Entrevista

Una societat amb una tradició tèxtil tan potent com aquesta, no s’hauria de perdre

Pilar Bermúdez, dissenyadora Nudo Clothing

Nudo Clothing ens diu en una sola paraula tot el que és la marca. Peces de roba sostenibles, locals i ètiques, com els nusos, resistents, tradicionals i arrelats al territori. Pilar Bermúdez és la dissenyadora que s’amaga darrera d’aquesta marca i qui a través del tèxtil vol expressar-se i demostrar que una forma de viure i concebre l’entorn és possible. D’orígens il·licitans, defensa el territori local com a espai de creació i producció tèxtil. Elx a la dècada dels 90 va patir una deslocalització empresarial del sector del calçat que va deixar molt malmesa l’economia tèxtil local. Per això i per sentiment ella ho té clar, “si la gent desconeix el rerefons de les coses, no contribueix en solucionar el problema”.

 

Qui és Pilar Bermúdez?

Una dissenyadora i creativa que emprèn el projecte Nudo Clothing fruït de la passió pel tèxtil. Els meus orígens es remunten al món de la publicitat i la comunicació, però vaig veure en el món de la moda una veritable forma d’expressió que, a més, unia diferents valors com són la sostenibilitat, producció local i creativitat. Tres pilars que m’apassionen, que tenen molt a veure amb mi i que són importants pel projecte.

 

Que et fa decidir a donar el pas d’emprendre i crear la marca?

Em vaig dedicar a la comunicació durant més de 10 anys, però en paral·lel sempre feia coses tèxtils. Feia treballs de cosir per mi, algun encàrrec per algun amic o amiga, fins al punt que va arribar un moment que feia molts encàrrecs. I la sensació de sentir la satisfacció perquè algú porti i valori la feina feta per mi, era un orgull. Sentia que aquest món em realitzava.

 

T’endinses en el terreny per experiència personal.

M’introdueixo al món tèxtil primer de forma autodidacta i posteriorment, gràcies a un màster que em va permetre professionalitzar i aprofundir en els meus coneixements.

 

Quants anys fa que hi ha la marca?

La marca porta poc més d’un any al mercat, però ideant el projecte porto 2 anys.

 

Quina és l’essència de Nudo Clothing?

Sostenibilitat, treball ètic i producció local. Reactivar l’economia, evitar que es perdin sectors tradicionals com el tèxtil, el calçat, la marroquineria que a Espanya han estat potents i que durant les últimes dècades han patit molt arran de les deslocalitzacions empresarials. No tan sols s’han perdut llocs de treball, sinó que també coneixement. Per a mi una societat amb una tradició tèxtil tan potent com aquesta, no s’hauria de perdre. I una forma de conservar-ho és apostant per la local.

 

I la sostenibilitat com l’expresseu?

Amb l’ús de materials naturals i reciclats que evitin la generació de més residus i vetllin tant per l’usuari com pel medi ambient. Als nostres dissenys tenim en compte la pell dels clients, no entenem la sostenibilitat solament per l’entorn.

 

Sostenibilitat com a reclam o com a valor?

Com a valor. Plantegem el disseny pensant en l’atemporalitat, que no tingui un caràcter tendencial. La selecció dels materials és molt reflexiva, busquem aquells materials que siguin resistents, de qualitat i sostenibles. Apostem per un material òptim que ofereix un producte de qualitat i sigui durador. Si apostem per la sostenibilitat no podem oferir un producte que en 6 mesos el teixit hagi començat a degradar-se o a perdre forma.

 

El disseny en tot aquest aspecte hi juga un paper important.

El nostre disseny aposta per les línies minimalistes, còmodes i atemporals. Nosaltres fugim de les tendències puntuals. El nostre client no valora això, el fast fashion, sinó que busca peces que realcin el seu estil, que l’ajudin a projectar el seu estil. Aquest és el nostre veritable nínxol de mercat. Tenim un tipus de peça molt escandinau, és un disseny que agrada molt al nord d’Europa. Per això en aquests mercats és on ens estem posicionant millor.

 

Treball local i ètic, fonaments de Nudo Clothing. Com es posen en pràctica?

