Entrevista

“La moda ens ha permès fer visible el valor patrimonial del barri del Rec”

Marina Iglesias, cofundadora de Rec.0

Rec.0, el festival igualadí de pop-up stores, celebra el seu desè aniversari amb una aposta per mostrar les entranyes del patrimoni industrial del barri del Rec. Com explica Marina Iglesias, cofundadora de Rec.0, en aquesta 21a edició –del 6 al 9 de novembre– es vol que els visitants combinin el shopping més radical amb la descoberta de l’autèntic barri adober, juntament amb un augment de propostes culturals i gastronòmiques.

 

 

Com explicaries, amb poques paraules, què és Rec.0 Experimental Stores?

És la transformació efímera de velles fàbriques en desús del barri del Rec d’Igualada en pop-up stores de moda i disseny.

 

 

Enguany celebreu el desè aniversari. Com ha estat aquesta dècada?

El que va néixer com un experiment per donar a conèixer un vell barri amenaçat s’ha convertit en un gran esdeveniment que va rebre 100.000 visitants en la passada edició de primavera. Avui podem dir que Rec.0 s’ha convertit en la concentració més gran de vendes especials de marques i dissenyadors de moda que es fa a Europa, i en aquests deu anys s’ha consolidat com un nou format de retail atractiu i innovador per a les marques i els consumidors.

 

Com va néixer la iniciativa?

El 2009, un grup de sis persones que teníem estudis al barri del Rec d’Igualada ens vam adonar que el pla urbanístic que hi havia no conservava el patrimoni industrial de la zona. Ens vam unir per tirar endavant algun tipus d’activitat per donar a conèixer el barri i les més de 250 fàbriques d’adobats que acull. D’aquestes, avui només n’hi ha 28 en funcionament, el que vol dir que hi ha una gran quantitat d’edificis desocupats.

 

 

 

I vau decidir ocupar-los per uns dies.

Sí, volíem mostrar el barri i se’ns va ocórrer la idea d’evolucionar les botigues de fàbrica, que a Igualada n’hi havia hagut moltes perquè és una zona amb una tradició tèxtil important.

 

I les anomeneu pop-up stores.

És un nom que fa deu anys començava a sonar, i les marques i els dissenyadors es van engrescar amb la iniciativa. La primera edició va durar dos dies, hi van participar 11 marques, vam transformar set antigues fàbriques i van venir unes 8.000 persones, el que va ser una sorpresa molt positiva. Aquest novembre reconvertim 63 fàbriques i comptem amb la participació de més de 80 marques.

 

On rau l’èxit del projecte?

En el fet de ser un festival que vincula la moda, el patrimoni, la cultura i la gastronomia. En un inici va ser un esdeveniment innovador i atractiu per al visitant, i útil per a les marques. Va sorgir en un moment de crisi tèxtil: les marques tenien estocs i al Rec.0 podien vendre producte, crear imatge de marca, promocionar-se… Ha estat una iniciativa positiva tant per al barri com per a les marques i els dissenyadors.

 

En aquesta nova edició, quines són les pop-up stores més especials?

Rec.020 compta amb novetats destacades com Brownie, Vans, Pretty Ballerinas, Mascaró, Eastpak i Woodys Barcelona, i noves marques infantils com Lötiekids i Baby clic. En l’oferta esportiva, s’incorporen per primera vegada Rossignol o Protest, a més de La Sportiva amb una pop-up store molt sorprenent.

 

 

També heu creat un nou espai de tendències.

L’Hort d’en Pau s’ha convertit en un nou pati dedicat a les marques de més tendència on hi ha l’espai Pop-Up Day Estrella Damm, on cada dia s’instal·la una marca jove que s’obre camí en el món de la moda. En aquest nou espai també hi ha marques de moda catalana –com Brava Fabrics, Woody’s Barcelona o Cuirum– que conviuen amb la moda nòrdica amb firmes com Sessún o Samsoe Samsoe. A més, en aquest pati hi trobem la pop-up store 080 amb la guanyadora del concurs Rec.0/080 Barcelona Fashion, que enguany és la marca Iaio’s, dissenyada per Gemma Barbany. Iaio’s és una marca de Granollers que fa un homenatge als avis en cada peça. Utilitza fil 100% reciclat i produeix localment, concretament a Igualada.

 

Quines novetats hi ha en l’àmbit culinari?

Enguany tenim un nou pati gastronòmic, un espai pensat per a productors locals i cuina Km 0 on els cuiners fan propostes de menjar sostenible i de proximitat en diferents pop-up bars que s’han construït expressament per al festival. També s’obre una nova zona de pícnic amb vistes a les adoberies, un espai pensat per descansar i menjar sense presses.

 

 

Enguany heu ampliat l’oferta d’activitats culturals.

Sí, per exemple, fem la descoberta de l’antiga adoberia Cal Domènech, workshops sobre el procés de creació artesanal del cuir i de la pell, visites guiades a diverses adoberies del barri que segueixen en funcionament i a l’Adoberia museïtzada Cal Granotes, i l’exposició dels 10 anys del Rec.0 al Pati de Bas i Jordi, entre altres. Un conjunt d’activitats que no només volen mostrar què hi havia al Rec, sinó també posar en evidència com s’ha transformat el barri els darrers deu anys.

 

Quines altres activitats gratuïtes podem trobar?

Pel que fa a l’oferta musical, destaquen grups i cantautors com Joan Colomo, Red Pèrill, JoKB, Beth o Pulmon, entre altres. El divendres, al pati i escenari Estrella Damm, se celebra un concert que commemorarà els 10 anys del Rec amb el grup Senyor Oca. Per primera vegada s’organitza la Rec Battle, una competició de rap que busca el millor rimant en estil freestyle. També es posa a disposició dels grups i músics novells l’espai Rec Music Box, on podran fer el seu primer concert.

 

 

Què hi trobem al Recmeeting, l’espai de debat i reflexió del Rec?

El més destacat, la xerrada que oferirà el divendres a les 19 hores el gurú de la transformació digital, Genís Roca, amb el títol “La societat digital. Què és, com ens afecta i què ens toca fer”. El dijous, una xerrada sobre marques, amb el títol “Branding conscient” a càrrec del pensador estratègic i consultor David Reina, i el dissabte una taula rodona de l’àmbit de la gastronomia sobre el consum Km 0. Aquesta edició també comptem amb un espai de cinema, on el Zoom, el Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya, ofereix una programació cada tarda.

 

Quina valoració feu d’aquests deu anys de Rec.0?

El balanç és prou bo. La moda ens ha permès fer visible el valor patrimonial del barri del Rec, la ciutadania n’ha canviat la percepció i actualment es considera un barri amb valor; una vintena d’empreses i projectes s’han instal·lat al Rec d’Igualada la darrera dècada contribuint a fer-lo visible.

 

Què resta pendent?

La reforma urbanística. Avui, aquesta reforma s’està engegant amb un recentment anunciat Pla Director del barri del Rec, previst per aquí dos anys vista. L’acció permetrà desbloquejar els usos de les finques del barri i poder-los canviar a residencial i comercial. Aquesta iniciativa ofereix la possibilitat que el Rec tingui vida tot l’any i que el projecte Rec.0 doni per aconseguit l’objectiu per al qual va néixer: revitalitzar el barri del Rec d’Igualada.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]