Entrevista

L’escenari, la bona selecció de marques i que sigui efímer són les claus de l’èxit de REC.0

Marina Iglesias, sòcia fundadora de RecStores

Falten pocs dies perquè el barri del Rec d’Igualada torni a brillar com ho havia fet durant el segle passat. Els edificis de les velles adoberies, que encara conserven el color i l’olor de la que havia estat indústria capdavantera al nostre país, tornen a obrir les seves portes per acollir durant quatre dies el REC.0. Un esdeveniment efímer que dos cops a l’any combina moda,  gastronomia, cultura, música i disseny d’espais. Més de 100.000 visitants omplen un barri desconegut per a molta gent i que passats els quatre dies torna a la seva normalitat, amb els carretons elevadors circulant amunt i avall, i amb el particular perfum que desprèn la pell tractada.

Ens ho explica Marina Iglesias que amb cinc socis més van fundar RecStores, una empresa que organitza esdeveniments de retail en espais singulars i àrees urbanes alternatives. Fa set anys van crear REC.0, que s’ha convertit en la concentració de pop up stores més gran d’Europa.

 

Com neix la iniciativa?

Al barri del Rec en el seu moment àlgid hi havia més de 250 adoberies en funcionament. A partir dels anys 70, amb la reconversió de la indústria i les diferents crisis, moltes es van tancar i actualment només n’hi ha una trentena en funcionament. La resta d’edificis industrials estan tancats i en desús.

Al 2009 un grup de sis persones que teníem els nostres estudis de treball al barri del Rec ens vam ajuntar per organitzar algun tipus d’esdeveniment que donés a conèixer el patrimoni industrial del barri del Rec d’Igualada.

La idea va ser transformar aquelles velles adoberies en pop up stores de marques i  dissenyadors de moda. En la primera edició van venir 10 marques i es van transformar sis espais. Actualment assisteixen més de 80 marques i es transformen més de 50 velles fàbriques en pop up stores de moda.

 

En què us vau inspirar a l’hora de crear el projecte?

El primer objectiu era posar en valor el patrimoni industrial del barri, ja que la ciutat d’Igualada vivia d’esquena al Rec. Quan vam començar el projecte teníem una idea clara que era la transformació de les velles fàbriques en pop up stores però amb els mínims canvis possibles, conservant l’essència i l’estètica industrial dels edificis. Amb això s’aconseguia que l’escenari de venda d’aquestes pop up stores fos un espai únic i singular, un nou concepte de retail que en aquell moment no existia.

 

Les coses efímeres venen?

Venen perquè el visitant veu una oportunitat única de comprar ara o mai. La suma del fet que sigui efímer, amb  un escenari singular i amb una bona selecció de marques i dissenyadors de primer nivell, fan que sigui una experiència única.

 

Quin és el secret perquè cada edició superi l’anterior?

Tot i que l’escenari sempre és el mateix, el barri del Rec, a cada edició s’intenten obrir noves fàbriques o patis industrials que durant anys han estat tancats, així com carrerons estrets. Mirem de canviar la fisonomia del barri durant quatre dies i convertir-lo en un epicentre de la moda, disseny i cultura. A més, a cada edició s’incorporen marques i dissenyadors nous que agraden als visitants i nous conceptes, no tan sols amb la moda, sinó també amb la gastronomia, com el RecStreet Food, un festival paral·lel de gastronomia que vam introduir fa unes edicions per oferir al visitant la millor selecció de food trucks.

 

I què trobarem a la propera?

A aquesta edició s’incorpora un espai de Pop up restaurants, amb cuiners i restauradors locals que ofereixen el millor producte. L’oferta cultural també varia cada edició, amb música en directe, projeccions, intervencions artístiques o el nou espai de Poesia Rec que se celebrarà també en aquesta ocasió.

 

Quina és la vostra identitat?

L’escenari, la bona selecció de marques i sobretot intentar no avorrir al visitant. Cada edició mirem d’oferir alguna cosa nova, ja sigui marques, conceptes, espais o activitats culturals.

Tenim el Rec Street Food, que és el festival de gastronomia; el Rec Music Festival, de música i cultura i el Pop up Day d’Estrella Damm, on cada dia hi ha una marca diferent, per donar l’oportunitat als joves dissenyadors i a les marques més petites que puguin vendre i es donin a conèixer.

A la propera edició hi haurà més de 80 marques, marques internacionals, catalanes, locals, emergents i petits descobriments que ofereixen al visitant una gran riquesa i varietat a l’hora de triar.

 

Què més destacaríeu de la propera edició?

La música, la poesia, les presentacions de llibres, les activitats infantils, les projeccions, la dansa i els DJ’s. Tot es va renovant a cada edició. Hi haurà més de 18 concerts en els diferents escenaris, sessions de DJ, un recital de poesia d’Enric Cassasses i Pedrals, i les presentacions dels últims llibres de la Natza Ferrer, la Cloti Martinez i l’Alba Yañez, així com projeccions i activitats infantils a l’espai dels Horts.

 

El lloc és únic, difícil traslladar-ho a una altra ubicació…

Estem segurs que l’escenari és una de les claus de l’èxit de l’esdeveniment. El visitant està acostumat a comprar a centres comercials o a zones comercials urbanes. El que troba al Rec és un escenari comercial únic i que no el troba enlloc més: pot passejar per carrerons estrets (o no tant) que s’entrellacen amb adoberies en funcionament. Al mateix carrer pots comprar unes sabates i que la següent porta sigui una adoberia funcionant, amb la seva foscor, olor intensa i soroll característic. Realment la barreja i els contrastos són únics.

 

El concepte pop up Store s’ha estès en els últims anys, té data de caducitat?

Quan va arrencar el primer REC.0 es començava a parlar de pop up stores a Europa i EUA. Algunes marques internacionals ja feia anys que ho feien i van ser els pioners com la marca Comme des Garçons. Actualment el concepte pop up store s’ha estès i n’hi ha per tot arreu i en diferents sectors. Té data de caducitat, però com tot, té el poder de transformar-se i reconvertir-se en un concepte nou. El món del retail ha d’estar sempre en constant transformació per oferir al comprador noves experiències, productes o formats.

 

Teniu algun altre projecte entre mans?

Sempre tenim projectes i idees a desenvolupar. Moltes ciutats o zones industrials en desús ens venen a veure per plantejar alguna projecte per recuperar edificis o zones, però encara en estudi.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]