Doncs fent i pensant a i per a aquí. El procés de disseny i d’ideació el fem aquí, a Barcelona, i el procés de producció es fa íntegrament a Espanya. Treballem amb tallers de Barcelona i un d’Alacant que tenen molta experiència en la producció tèxtil. Creiem en la indústria d’aquí, hi ha un teixit empresarial que dona suport a aquest tipus de marques que, com nosaltres, no volem fabricar milions de peces, sinó que pensem en la sostenibilitat del que pot assumir el mercat. Cal aprofitar tot aquest coneixement del territori.

 

Això és anar contracorrent de les grans marques que posen en dubte la sostenibilitat del sistema…

Costa molt lluitar contra tot aquest sistema. El missatge de què és guai comprar roba cada setmana s’ha assimilat molt. A més, com ho fas a un preu molt baix, encara penetra més. Un preu que es troba molt lluny de fomentar un sistema sostenible. Lluitar contra tot això, vol dir comprar menys, però que aquestes peces que compres siguin de més valor. I no tothom està disposat a fer aquest canvi. Afortunadament, però, comença a haver gent que és conscient del que signifiquen les grans marques, que aquesta realitat és nociva i que està disposada a pagar més pel disseny i la producció local. Però tot i això, amb la gran massa segueixen guanyant-hi el pols les grans marques.

 

I com arribeu a aquest públic concret?

Nosaltres fem arribar el producte a través de les botigues multimarca que ja tenen un públic i un posicionament basat en la sostenibilitat. Aquests negocis ens fan d’amplificador. A més, les xarxes socials i l’internet ens permeten segmentar el mercat i arribar al nostre públic afí amb el que propugnem.

 

En una marca com Nudo Clothing la creativitat hi juga un paper fonamental. Com la imaginació contribueix en el posicionament de la marca?

És curiós perquè les col·leccions sempre s’inspiren en detalls que per a molta gent són imperceptibles o desconeguts. Per exemple, la nostra primera col·lecció s’inspirava en els uniformes escolars de les nenes de Sri Lanka. Aquesta font d’inspiració, que sempre acostuma a tenir una base feminista o de defensa del paper femení, determina la nostra línia de treball i ens permet reflexionar i produir les nostres peces. Analitzem i investiguem les formes, els teixits i ho traslladem a un disseny contemporani i actual.

 

Quant de temps invertiu en idear una col·lecció?

Al voltant de 6 mesos per investigar i idear. Després en producció podem estar un any més. Ens endinsem molt en el terreny i en buscar aquells materials que poden explicar millor el nostre concepte.

 

I mirant el futur, Nudo Clothing d’aquí 5 anys…

La nostra marca per esperit i estil sempre s’acosta més al mercat nord-europeu. Des del minut zero sempre ha estat una prioritat obrir-se en aquest mercat. Anem a fires d’aquella àrea amb la finalitat de teixir contactes. Ens agradaria que en els propers anys tinguéssim una representació a tots els països nord-europeus com poden ser Països Baixos, Finlàndia, Dinamarca… La Cambra de Barcelona a través del programa Xpande ens ha ajudat en la iniciació a l’exportació del nostre producte, gràcies a l’ajuda en la investigació de mercats i a la econòmica.

 

I les sensacions són positives?

Som petits, però en aquests mercats l’acceptació de la marca per valor i estil és molt més senzilla. El públic és molt més madur i té la sostenibilitat molt més interioritzada. No cal fer-hi tanta pedagogia. A més, el poder adquisitiu és major. El fre econòmic que tenim aquí, allí no hi és tan present.

 

Per tant, podem dir que ens fa falta molta pedagogia aquí. Ara bé és important destacar que, segons l’estudi Pulse of the fashion industry, el 66% dels executius enquestats afirmen que tenen almenys cinc objectius relacionats amb la sostenibilitat.

S’estan donant passos molt importants a l’hora de conscienciar el públic. Però encara fa falta molta legislació i conscienciació global, cal fomentar determinades pràctiques i que s’aposti per projectes socials, sostenibles i ecològics. Necessitem recolzament.

 

I a nivell local, què vol Nudo Clothing?

Comunicar i explicar. Per què fem el que fem i de la manera com ho fem? Per què la producció local és important? Ens falta crear consciència. No som conscients que si comprem fora, no podem esperar que l’economia local creixi, sinó que l’empobreixes.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]