Entrevista

“El món és molt gran i estem massa representats a Europa”

David Bell, director de Pretty Ballerinas

Cinc anys després del seu naixement a Internet, la firma Pretty Ballerinas preveu arribar a un màxim de 30 botigues repartides per les principals capitals del món.

 

La seva aposta per l’exclusivitat i la notorietat de marca ha resultat un èxit per aquesta firma de sabates de la família Mascaró. El seu director general, David Bell, impulsor d’aquesta singular oferta de ballarines de disseny per a dones i nenes, assegura que el creixement de Pretty Ballerinas vindrà especialment marcat per la disponibilitat de locals molt petits en eixos comercials de les ciutats de moda més importants de tot el món. L’última obertura ha estat la de Barcelona.

 

La botiga que acabeu d’obrir és la número 10 de Pretty Ballerinas. La primera a Barcelona. Quina serà la següent ciutat a l’Estat?

A banda de Palma de Mallorca, on ja estem negociant una obertura, no veiem més possibilitats a Espanya. Tot i que si trobem un local molt petit al centre comercial de l’Illa de Barcelona, ens ho plantejaríem.

 

Quin és el criteri perquè una ciutat tingui una botiga vostra?

Volem mantenir l’exclusivitat i, per això, estarem presents només a les principals ciutats de la moda nivell mundial.

 

L’obertura de Barcelona s’ha fet esperar. És un mercat que se us resistia?

Barcelona és el lloc que coneixem més bé. Fa 20 anys que hi tenim botigues de Jaime Mascaró. Però el nostre pla és buscar un local molt ben situat i també molt petit. I aquests requisits no són senzills, de fet fa dos anys que manteníem negociacions per poder tenir aquesta botiga.

 

Un establiment de tant sols 30 metres quadrats, en un magnífic edifici modernista de l’arquitecte Josep Domènech.

Hem comprovat que els locals molt petits –uns 20 metres quadrats– ens funcionen molt bé. Fan créixer l’esperit més competitiu de les nostres clientes, que quan veuen les botigues plenes, volen entrar-hi. A més, aquest edifici modernista ens interessava molt, entre d’altres coses, perquè el mercat japonès, on volem ser presents, té una gran admiració per aquesta corrent artística. No podríem obrir una botiga en un edifici de Gaudí.

 

Percebeu que la crisi ha fet abaixar el preu dels locals?

Aquesta crisi ha deixat lliures locals molt bons, però els preus no han baixat gaire. Els traspassos si que s’han ajustat i per un negoci familiar com el nostre, amb un capital limitat, el cost dels traspassos és el pitjor.

 

Els vostres inicis amb Mascaró a Nova York no van ser fàcils. Però el desembre passat vau obrir a Lexington Street i, a finals de juliol, obriu a West Broadway.

Si, teníem un local inicial molt gran, eren masses metres quadrats per Mascaró. Nova York és la ciutat amb més botigues de moda del món i no és fàcil introduir-s’hi. Pensàvem que l’obertura a Lexington seria també difícil, però el primer dia vàrem vendre 29 parells de sabates.

 

Quina és la clau de l’èxit de Pretty Ballerinas a fora?

Pensem que, en ciutats tan grans, és molt difícil que no hi hagi suficients persones per mantenir una botiga. A més, la ballarina és un bàsic que ha funcionat des del primer dia.

 

Estar en un segment mig alt us ha aïllat de les conseqüències de la crisi?

Sí. Penso que el pitjor és ser el producte més car del teu públic. Per exemple, la senyora de Londres que surt de Lanvin, veu les nostres ballarines de 129 euros i se’n compra unes quantes.

 

El 60% de la producció de Pretty Ballarines va a l’exterior. És una altra protecció davant la caiguda de la demanda interna?

Sí, i prova d’això és que les nostres fàbriques han treballat una hora més cada dia i tots els dissabtes de la temporada passada. No ho havíem fet en 25 anys.

 

Dels 1.200 models i 300.000 parells de sabates de Pretty Ballerinas que produïu cada any, el 75% es fabrica a Menorca. És complicat continuar mantenint la producció a casa?

Fa alguns anys vàrem tenir problemes per trobar personal que volgués dedicar-se a la producció de sabates. El sector turístic ha acaparat bona part de la mà d’obra de l’illa. Ara això ha canviat i el retrocés del turisme ha significat una major disponibilitat de personal.

 

Els mercats dels països àrabs continuen sent un atractiu per a vosaltres?

Sí, és un mercat que ens interessa molt i, a poc a poc, hi arribarem; això sí, amb un soci local. Encara que aquests mercats estan més parats ara, arran de la renegociació del deute públic de Dubai.

 

I per on passa el creixement de Pretty Ballarinas, en el futur?

El món és molt gran i estem massa representats a Europa. Volem obrir més punts de venda a l’Àsia, a Orient Mitjà i als EEUU. Seria interessant fer com Zara, anar baixant la nostra dependència del mercat intern, ja que amb Mascaró encara venem un 60% a casa.

 

Mascaró té més de 100 anys i és, a més, una empresa familiar. Això és una desavantatge?

No, al contrari, és una gran avantatge perquè tothom està al lloc on ha d’estar. Úrsula, la meva dona, s’encarrega del disseny, que és allò que sap fer, i no de la gestió. I així, per a cada membre de l’empresa. A més, a diferència de les grans companyies, creixem a poc a poc i fidelitzem els nostres treballadors.

 

Vostè és fill de la cultura empresarial nord-americana. Què creu que n’hauríem d’aprendre?

Penso que la nostra manera de fer és millor, som més àgils i reaccionem més ràpidament, ja que no hem de sotmetre qualsevol decisió a un pla de negoci.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]