Entrevista

“No tenim la cultura de comprar ulleres de sol bones i pensades segons l’ocasió”

Àlex Cottet, vicepresident de Cottet Òptica i Audiologia

Els orígens de l’empresa familiar els trobem fa més de 120 anys a la fàbrica d’ulleres Cottet Frères als Alps francesos. L’any 1888, Constantino Cottet, fundador i primera generació de la companyia viatja a Barcelona per a l’Exposició Universal i s’enamora de la ciutat. El 1902 obre la primera botiga a l’Avinguda Portal de l’Àngel de Barcelona, la primera d’una xarxa que actualment compta amb més de 50 punts de venda. Amb una facturació de 25 milions d’euros el 2018 i 245 treballadors, els plans d’expansió continuen i aquest estiu tenen previst obrir un centre innovador d’òptica i d’audiologia a la Rambla Catalunya i un nou establiment a Rubí. Àlex Cottet és el seu vicepresident i quarta generació de la companyia.

 

L’any passat vau confiar la gestió diària de la companyia a un executiu extern, David de Antonio. Com es pren aquesta decisió en una empresa familiar amb quatre germans implicats en el negoci?

És important no abraçar amb massa força l’empresa perquè al final la pots ofegar. Cal incorporar sàvia nova i gent d’altres sectors que, sense perdre l’essència d’empresa familiar, et generi dubtes per millorar. Volíem aquest canvi generacional i “professionalitzar” l’empresa. De fet, poques empreses familiars arriben a la quarta generació.

 

El sector de les ulleres ha de competir amb les botigues de complements i tèxtils

És complicat perquè el sector òptic és salut però també retail, moda. El nostre sector no ha mirat tant el preu, que juga en contra de la qualitat del producte i fa que la gent cregui que té unes lents bones, que al final no compleixen uns mínims.

 

Per on passa l’estratègia?

Intentem buscar l’equilibri entre salut, moda i preu. És cert que ara no podem tenir els preus que teníem abans sense la competència.

 

Quins trets diferencials podeu oferir?

La personalització que et permet el fet de ser una empresa familiar, un tracte que no acaba en el punt de venda físic, la proximitat i el preu. Escoltem molt les necessitats del client per veure per on van les pèrdues visuals i així ens podem avançar. Per exemple, veure com afecta l´ús dels telèfons mòbils i tablets, les pantalles led…

 

També hi ha força competència amb les vendes online. Com s’ha adaptat Cottet a la digitalització?

Tenim e-shop i venem sobretot ulleres de sol i tècniques esportives, però encara és un mercat molt petit perquè la gent es vol emprovar les ulleres per veure com queden a la cara. Representa només un 2% de la facturació, és un mercat que encara no està funcionant. És més com un servei al client que com a via de negoci.

 

La primera botiga la vau obrir al Portal de l’Àngel, sovint es critica que és un carrer que s’ha venut a les grans cadenes, què en penses?

El carrer ha canviat. El nostre tiquet mig és molt més alt que el dels locals que tenim al costat perquè venen un altre tipus de producte. S’ha centrat en el turisme, la compra d’impuls i el tèxtil. Per ara apostem pel carrer, però el mercat és viu i potser ve algú que ens fa una oferta que no podem rebutjar.

 

Com s’ha arribat fins aquí?

Sortir tant als mitjans de comunicació com el carrer més car per m2 no afavoreix. Els lloguers han pujat molt i l’Ajuntament no ens ha ajudat gaire. Ens queixem del turisme però tampoc fem res per potenciar que la gent que viu a la ciutat vagi al centre. La manca de pàrquings per a motos, l’escassa il·luminació nadalenca, el top manta i la seguretat ciutadana són els principals entrebancs.

 

Com es pot revertir la tendència?

Escoltar què vol el client, tenir capacitat de canvi perquè les persones som animals de costums i tenim por a canviar, fer molt de lobby, no que cadascú fem la defensa en solitari, entrar dins de les associacions de comerç per veure com es pot millorar una zona fent esdeveniments i activitats pensades en el client final.

 

El sector del comerç barceloní és associatiu?

Ens costa molt i és una llàstima. És una cultura més anglesa i americana. Jo ara que sóc el president de l’Associació de Comerciants de Portal de l’Àngel veig que fem activitats bones, però a la gent li costa col·laborar amb la resta.

Entre tots podríem agafar un/a guia turístic/a que fes activitats d’atracció de clients. Hi ha moltes coses a fer, però no ens acabem d’associar i de fer nostra la frase de Comertia (l’associació catalana de l’empresa familiar del Retail) “compartir per competir”.

 

Fa 40 anys vau començar amb el negoci de l’audiologia. És un sector que ara mateix està en transformació amb la fusió d’Amplifon i Gaes, com afronteu la competència?

Hi ha encara mercat, tot i que petit, perquè no és com l’òptica que té unes necessitats més generals. Amb la fusió, ells han fet alguna acció promocional per no espantar els clients i captar. Com som petits, hem tingut capacitat de reacció i hem fet accions promocionals similars.

 

Quin missatge costa més fer arribar a la gent?

El tema de la salut visual i auditiva. Quan ens pregunten què ens faria por perdre ho tenim molt clar, la vista, però en canvi després no fem revisions periòdiques de l’oïda i de la vista si no tenim un problema. I ara que ve l’estiu ens posem crema solar i en canvi els ulls no els protegim com cal. No tenim la cultura de comprar ulleres de sol bones, tot i viure en una ciutat amb tant de sol.

 

Està estès l’ús de les ulleres segons l’ocasió?

Abans teníem una sabata que servia per a tot, però ara tenim una per a ocasions especials, pel dia a dia, per fer esport, etc. Amb les ulleres hauria de ser igual, especialment per practicar esport i, en canvi, és on menys invertim, tot i el ventall de models i la possibilitat de graduar-ne la majoria.

 

El mercat infantil funciona?

És un complement, però creiem que creixerà per l’augment de la miopia a causa de l’ús de tablets i mòbils.

 

A l’Avinguda Diagonal teniu una concept store, voleu replicar el model?

Tant com concept stores no, però sí que volíem trencar el concepte d’òptica tradicional. Tenim previsió d’anar obrint botigues d’òptica i d’audiologia. La idea és obrir tres centres d’àudio cada any, no només a Catalunya sinó també fora. També hem començat amb el projecte de franquícies i ara mateix en tenim quatre. Noves obertures i potenciar la marca pròpia d’ulleres, Cottet Barcelona, són els principals plans d’expansió.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]