Entrevista

Ens coneixen pel lema ‘si vas a la Merceria Santa Ana ho trobaràs’

Antònia Felis, membre del consell d’administració de la Merceria Santa Ana

El sogre de l’Antònia seia amb els clients que entraven a la botiga situada al Portal de l’Àngel i passaven hores parlant de la seva vida. Era l’any 1935 i els inicis d’una merceria que s’ha convertit en tot un referent en el seu sector i de les poques de tota la vida que encara sobreviuen. Ara, 83 anys més tard, està en mans de la tercera i la quarta generació de la família Carcassona, amb un nou emplaçament al carrer Moles, a poc menys de 200 metres de la ubicació original, deixant enrere un dels carrers més cotitzats de Barcelona, colonitzat per les grans cadenes comercials. L’Antònia, que acaba de rebre un dels guardons Rosa de Plata que atorga l’associació Barna Centre, va entrar a treballar a la merceria als 14 anys, on va conèixer el seu marit, i encara avui hi treballa.

 

Per què el canvi d’ubicació?

No era rendible. Per una banda, teníem un edifici de propietat familiar en un dels carrers més cars de Barcelona que podíem llogar i treure rendibilitat i, per l’altra, calia fer moltes obres i necessitàvem una inversió milionària que no podíem assumir. Una merceria no requereix estar en un carrer cèntric ple de gent. Al Portal de l’Àngel hi ha molts turistes, però és un perfil de client que no entra mai.

 

Ara esteu a l’antic magatzem

Exacte i hem traslladat el magatzem a Badalona, perquè tenim 22 representants per a tota Espanya i fer la distribució des del Portal de l’Àngel era dramàtic pel que fa a la càrrega i descàrrega. Sovint hi havia festes locals i fires que feien que els transportistes no poguessin arribar fins a la botiga o bé havíem de baixar els paquets amb carretons. I el client no vol explicacions, vol el paquet quant abans. Cada dia anava a pitjor, era una batalla contínua. Ara a Badalona pot entrar la furgoneta a dins i cada dia enviem un paquet a la botiga.

 

Quins canvis heu pogut introduir al nou emplaçament?

Tenim tot molt més a la vista i això també permet que la gent compri coses que no sap ni que tenim. Tot és més accessible i en una única planta. Hem aprofitat els espais a les parets, perquè tots els productes els tenim multiplicats per mides i colors, i has de tenir de tot. Abans treballàvem per plantes amb ascensor i amb la paqueteria era inviable.

 

Què podem trobar de l’antiga Merceria Santa Ana?

És una botiga nova, pràctica, però que conserva l’essència tradicional de quan es va fundar. Hem conservat els calaixos tradicionals, els llibres, la disposició dels botons, els mostraris… Ara volem intentar instal·lar també el muntacàrregues que teníem, que és molt emblemàtic.

 

Es pot veure molt personal atenent

En total, comptant l’encarregat i la caixera, 15.

 

Molts per ser una merceria

Perquè són vendes petites però molt lentes, per exemple, quatre botons d’una forma, una cremallera llarga per posar a una peça… productes a poc preu que requereixen de força estona per triar i un assessorament que doni resposta a cada necessitat.

Però això forma part de l’essència de la botiga. El nostre objectiu és que la gent que vingui ho trobi, per continuar amb la frase que ens ha fet famosos “si vas a la Merceria Santa Ana ho trobaràs”.

 

Aquest assessorament requereix d’una certa especialitat

Has de posar gent que sàpiga atendre i ajudar perquè molta gent ve sense saber què vol i busca una solució a la seva peça. Tenim la sort de comptar amb treballadors de tota la vida, que fa 20 o 30 anys que hi treballen i que gairebé defenen el negoci millor que tu, que estan contents, són fidels i es coneixen molt bé els productes.

 

És difícil controlar tant estoc?

