Entrevista

“Vist ara, la venda d’Andrés Sardá va ser màgica”

Núria Sardá, directora creativa d'Andrés Sardá

El passat mes de juny va fer 2 anys de la venda de l’empresa de moda Andrés Sardá a la companyia belga Van de Velde. Aquesta compra materialitzava un festeig que es remuntava al 2004. Aquell any, la multinacional familiar de moda íntima, fundada el 1919 i que cotitza en borsa des del 1997, va fer una oferta a Andrés Sardá per adquirir la totalitat de la companyia. Però no era el moment idoni. El fundador i ànima d’aquesta firma de cotilleria de luxe, Andrés Sardá, no contemplava un canvi en la propietat.

 

Però, el pas dels anys, les previsions econòmiques que al 2007 ja avançaven una recessió, de la qual se’n desconeixia la magnitud, i també el fet que la família Sardá hagués d’iniciar un procés de relleu generacional en la direcció de la firma, amb 4 dels 7 fills d’Andrés Sardá, entre ells Núria Sardá, l’actual directora creativa de la firma, van suposar un gir en la decisió inicial. A més, a aquestes condicions s’hi sumava també una manca de recursos propis per competir en igualtat amb la competència més propera –com per exemple La Perla, adquirida el 2008 pel fons d’inversió dels EEUU JH Partners. Aquesta conjuntura va empènyer finalment, a la família Sardá a tancar la venda amb Van de Velde per valor de 14,6 MEUR.

 

L’acord significava l’inici d’un nou projecte empresarial. Dues noves línies, Sardá i Andrés Sardá, i la reformulació del processos i les rutines de treball. Avui, dos anys més tard, l’empresa creu que l’encert de la decisió és inqüestionable. Si bé Andrés Sardá se suma a les marques propietat de Van de Velde –entre elles, Marie Jo i PrimaDona-, l’empresa ha pogut conservar els seus trets més identificatius i treballa per subratllar el perfil luxe que sempre l’ha diferenciat. Ho fa des de Barcelona, on hi ha les oficines de la firma amb els departaments de disseny, creació i màrqueting. La producció és externa i tota la logística s’ha traslladat a Bèlgica, on es troba la central de Van de Velde. Al capdavant de la nova Andrés Sardá, hi ha Núria Sardá, la directora creativa i imatge més visible de la companyia, que ha parlat amb Barcelona és Moda dels projectes de futur.

 

Dos anys formant part del grup Van de Velde. Quin és el balanç?

Vist amb el temps va ser una oportunitat vinguda del cel. Va ser màgic, tenint en compte la conjuntura econòmica dels darrers 2 anys! No pensàvem que seria tan bo per a l’empresa.

 

Era una opció que durant temps vàreu rebutjar.

Sí i el canvi va ser dur; va comportar el tancament de la planta de Badalona on teníem principalment la logística. Però era l’opció, si volíem fer una empresa de futur per a la gent que en forma part.

 

Ara, el futur passa per obrir més punts de venda propis? Teniu una única botiga a Madrid, de moment.

És un dels nostres objectius. I l’estratègia que fixa Van de Velde passa per tenir botigues a les grans capitals, per això vàrem tancar les de Marbella i Alacant.

 

I quin termini us heu posat per assolir-lo?

De moment treballem perquè la definició d’Andrés Sardà es completi.

 

Però us agradaria veure aviat els vostres punts de venda propis?

Sí.

 

El millor emplaçament d’un nou establiment Andrés Sardá seria Barcelona o París?

No depèn de mi, però són grans ciutats de la moda. El meu pare va començar a exportar anant a París, el centre de la moda. I Barcelona té una màgia que atrau els nostres clients i que nosaltres també veiem.

 

Veniu d’una empresa familiar de més de 50 anys de tradició tèxtil i passeu a mans d’una multinacional que cotitza a borsa. Què ha canviat?

Estem en un nivell superior de gestió empresarial; podríem dir que formem part d’una altra lliga. Aquests dos darrers anys han estat un màster pagat. Hem après a optimitzar el processos organitzatius interns i a avançar-nos als problemes abans que arribin.

 

Què va seduir d’Andrés Sardá a Van de Velde?

Nosaltres teníem quelcom que no es pot improvisar i no es paga amb diners. Andrés Sardá, el meu pare, va ser constant i tossut en el seu treball, i durant dècades va apostar per no rebaixar el luxe i la qualitat malgrat les pressions del mercat. El resultat és una marca de luxe consistent.

 

Els 40 anys de trajectòria d’Andrés Sardá es reviuen en el llibre homenatge Moda Amor Art que acaba de sortir. Com ha evolucionat el disseny de la firma?

La dona que inicialment presenta Andrés Sardá, escull la roba interior pensant en ella i després, pensant a seduir. En aquestes propostes no hi ha ornaments ni llaços i les línies són molt netes. Quan jo m’incorporo al departament de creació, iniciem una línia més femenina i l’entrada als mercats internacional provoca també alguns canvis. Per exemple, als EEUU vàrem accentuar la sobrietat i a Rússia, vàrem apostar per subratllar el luxe i la fantasia.

 

Ara la vostra oferta es resumeix en Sardá i Andrés Sardá

Sí, Risk i University han desaparegut. Andrés Sardá està pensada per posicionar-se en el segment de superluxe i la nova línia Sardá compta amb una imatge més jove, més trendy fins i tot, més rock&roll, diuen!

 

És fàcil fer aquests canvis de concepte en el mateix producte?

No, encara estem lluitant per oblidar allò què fèiem a nivell creatiu. És difícil esborrar i començar de zero després de treballar un concepte durant 20 anys.

 

I com ho esteu fent?

Treballem per aconseguir un producte superior en imatge, i també comptem amb una estructura tècnica més gran. Volem garantir el mateix comportament de les peces, sigui quina sigui la talla i per això s’han de testar tot els materials a nivell tècnic.

 

La vostra transformació s’emmarca en una de les crisis econòmiques més dures que es recorden. El luxe ha patit també?

Sí, ha patit des del xampany fins al pernil. Es pensava que les persones amb diners no patirien la crisi, però això no ha estat així, perquè aquestes persones han estat diana de la inseguretat que ha generat la crisi. Els diners s’han paralitzat durant un temps, però després hem vist que els diners hi són.

 

Això vol dir que heu percebut un canvi en la demanda en els darrers mesos?

Sí, sobretot en les fires europees, que són un bon termòmetre de com està el mercat. Europa no està com nosaltres i això és una sort.

 

Un 60% de la vostra producció es ven fora d’Espanya. Quins són els mercats prioritaris ara?

Abans érem molt expansius i ara hem centrat els esforços a Europa i als EEUU, tot i que mantenim els clients d’altres zones.

 

Comenceu l’any no només amb una novetat editorial que ret homenatge al teu pare sinó també amb una col·lecció que farà Rossy de Palma en exclusiva per vosaltres.

Sí, la presentem al març i ens fa molta il·lusió treballar amb una dona que sempre he admirat per la seva força.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]