Entrevista

“Érem i som formiguetes”

Andrea Miró, Beth Gilberga, Elisenda Herrera, creadores de la firma de moda infantil yporqué

El 2006, Andrea Miró, Beth Gilberga i Elisenda Herrera van decidir fer un gir a la seva vida professional i crear yporqué, una firma de moda infantil que va néixer a partir de samarretes pensades per estimular els sentits dels més petits a través dels sons, els jocs i les textures. Avui està present a 25 països arreu del món, amb una col·lecció amb més de cent referències que va dels 0 als 8 anys.

 

L’esperit emprenedor d’aquestes tres professionals que procedien del món del disseny, la publicitat i la psicologia, els va fer posar en marxa la seva pròpia empresa enmig d’un moment de creixement econòmic molt important. Però aquella conjuntura, asseguren, no els va fer perdre la seva màxima: “Créixer pas a pas”. És per aquest motiu que ara totes tres poden afirmar amb satisfacció mesurada que la “crisi no les està fent patir com a altres firmes del sector de la moda”.

 

La capacitat d’innovació i l’estratègia d’internacionalització d’aquesta pime catalana van ser claus pel jurat dels Premis Barcelona és Moda —organitzats per la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona—, que va atorgar-li el premi a l’Empresa Creativa.

 

Els dissenys d’yporqué tenen un estil marcadament adult i són diferents també quant a colors, majoritàriament foscos. Aquest nou concepte de roba per a nens es ven bé a tot arreu?

Sí, tenim acceptació a tot arreu, especialment als països asiàtics on, des que vàrem entrar-hi, no hem parat de créixer en punts de venda. Potser els països nòrdics, que tendeixen a comprar roba per a nens molt colorista, ens costa més que els agradin els nostres dissenys.

 

I pel que fa a casa?

Barcelona està molt oberta a noves tendències de moda per a nens, lluny del clàssic rosa i blau. A més, Yporqué és una marca d’aquí i això ens ho posa més fàcil.

 

Esteu a 25 països, com impulseu la vostra presència a nivell internacional?

D’una banda a través de les fires i de l’altra amb els agents que tenim a diferents països.

 

Àustria i Japó són els últims mercats en què heu entrat.

Sí, i també Rússia, on tenim un punt de venda i esperem créixer en els proper mesos.

 

Quin és el projecte que més il·lusió us fa de cara al 2012?

La botiga online. Estarà oberta al febrer i ja hi vendrem la nova col·lecció primavera-estiu.

 

Les vostres etiquetes diuen: “Dissenyat a Barcelona, produït a Portugal”

Sí. Ser de Barcelona és una garantia, quan anem a les fires i diem que aquesta és la nostra ciutat, l’enfoc dels clients canvia.

 

I pel que fa a la producció al país veí?

També pensem que és una garantia fer la nostra roba a Portugal i no a la Xina per exemple.

 

Per què vau escollir aquest país?

Teníem clar que volíem produir a casa o a un país molt proper. Pel tipus de producte que fem, la qualitat que volem i la proximitat, Portugal va ser la nostra elecció final. Les nostres comandes són petites i amb moltes referències i això fa que sigui difícil trobar a casa qui ens pugui servir el producte. Tot i això, ens agradaria produir aquí.

 

Penseu que la tendència de tornar a produir a casa creixerà?

Sí, ja està creixent. Les marques que va marxar a buscar millors preus a altres països tornaran, perquè aquí troben millor qualitat. Hem de pensar que ara el client, a causa de la crisi econòmica, és molt més exigent.

 

Què és el més important quan produeixes roba per a nens?

La gent està comprant menys, però allò que compra vol que sigui diferent i de qualitat. A més, quan pagues un cert preu per una peça de roba és imprescindible que asseguris la qualitat i el disseny. Cal aconseguir que malgrat que el teu fill creixi i la roba no li vagi bé, les seves samarretes o pantalons els pugui continuar portant un altre nen.

 

Yporqué va començar com un projecte personal el 2006 enmig d’un gran creixement econòmic.

Sí, però vàrem néixer ja a la recta final d’aquell creixement i allò va fer moderar la nostra evolució. Acabàvem de començar i teníem tot el món per conquerir, però som i érem formiguetes.

 

Quina ha estat la vostra estratègia?

Hem anat molt a poc a poc, sempre reinvertint i autofinançant-nos. Destinant els beneficis a la següent fira i minimitzant molt els nostres sous. Això ens permet dir, quan ens pregunten com ens afecta la crisi, que a yporqué ens va bé.

 

Quant heu crescut durant aquests anys en què la demanda interna i el consum han patit tant?

Cada any hem incrementat el nostre creixement entre un 3% i un 4%. Ara tenim a tot l’estat uns 40 punts de venda.

 

Després de 6 anys com a empresàries, què és allò que us ha sorprès més del món de l’empresa?

Tot! Cada cosa que fem l’hem hagut d’aprendre des de l’inici.

 

El vostre esperit emprenedor és una excepció al nostre país. Què cal per iniciar un projecte empresarial propi?

S’ha de tenir valor per marxar de bones feines per fer el teu projecte personal. Però ser emprenedor no és tant ser arriscat, com ser constant i fer les coses “a poc a poc i amb bona lletra”. A més, en el nostre cas, les tres fundadores venim de famílies emprenedores i això segurament ens ha marcat.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]