Entrevista

“Ika és una fusió d’ideals de consum responsable, disseny de moda i art”

Dominika Niczyporuk, dissenyadora i directora creativa d’Ika

Ika reflecteix la personalitat i els valors de Dominika Niczyporuk, dissenyadora polonesa establerta a Espanya des de fa 15 anys. Des de molt jove, Dominika es va sentir atreta pel disseny, però va ser la inspiració que va trobar prop de la Mediterrània la que li va fer donar forma al seu projecte de moda.

 

 

Com van ser els seus inicis en el món de la moda?

Vaig començar la meva trajectòria com antiquària tèxtil, seleccionant peces especials que trobava en mercats de puces i col·leccions privades. La qualitat dels teixits i la confecció detallada de les peces antigues em va portar a aplicar aquestes qualitats i acabats a dissenys contemporanis.

 

 

Què la va motivar a començar a dissenyar i a crear les seves primeres col·leccions?

La meva primera motivació va ser construir un armari de peces essencials, pràctiques i elegants. I de manera intuïtiva i alineada amb valors com la sostenibilitat, la producció local i l’atenció als detalls, el 2015 vaig crear la meva primera col·lecció càpsula.

 

Què busca amb Ika?

Al crear la signatura la meva intenció va ser unir els valors del slow fashion i del disseny contemporani. Des de llavors, he llançat, al marge de les temporades, diferents edicions, col·leccions càpsula de producció limitada. Aquestes “Ika editions” han estat dissenyades per a convertir-se en peces essencials i perennes.

 

 

Com concep la seva marca?

Es tracta d’un projecte d’art multidisciplinari que uneix diverses disciplines creatives, un punt de trobada on conviuen la moda, l’art, la fotografia i la creació audiovisual. Sempre m’ha interessat col·laborar amb altres artistes, ja que Ika és un projecte en constant evolució.

 

Com defineix les seves creacions?

Com roba contemporània, funcional i de producció local. El meu objectiu és oferir peces elegants que transcendeixin i perdurin. Ika és una fusió d’ideals de consum responsable, disseny de moda i art.

 

A quin públic es dirigeix?

Els meus dissenys estan dirigits a una dona elegant, propietària del seu propi estil, una dona minimalista, cosmopolita i segura de si mateixa que compra de manera conscient i que sap apreciar la bellesa del ben fet. Molts dels dissenys són unisex; els patrons fluids, còmodes i nets fan que moltes de les peces puguin ser idònies tant per a un home com per a una dona.

 

Què més predomina en els seus dissenys?

Combino els volums, el color i les textures. Els patrons són nets i de construcció arquitectònica i estan estudiats per adaptar-se als moviments i resultar còmodes i funcionals. La paleta de color bàsica està formada per quatre tons neutres que es combinen amb altres més vius.

 

 

Quins materials sol utilitzar en les seves produccions?

Els teixits són fonamentals en el procés de creació. Trio teixits d’alta qualitat de fibres orgàniques com la seda, la llana, el lli i el cotó. La textura d’aquests materials aporta detalls subtils a cada disseny.

 

Ika es caracteritza per apostar per la moda sostenible, responsable i ètica.

Sí, al crear peces al marge de les tendències i de les modes passatgeres, aposto per un model de compra conscient que condueixi a crear un estil, no una moda. Per a això, busco que els meus dissenys perdurin i els confecciono amb teixits orgànics de producció nacional i europea que resisteixin el pas del temps.

 

El reciclatge també forma part de la seva filosofia.

Sí, i utilitzo per a les meves sèries limitades estocs de teixits antics mai utilitzats en algunes de les meves peces més exclusives. Un exemple de reutilització de materials són les maxi bosses, una icona de la signatura, que estan fets a partir de pell reciclada. Passat i present s’alien en dissenys contemporanis que mantenen alhora la qualitat i el detall del que s’ha fet artesanalment. Ika és un estil de vida de consum conscient, una aposta per les peces ben fetes que duren i que formen part dels nostres armaris durant anys.

 

On porta a terme la fabricació dels seus dissenys?

En tallers locals, que treballen amb alts estàndards de qualitat, i és en aquesta part de la manufacturació quan s’afegeixen detalls artesanals i acabats a mà. Crec en la confecció local, en cuidar els detalls, en l’ús de teixits de qualitat. Per això confecciono de forma responsable i local generant menys impacte mediambiental i sent conscients de l’ús dels recursos naturals.

 

 

Per què decideix apostar per la producció local?

Per a mi és important formar part de tot el procés, i seguir-lo en tot moment, des del disseny fins a la producció. Treballo amb les confeccionistes per aconseguir els millors resultats supervisant-ho tot. Tenir cura de la producció d’aquesta manera seria impensable si produís en altres països ja que jo no podria supervisar tan de prop tot el procés. D’altra banda, la meva marca està construïda sobre els pilars d’una ètica, m’agrada saber que dono suport a la producció local, que pago un sou just als meus col·laboradors i que estic alimentant així l’economia de proximitat.

 

Li és fàcil comercialitzar els seus dissenys?

Primer els vaig distribuir en diferents punts de venda multimarca, però al 2017 vaig decidir obrir al barri de Gràcia, a Barcelona, ​​la meva primera boutique plasmant així el meu univers creatiu.

 

Comercialitza les seves produccions en línia?

Sí; la botiga en línia és un pas lògic per a la marca després d’obrir la botiga física. Suposa una contribució a l’expansió cap a nous mercats i em permet donar a conèixer la filosofia d’Ika i els seus productes.

 

En quins nous projectes està immersa?

Ika és un projecte en constant evolució. A curt termini seria convenient l’expansió de punts de venda propis tant en el mercat espanyol com a l’estranger. Obrir botigues suposa una manera de difondre el missatge del consum responsable i de la roba ben feta.

 

Barcelona és una ciutat atractiva per als dissenyadors de moda?

Barcelona és una ciutat atractiva per a mi, no puc parlar per la resta de dissenyadors. Tinc una bona relació amb la ciutat, m’inspira, i probablement Ika no hagués existit o hagués estat d’una altra manera si jo visqués en un altre costat. L’esperit de la ciutat està molt present en els meus dissenys i aquí he trobat els mitjans per poder fer créixer el projecte.

 

 

 

 

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2019, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]