Entrevista

“Els nens són nens i prou, independentment del gènere, i tenen dret a escollir la roba que vulguin”

Carol, cofundadora de lötiekids

Una necessitat ètica, estètica i de concepte van ser els motius que van motivar a la Carol i al David a fundar lötiekids. Treballaven per a grans empreses de moda i van voler aplicar els seus coneixements en teixits, procediments i acabats per crear una marca de roba infantil que anés més enllà del consum immediat, les modes i el gènere. Amb un estil nòrdic i una estètica japonesa, els seus dissenys són atemporals, còmodes, de qualitat i unisex, amb una fabricació de proximitat i respectuosa amb el medi ambient.

 

Com sorgeix lötiekids?

De la necessitat de trobar roba de nen/a còmode, diferent i de bona qualitat. Roba que de veritat ens agradés i que sabéssim del cert que el nostre nadó portaria sense cap mena de remordiment per saber on era feta i sota quines condicions.

 

Què significa el nom?

És una referència a la cultura nòrdica, a l’esperit dels nens lliures, a l’imaginari infantil. Löttie és el diminutiu de Lötta, que és un nom suec. Lötta ve de Pipilotta, de Pippi Langstrump.

Aleshores lötiekids vindria a significar “els nens de löttie”, que per a nosaltres vol dir els nens de Pippi Langstrump (adequat a la comercialitat del nom i no tant a la fidelitat ortogràfica).

 

La roba unisex respon a una demanda creixent de la societat?

Nosaltres creiem que sí, cada cop et trobes més gent que ho demana i més gent que comprèn el concepte.

 

Què reivindiqueu fent peces unisex?

Que els nens són nens i prou, independentment de si són nens o nenes, i que tenen dret a escollir la roba que vulguin. La igualtat de sexes, la comoditat per igual, el fet de dur una peça de roba perquè t’agradi i et sentis còmode, no perquè sigui el que et toca depenent si ets nen o nena.

 

Això ha canviat molt

Quan érem petits la roba era més unisex. Anàvem vestits de colors vermell, blau, marró… tant si eres nen o nena. En aquest sentit hem anat cap enrere, la majoria de marques de gran distribució diferencien molt la línia de nen de la de nena. En la de nens tot són camises d’home fetes en petit i samarretes de motos, i en la de nenes tot són peces roses amb cors dibuixats… però estem parlant de nens!

Hem arribat a sentir que uns leggings no es venen per a nena perquè porten genolleres! Què vol dir que les nenes no van per terra? O una samarreta amb un dibuix que agrada moltíssim no es ven per a nena perquè és de color blau…encara s’ha de fer molta feina amb aquest tema.

 

Heu descartat el rosa i el blau?

Nosaltres mateixos alhora de dissenyar hem d’incloure sempre peces blaves pels nens i peces roses per a les nenes. Intentem que siguin blaus i roses especials, inusuals, que puguin agradar a tothom, però ho hem de fer si volem vendre.

 

Serveix la roba unisex com a eina educativa per lluitar contra els estereotips de gènere?

Creiem que sí, és una manera més de normalitzar la situació. De no discriminar per sexes.

Els nens absorbeixen tot el que veuen i ho interioritzen. Per què han de veure que la seva roba fa distincions entre nenes i nens? Aleshores tota la resta funcionarà igual per lògica.

 

Va adquirint cos el moviment slow fashion sorgit com a reacció a la moda ràpida de les grans cadenes. Creieu que esteu en un sector en el que encara costa arribar a la majoria de públic?

Malauradament encara hi ha poca gent, especialment aquí. A d’altres països com Alemanya i Holanda, on tenim el principal mercat, la gent no et pregunta si és per a nen o per a nena, tampoc miren quant més barat els hi pot sortir una peça. La majoria mira si els hi agrada, si està ben fet, sota quins criteris ètics i si és un preu raonable tenint en compte tots aquests factors.

La peça que comprin de lötiekids la faran servir molt de temps i després passarà a germans, familiars o amics, també la podran comprar de segona mà…

 

En roba encara costa comprar de segona mà

Estem encara molt marcats pel prejudici que s’ha d’estrenar roda cada temporada, que no queda bé portar roba usada, preferim compra-la barata però tenir-la nova capa vegada. Per això la gent compra a les gran superfícies perquè et diuen “ total pel que li durarà”, i no, no es tracta d’això, es tracta precisament que la roba estigui ben feta i duri.

