Entrevista

“El negoci està en vendre fora”

Claudia Pérez, dissenyadora i cofundadora de Naguisa

Els salamantins Claudia Pérez i Pablo Izquierdo van crear fa cinc anys Naguisa, una start up de calçat femení especialitzada en sola de jute. Amb vocació internacional, s’han anat fent lloc al mercat internacional, on estan presents a 20 països a través d’un centenar de punts de venda. Els primers models d’espardenyes s’han convertit en la base de les seves vendes i seran els que adaptaran al calçat infantil a la seva pròxima col·lecció. Uns dissenys que els evoquen els moments més dolços d’elaboració dels primers prototips.

 

Com va sorgir Naguisa?

Sóc dissenyadora de producte, vaig estudiar disseny industrial i vaig venir a Barcelona a estudiar un grau superior i juntament amb Pablo Izquierdo, que és arquitecte i també va venir a Barcelona a fer un màster, vam fundar la marca fa cinc anys, encara que el projecte el vam començar fa set.

 

Què fa un arquitecte muntant una start up d’espardenyes?

El Pablo, que és la meva parella, començava a treballar en el moment que va esclatar la crisi en el sector immobiliari. O ens anàvem fora d’Espanya o creàvem un projecte propi. El Pablo es va enganxar quan vam fer els primers viatges a fàbrica i proveïdors, i al veure la complexitat va veure la similitud entre l’arquitectura i la sabata perquè és com un petit edifici que té molts components que has d’anar gestionant que tot encaixi.

 

Per què aquest producte?

Jo estava molt ficada en mobiliari i disseny de calçat, que sempre m’ha agradat molt i em ve de tradició familiar ja que el meu pare ha treballat venent calçat espanyol i des de petita he vist les fàbriques per dins.

Em vaig començar a formar en el món del calçat que, tot i que no havia molta oferta a nivell universitari, sí que hi havia moviment de petits tallers que ensenyaven el patronatge manual.

 

I hi ha una gran tradició a Espanya

Coneixia una mica el sector, m’agradava com a producte perquè és moda però també molt industrial i hi ha molta indústria a Espanya, molt valorada fora també. Això ens permet tenir aquí les fàbriques, però el negoci està en vendre fora.

 

Va suposar una gran inversió inicial?

Poca perquè ens vam fer el nostre mostrari i com produeixes sota comanda, tu vens als clients. Vam estar un any formant-nos, una altre dissenyant la primera col·lecció i a l’any següent vam fer una prova pilot i vam invertir els pocs diners que havíem guanyat a la fira Who’s Next de París i ja ens vam llançar al 100×100.

 

L’espardenya arribarà al seu sostre en un parell d’anys?

Ara està molt de moda i gairebé totes les firmes tenen models de jute tot i que no siguin especialistes. Amb el jute sempre hi ha una corba, es posa de moda, puja i després al baixar es manté en una línia recta. Quan la corba puja, el mercat està saturat i entren en joc en el mercat marques que no són especialistes. Quan comença a baixar els que es mantenen són els de sempre. La nostra idea és consolidar-nos per mantenir-nos quan la tendència baixi. Si tu ets fidel al teu producte i a la teva especialitat, et mantindràs.

 

Què teniu de diferenciador?

El disseny, la comoditat i la novetat. Comoditat perquè a l’estar cosit a mà no té límits ni contraforts, la sabata s’adapta al teu peu, mentre que si està enganxat és el teu peu el que s’adapta. L’espardenya tradicional és molt manual, perquè també existeix la muntada, que és com una sabata normal que el pis és de jute, però la tradicional que nosaltres fem està cosida a mà i ens va generar més interès perquè vam veure que podríem tenir un lloc i innovar més pel que fa a disseny.

 

Quina és la vostra competència?

Quan vam començar buscàvem un usuari diferent al de Castañer, que és la gran marca reconeguda d’aquest producte. Nosaltres vam voler enfocar-nos en un altre target, tot i que mai és com penses en un principi. El nostre propòsit era que els usuaris de Naguisa calcessin per primera vegada un parell d’espardenyes, no gent acostumada a dur-les. Però hem vist que generacionalment no hi ha límits.

 

D’on prové Naguisa?

És una paraula japonesa que vam conèixer a través de l’arquitecte Toyo Ito que va dissenyar el recinte de Gran Via2 de Fira de Barcelona, on hi ha uns bancs que es diuen Naguisa perquè simbolitzen el traç que deixa el mar a la vora, el dibuix de l’escuma. Com ens posicionem en producte només d’estiu, ens fixem molt en Japó i els nostres primers clients van ser japonesos, ens va agradar el seu significat.

 

Us centreu molt en el mercat internacional

La primera col·lecció la vam fer com a prova pilot a Espanya, que vam comercialitzar a través d’un agent, però la nostra vocació sempre ha estat el mercat internacional. Com a nombre de clients tenim més a Espanya, però en volum molt més a fora, un 40% versus el 60% fora.

 

Com distribuïu?

A través de la venda a botigues de roba i calçat que comercialitzen la nostra marca. I el canal on line que el treballem des del principi, que suposa entre un 15-20% de la facturació. Per últim al taller de Sant Just Desvern, que no el potenciem com a botiga però sí que ve gent a comprar.

 

Però compteu amb botiga pròpia a Menorca, no?

Sí a Ciutadella, juntament amb una dissenyadora de roba. És un projecte que fem per gust sense mirar números i com a posicionament de marca, perquè vèiem coherent que si teníem una botiga pròpia fos a un lloc molt d’estiu.

 

Heu començat a introduir nous materials

Vam començar l’any passat a dissenyar una línia petita de sabata trenada de pell amb sola. Vam veure el paral·lelisme amb l’espardenya perquè el trenat és també la típica sabata tradicional del nostre país, de les nostres àvies i volíem fer el mateix que l’espardenya, dones que mai havien calçat un d’aquest tipus.

 

Seguireu aquesta línia?

Ha tingut molt bona acollida i volem potenciar aquesta línia de cara l’any que ve i com a novetat una mini col·lecció de nena amb els nostres clàssics, els nostres primers cinc models que es segueixen mantenint durant tots aquests anys, són els nostres top.

 

Com comenceu una col·lecció?

A partir de viatges, amb una temàtica, arrel de fotografies, textures i colors.

 

Algun mercat que us hagi estranyat per la seva bona acollida?

A Anglaterra tenim molts clients tot i la climatologia, però sens dubte a Corea del Sud. Vam conèixer a uns dissenyadors de roba coreans a París que ens van comprar una mostra per a la seva botiga. Un instagramer molt famós els va comprar i ho va publicar, i ens van fer una gran comada al mes. Aquell mateix any van començar a interessar-se empreses més grans i van aparèixer les nostres còpies.

Ara treballem amb un distribuïdor i estem ben posicionats, amb la nostra marca registrada. Hi ha turistes coreans que venen a Barcelona i es desplacen fins al nostre taller de Sant Just Desvern per comprar.

 

Com és la vostra estratègia internacional?

No treballem mercats amb distribuïdors encara, excepte a Corea. Anem obrint mercats a través de contactes a fires perquè hem de cuidar la nostra imatge de marca. Des del 2012 estem presents a Who’s next: Première Classe Porte de Versailles de París, també a Première Classe Jardin des Tuileries de la mateixa ciutat i els dos últims anys a White Show de Milà. Si treballes amb un distribuïdor és la teva imatge de marca i has d’estar molt segur. A Europa mai treballem amb un distribuïdor, però a països amb diferències culturals i d’idioma sí. La nostra idea és seguir obrint mercats a través de les principals fires.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]