferencieu dels blogs que de forma gratuïta tracten el món de la moda?

Creiem en l’autoritat. Proporcionem continguts de primera mà, escrits per persones que són un autoritat com a periodistes i que elaboren textos d’una elevada qualitat. Els nostres llibres són bastant crítics. Sense anar més lluny, per exemple, Chandler Burr està barallat amb la meitat de la indústria del perfum. Això ens diferencia d’altres productes com les revistes, que sovint per interessos comercials posen en qüestió la seva independència.

 

Una aposta per la qualitat en una època marcada pel fenomen de la postveritat

Exacte. Editem llibres que són d’una elevada qualitat i que esdevenen fonts de contingut per a la redacció d’articles sobre el sector.

 

I com connecteu amb el vostre terreny?

Per sort som un nínxol que té una indústria periodística força potent entorn d’aquest sector. Hem sabut trobar una sèrie de periodistes, especialment a Madrid, que connecten molt amb aquest projecte i que ens han facilitat la difusió. Realment estem sorpresos perquè mitjans com Telva, amb els quals mai havíem plantejat cap relació, ens dediqués força espais als nostres continguts i, fins i tot, hem escrit per a ells.

 

I pel que fa al disseny i maquetació, com ho treballeu?

Teníem clar des de l’inici que era una part de la cadena en la qual no hi volíem escatimar recursos. Per això, portem al mercat llibres amb bons materials elaborats amb uns proveïdors amb experiència. Sense anar més lluny, la impressió es fa a Catalunya per tenir una relació directa amb l’impressor. A més, pel que fa al branding volem donar una imatge de qualitat, que fugi de la seriositat. No volem que la gent vegi els nostres llibres com purs catàlegs.

 

Així, treballeu a consciència cada producte…

Treballem perquè cada producte tingui una personalitat pròpia. Donem prioritat intentant mantenir la imatge de marca mantenint una línia estètica perquè la gent ens identifiqui com a marca. Hem de facilitar el reconeixement perquè si algú ja coneix el nostre producte sàpiga que hi podrà trobar la qualitat que hi ha en altres publicacions.

 

Arribarà alguna obra més a les estanteries en breu?

Tenim diverses publicacions sobre la taula. Al maig traurem les memòries pòstumes de Bill Cunningham, inventor del street style. A les seves memòries explica com viu aquesta dècada dels 50 amb un auge econòmic increïble, un moment de glamour; així com també, munta el seu negoci de barrets. Parla d’una manera molt crítica, lleugera, encantadora sobre tota la dècada dels 50.

 

Més enllà de les obres, voleu fer-vos grans editorialment?

Muntar una segona col·lecció. Ara tenim una col·lecció que és Moda i memòria, centrada directament amb temàtiques del món de la moda. En canvi, la segona col·lecció buscarà editar llibres que tinguin relació amb la moda, però que no necessàriament directament parlin de la moda. Llibres més literaris, en els quals pugui entrar la ficció.

 

I l’últim desig és…

Volem créixer a Llatinoamèrica. Tenim drets d’obres en espanyol per tot el món i volem arribar al mercat llatinoamericà.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]