Poc a poc, però, la gent es va conscienciant, no només de la no discriminació per sexes, sinó també dels criteris ètics i mediambientals. Però costa, som una societat profundament influenciada per la producció lowcost i hem normalitzat massa que una samarreta valgui 4€, ho trobem normal.

 

Heu notat des que vau començar que ha evolucionat la tendència d’un consum responsable?

Ho hem notat molt, sobretot amb el tema del cotó orgànic i de la fabricació de proximitat en empreses familiars.

 

Els vostres dissenys s’inspiren en l’estil nòrdic i l’estètica japonesa, per què?

La cultura nòrdica és un referent per a nosaltres. Però també mantenim un esperit molt arrelat a Barcelona. Ens agraden els països nòrdics, tant per motius socioeducatius com per motius estètics; per la senzillesa i la practicitat, per l’harmonia de les línies i els colors… això enllaça directament amb l’estètica japonesa, som “fills” del minimalisme. Aquí es desperta la nostra vesant estètica.

 

Una altra característica que us defineix és el procés de rentat que apliqueu prèviament a les peces. Com ho feu?

Les nostres peces sempre van tintades o rentades un cop confeccionades; això fa que la roba tingui vida, que no sembli que acaba de sortir d’una fàbrica i, sobretot, fa que faci l’encongiment que ha de fer i s’estabilitzi, després a casa ja no encongirà més.

 

Quin tractament seguiu per fer les peces duradores?

El tractament no és cap secret, és tenir molta cura de la qualitat dels teixits, de les fibres, dels materials, saber d’on venen i qui les fa. Seguir el procés, saber quins teixits són de qualitat i quins no; el mateix per a la confecció, les tintures i els acabats.

Personalitzar cada element, fer proves de durabilitat, factors que a simple vista no es noten però que et diferencien i s’acaben notant amb l’ús de les peces.

 

Quina és la vostra aposta per l’economia local?

Fabriquem a la província de Barcelona, apostem per la producció de proximitat amb empreses familiars petites amb les que tenim un tracte molt proper. És curiós veure marques que es venen com “eco-friendly” i promocionen línies orgàniques però ho fabriquen a la Xina, a l’Índia o Turquia. Per molt reciclat que sigui aquell teixit, només pel fet de portar-lo fins aquí ja has contaminat més que fent-ho aquí amb un teixit no reciclat.

En la nova temporada hem apostat pel cotó orgànic, un pas més aconseguit en el camí de la sostenibilitat.

 

És important per controlar el procés?

Sí ho és, encara que mai el podràs controlar al 100%, però s’ha d’intentar controlar al màxim, saber qui té fàbrica, escollir personalment el teixit, saber d’on ha sortit el fil, com són les persones que planxen etc.

 

Això fa que siguin produccions limitades, no?

Que la feina sigui més complicada i hi hagis de dedicar més temps.

 

Citzzy, Biobuu.com, Hulahoop, Una mamá en las nubes, Bellabailarina, Poppy són alguns dels molts webs que venen els vostres productes, és necessari “aliar-se” amb plataformes slow fashion?

Són una gran eina per donar a conèixer aquest moviment al públic en general i aquesta manera de veure la moda, no només a la gent del sector.

Molts clients arriben a la moda sostenible després de passar pel menjar orgànic i està bé que hi hagi espais on es pugui oferir un concepte global de moda, joguines, activitats, temps lliure, educació, cultura…

 

Quins altres canals de distribució feu servir?

Principalment la botiga física petita de carrer, on el client sol tenir un tracte molt proper amb el botiguer.

Per altra banda, vam néixer online, així que per a nosaltres és un canal molt bo de distribució. A la primera campanya vam poder arribar a gent dels Estats Units, per exemple, quan encara ningú ens coneixia.

 

Voleu obrir botiga offline?

No forma part del nostre model com a marca.

 

Com voleu créixer?

Amb el mercat europeu estem molt contents, així que ara ens tocaria arribar bé a Àsia i als Estats Units. Hem fet unes primeres passes però anem poc a poc, som una marca petita.

Per a nosaltres el creixement és poder invertir en millorar el que tenim i poder oferir allò que volem als nostres clients.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]