Entrevista

“Fer promoció de la moda a nivell local no té interès”

Lluís Sans, president de Santa Eulalia

L’any 1843 naixia una de les boutiques de luxe que amb el pas dels anys s’ha convertit en una de les més emblemàtiques de Barcelona i símbol de la ciutat. Transgressora, i fins i tot es podria definir com a camaleònica, va ser la primera en organitzar als seus salons desfilades de moda, marcant una tendència que seria imitada per moltes altres botigues. A principis del segle XX les creacions de Santa Eulalia es van convertir en un símbol de modernitat per a la societat del país i referència de les revistes de moda de l’època.

 

Després de quatre generacions, Lluís Sans capitaneja un negoci en què sembla que res se’ls resisteixi i les dificultats siguin reptes assumibles. I ho tornen a demostrar amb la inauguració de la botiga al mateix emplaçament del passeig de Gràcia que van obrir l’any 1944 i que, aleshores, només es dedicava a la moda d’home. Desafiant la crisi econòmica, la nova botiga integra en els prop de 2.000 m2 l’oferta d’home, dona, una cafeteria amb terrassa i un pop-up store, que cada mes anirà canviant la seva oferta, tant de producte com de dissenyador. L’artífex que ha sabut conjugar peces de la història de Santa Eulalia, amb la modernitat que el temps requereix és l’arquitecte William Sofield, que compta en el seu currículum amb el disseny de botigues per a firmes com Gucci, Bottega Veneta, Yves Saint Laurent o Tom Ford. Amb Lluís Sans repassem aquest nou projecte.

 

Quina inversió ha suposat la botiga?

Gairebé 6 milions d’euros.

 

Anys difícils per amortitzar un projecte tan ambiciós com aquest?

Embarcar-se en un projecte com aquest implica posar la mirada en el mitjà i llarg termini. En un temps, la crisi passarà i la botiga quedarà. Per aquest motiu, no hem pensat en l’amortització immediata d’un projecte d’aquesta envergadura, sinó que hem tingut sempre present la nostra visió sobre què som i què volem ser.

 

Esteu en un local propietat d’Amancio Ortega. Vau acordar el lloguer durant 25 anys o l’opció de compra. De moment, us decanteu pel lloguer.

Mantenim l’opció de compra, però ara és moment de ser prudents i continuar de lloguer, almenys fins que passi la crisi.

 

El 2009 vau acabar l’exercici amb un descens de l’11 % de les vendes, però que el 2010 heu pujat un 10 %. Per aconseguir aquests resultats heu hagut de canviar d’estratègia?

La nostra estratègia ha estat no canviar d’estratègia. Hem seguit comprant el mateix, però amb menys quantitat i menys proveïdors.

 

Als vostres competidors directes no els ha anat tan bé? Què creus que els ha fallat?

La crisi en aquests moments fa de garbell i potser ara la competència està més fluixa. És difícil dir què els ha fallat, però podria ser el fet d’haver canviat d’estratègia.

 

Quina línia ha patit menys pel que fa a les vendes?

Hem pogut comprovar que, en certa manera, l’home és més conservador en les seves compres. En un temps de crisi, aquest fet s’accentua. En termes generals, la dona canvia més el seu vestuari i, per tant, compra més malgrat que la situació econòmica no sigui la més favorable.

 

La sastreria actualment té sortida?

Per a nosaltres és part inherent a la nostra identitat. Tenim una llarga tradició i per això hem volgut treure’n més partit i posar el taller a la vista perquè quan el client s’emprovi un vestit, pugui veure com els fem. Tot i que és costós, formem a nous sastres perquè falten professionals en aquest sector.

 

La imatge sempre ha estat un punt fort de l’empresa. No us fa por que se us reconegui més per la posada en escena que pel producte?

Crec que el que ens ha dut a celebrar avui els 168 anys és precisament uns valors molt sòlids: la nostra selecció de marques, col·leccions i productes, la nostra atenció al client… Creiem que aquests són els principals actius de Santa Eulalia, juntament amb el nostre equip professional. A més a més, ens agrada tenir cura de l’embolcall d’aquesta suma d’elements, que és la imatge. Això és també important per a nosaltres i ens ajuda a transmetre la nostra visió i personalitat.

 

Ets la quarta generació en el negoci. El canvi generacional és un dels reptes més difícils de superar de les empreses familiars i vosaltres ho heu aconseguit. Quin ha estat el secret?

Per a mi ha estat clau el fet de tenir una formació empresarial i de negocis. En els últims anys hem estat capaços de combinar els criteris professionals de direcció d’una empresa, amb la nostra passió. Tot empresari ha de tenir una passió per la seva feina, i crec que si es tracta d’una companyia familiar aquesta dedicació es pot intensificar encara més.

 

Esteu també treballant les xarxes socials. N’heu vist el retorn?

Ho fem per convenciment i perquè, tot i que som una casa de luxe, tenim una visió extensiva i inclusiva dels nostres públics (no excloent). Per posar exemple, estem satisfets de tenir molts joves que ens segueixen a les xarxes socials. Més enllà que siguin clients nostres o no, volen saber què fem i a nosaltres ens agrada tenir una relació propera amb ells.

 

N’ets usuari a nivell personal?

Sí, forma part del meu dia a dia i em serveix tant per informar-me en relació amb l’àmbit en què treballo com per estar a l’última en altres temes d’actualitat que m’interessen.

 

Teniu pensat a llarg termini ampliar el nombre d’establiments?

Ara per ara, amb la recent obertura de la nova botiga i amb els reptes que encarem amb aquest nou projecte, els nostres esforços i il·lusions se centraran en aquesta nova etapa que encetem. De totes maneres, quan arribi el moment ens podríem plantejar seguir creixent amb nous establiments.

 

Has viscut de prop diversos canvis en les polítiques de promoció de la moda catalana. Què esperes del nou govern?

Que trobi el forat adequat per a Barcelona en el panorama internacional de la moda. Fer promoció a nivell local no té interès.

 

I ja per acabar, com valores la iniciativa dels Premis Barcelona és Moda, que enguany arriben a la V edició?

És una iniciativa coratjosa, però que hauria de crear sinergies amb altres iniciatives d’aquesta ciutat per aconseguir una projecció més internacional.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]