Hem calculat que tenim més de 700.000 articles, però no ho podem tenir codificat perquè parlem, per exemple, que de cada botó tenim 10 formes i de cada forma tots els colors. A més, cada dues o tres setmanes posem coses noves i en traiem d’altres. Aleshores per tenir una mica d’ordre ho tenim distribuït en quatre seccions: la de merceria; la de botons; la de puntes, brodats i núvies etc i, finalment, la de labors, llanes i punt de creu.

 

Us ha afectat el consum digital?

A nosaltres gens. Al ser tan especialitzats la gent vol veure el color, tocar el material…

 

I veneu a través d’Internet?

Ve alguna comanda pel nostre web i estem introduint alguns articles més vendibles a través de plataformes que venen per a Amazon, però només coses més acabades com estoigs per guardar les agulles, que poses les mides i saps com són. Però és una cosa molt lenta i un complement de moment petit, la botiga és la base del nostre negoci.

 

Com us assabenteu de les novetats per introduir els productes de moda?

A través de les fires, d’Internet i dels proveïdors que tenim de tota la vida, que treballen en el sector de la confecció i van dues temporades per avançat.

 

Modes que poden durar poc menys d’un mes

Ara tot és molt més ràpid, abans tenies la temporada d’estiu i la d’hivern, i ara és el consum immediat. Una cosa que abans no es venia, ara es ven molt durant tres setmanes i després ho cremes i potser d’aquí a tres o quatre anys torna. Es fa un consum mediàtic.

 

És complicat aquesta adaptació contínua?

No perquè tenim de tot i acostumem a no llençar res, ho mantenim. Potser comprem menys, però si ho conserves, en el moment que torna la moda ja tens el producte, el proveïdor, les mides i el tornes a posar a la venda adaptat al color de moda d’aquell any.

 

Molts barris s’han quedat sense merceries, això us ha afavorit?

Sí i no, aquí ve més gent que no té botigues de proximitat però també tenim l’empresa de venda al major a Badalona que distribueix a d’altres botigues i no ens afavoreix que tanquin i es perdin clients. Tampoc és bo que el mercat estigui a la baixa. Si no ho portes molt bé i et demanen coses que no tens, al final la gent acabar per no anar.

 

Quin és el principal problema amb què es troben les petites?

És un tema d’estocatge, és una inversió molt forta perquè, per exemple, per vendre una cremallera n’has de comprar un paquet de 12 i si és de mida o color poc habituals et pots trobar que no te’n tornin a demanar una d’igual en 10 anys. No els hi surt a compte demanar-ho. Nosaltres intentem tenir de tot, amb la filosofia que si no ho trobes aquí no ho trobaràs enlloc. Això ho porta el dia a dia, llibretes de faltes, si et demanen una cosa fas una foto i l’envies a magatzem per fer la cerca…

 

Com podeu atraure a un públic jove que cada vegada confecciona menys?

Amb les novetats que anem introduint. També és cert que abans només venia gent gran i ara hi ha una mica de tot, continua la gent gran però també gent jove, molts dissenyadors, el que abans era la figura de la modista ara són dissenyadors que treballen per a les grans marques. També escoles de costura i modisteria que fa 4 o 5 anys van ressorgir una mica. Ha baixat el target d’edat de la clientela.

 

Heu sabut continuar el negoci de generació a generació

Va començar el meu sogre, després el meu marit i quan va morir ell molt jove van entrar els meus fills. I ara ja hi ha la quarta, que és el fill del meu fill gran, que fa temps que hi treballa i ara és el cap de representants i vendes. Hem tingut sort que els ha agradat a tots, potser perquè ho han viscut des de ben petits quan venien a treballar sempre que hi havia una festa escolar.

 

Des d’aleshores ha canviat molt no?

Si ho veiés ara el meu sogre… en aquella època despatxava ell amb una senyora i estaven tres hores, seien i la clienta li explicava la seva vida. Ara la gent té molta pressa. Tot canvia però t’has d’adaptar per continuar creixent.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]