Entrevista

No hem de tenir por a compartir els coneixements, la creativitat va molt més enllà

Virginie Verrier, directora de Muchafibra, tallers i escola de coworking

Entre tallers i teatres. Entre pintors i escultors. Entre creatius i dissenyadors. Al Raval, al carrer de les Carretes, s’hi troba el taller de Muchafibra. Un espai de coworking i un taller de formació constant, tot en un. Amb un objectiu clar, agrupar dissenyadors i amants del disseny tèxtil, per créixer i recolzar-se. Amb una filosofia on compartir és la clau i no tenir por davant els dubtes i les incerteses, la virtut.

 

Com neix Muchafibra?
Muchafibra és un espai que neix arran d’una necessitat. Sóc dissenyadora, escultora i costurera, i al llarg de la meva etapa professional m’ha costat molt desenvolupar-me. Tot és molt difícil, tot exigeix molt de temps. Per exemple, trobar punts de venda és més o menys fàcil, però aconseguir maquinària és difícil pels costos i la tècnica que exigeix. I la creativitat sense la tècnica és molt difícil que aconsegueixi resultats. És essencial aportar tècnica per fer volar la imaginació.

Per donar resposta a aquesta necessitat que té el mercat, vaig crear Muchafibra. Un taller amb una filosofia de coworking on es reuneixen professionals amb la voluntat de recolzar-se i aportar-se els un als altres el que és necessari per créixer, coneixement. A la vegada, el taller també ofereix cursos per ensenyar a cosir i a fer funcionar la màquina. La gent no sap fer anar la màquina de cosir.

 

Per tant, la filosofia és col·laborar per créixer.
Al taller tenim un lema “una fibra és un dissenyador i tots junts fem un teixit”. Un teixit social, humà, de col·lecció… que és consistent. És essencial compartir per créixer.

 

Sorprèn que en el món del disseny es vulguin compartir coneixement quan són projectes molt personals i propis.
Totalment. Abans es guardava un el coneixement propi. Ara no. Volem compartir els coneixements per créixer. No hi ha por a compartir, és una manera diferent de treballar. La creativitat va molt més enllà.

 

I aquest coneixement prové de fronteres enfora?
Sí, alimentem la creativitat des del punt de vista de la diversitat. Aquí ve gent de tot arreu. Gent que ve per a coses molt específiques i per un període molt concret. I gent molt professional i tècnica que ve de molt lluny, com el professor japonès Shingo Sato que ens aporta tècniques molt concretes sobre la costura i la papiroflèxia.

 

Del fòrum de les cultures al fòrum de la creativitat i el disseny. Qualsevol dissenyador hi és lliure de participar?
És un espai lliure però limitat, principalment, a l’aforament. Tot i això, és essencial que qualsevol que vingui, tingui feeling, hem de crear un equip. Si no sabem pensar en equip, no entrarà en la dinàmica. Volem gent que vingui a sumar, no a restar.

 

A més, oferiu cursos formatius a tot tipus de gent.
Sí, la gent no sap fer anar les màquines de cosir i és important fer-ne pedagogia. Tenim cursos de tot tipus. Des de gent que no té cap coneixement a gent que està preparada i vol conèixer tècniques més específiques. Fins i tot, ve gent professional del món de la moda i professors amb molta trajectòria.

 

Concretament, en què se centren els cursos?
Són de temàtiques molt específiques, a diferència de les fórmules d’altres escoles. Per exemple, se centren en abordar la confecció del biquini, la llenceria, el desenvolupament de projectes personals, entre d’altres. A més són cursos que no tenen una data d’inici i final, estan sempre en marxa. Tan sols és essencial, per començar, conèixer una base tècnica que permeti desenvolupar les altres tècniques.

 

Diferent a altres escoles. Sona innovador.
Sí. Aquí som l’únic taller on abordem la marroquineria ensenyant a cosir cuir a màquina. Ens agraden els reptes complicats i arriscats, perquè són els que ens permeten créixer i obrir nous camps. Això sí, el tradicional sempre és la base. És el que ens permet desenvolupar-nos i créixer cap a nous camins.

 

Hi ha interès per tornar a cosir?
I tant! Estem en el canvi. Fa 10 anys que com a directora porto lluitant en un canvi en el consum i la producció. Com a dissenyadora, he deixat de dissenyar i produir col·leccions. Crec que és l’única manera de ser sostenibles. Quan deixem de produir col·leccions és quan començarà el canvi. Això no vol dir que no ens vestirem, sinó que ens vestirem aplicant un reciclatge. Hem de produir pel moment.

 

Interessant. Reduir, reciclar i reutilitzar.
La política és ensenyar a la gent a cosir ells, a desenvolupar, a entendre, quines són les dificultats d’una producció; i a valorar els preus, el treball. Fer un canvi. No anar tan ràpid i personalitzar més cada espai.

 

Però realment creus que la gent adoptarà aquest estil i no serà una moda passatgera?
La gent torna a comprar màquines de cosir. La gent fa coses ella mateixa. El cosir és una forma relaxar-se, és molt terapèutic.

 

I la gent jove entrarà en aquest canvi?
Sí. Aquí hi ha mares que venen amb les seves filles,  quan qui té més interès en aprendre és la filla. També s’està veient que hi ha joves que s’han fet la seva pròpia roba per crear la seva identitat. Perquè al final el vestir és un vehicle d’expressió i una forma de diferenciar-se.

 

I en quines tendències focalitzeu més ara mateix?
La llenceria és la moda d’ara. Les noies tornen a l’encaix i es torna a ensenyar el sostenidor. Hi ha un canvi en tot aquest món. I aquí els ensenyem a com jugar amb els diferents materials, el collage entre ells… Volem oferir creativitat i a no frenar-se davant dels dubtes.

 

Per aquest collage, compartir coneixements i experiències és clau?
Sí. La unió de coneixements és clau.

 

Una visió molt trencadora al mig del Raval.
Sí. Era l’espai dels tallers i dels creatius, on hi havia els teatres, pintors, escultors… Tot això que avui en dia veiem tancat, abans eren tallers. Per a mi és un espai amb passat creatiu i artístic.

 

Fa 10 anys quan naixia Muchafibra, el país entrava en una crisi econòmica molt forta. Sou també producte de la crisi?
No. Hem nascut amb la crisi, però no per la crisi. Això sí, la crisi ens va fer créixer. Els dissenyadors es van unir perquè sols no eren sostenibles. Nosaltres ens vam adaptar, som flexibles, creatius, sostenibles i avui en dia estem estables. I això, avui, és un gran regal.

 

Cap a on enfoqueu Muchafibra els pròxims anys?
Estem observant el món tèxtil i analitzant què falta. Volem fer més cursos, que siguin molt específics i que tractin temes com l’escalat, el tema de les talles és un gran tema a tractar i a desenvolupar. Un altre curs en el qual volem treballar és el cronometratge. Cal saber quan de temps suposa fer una peça de vestir per planificar millor el disseny. En definitiva som inquiets i quan veiem que hi ha alguna necessitat en formació, ens posem a treballar i analitzar-ho per trobar la millor solució al problema. Hi ha molts nínxols per satisfer.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]