Entrevista

Volem que les muntanyes estiguin plenes de gent feliç

Jordi Cumelles, responsable de Vèrtic Outdoor

Escalar, fer trekking o inclús practicar esquí de muntanya és un hobby cada dia més en auge. Les muntanyes s’omplen d’esportistes a l’aire lliure que viuen les seves passions envoltats de natura. Vèrtic Outdoor ho té clar i a través dels tres establiments situats a Barcelona, Sabadell i Manresa, es dirigeix al mercat especialitzant-se exclusivament en tractar esports de muntanya de forma tranversal. Des de fa més de 20 anys la cadena nascuda a Manresa transmet la passió per l’esport apostant per la proximitat i oferint un producte i assessorament de qualitat.

 

Parada obligatòria per anar equipat a la muntanya, no?

Sí, Vèrtic és una botiga especialista en temes de muntanya i esport outdoor, en general.

 

Senderisme, trekking

Oferim una visió molt transversal de la muntanya i tractem des de caminar el Camí de Sant Jaume fins a fer l’Himàlaia. Tot amb un focus molt centrat en oferir un producte de molta qualitat junt amb un assessorament tècnic del nostre staff molt potent. Tenim un equip molt preparat per saber exactament què és el que el client necessita en cada moment.

 

Qualitat i experiència, el binomi perfecte.

Sí. Les marques que oferim són de gamma mitjana o mitjana-alta. Tenim uns estàndards de qualitat molt exigents junt amb un equip que té molta passió per la natura.

 

Esteu presents a Barcelona, Sabadell i Manresa. On es va plantar la primera llavor?

El 1995 dos socis apassionats per la muntanya, davant la dificultat de poder trobar material i indumentària per practicar-hi esport en ella, decideixen obrir el primer establiment a Manresa. L’espai comercial neix amb la voluntat d’especialitzar-se exclusivament en oferir tot aquell material necessari per practicar activitats esportives en terreny de muntanya. Més endavant, al 2004 el negoci es transforma i comença un projecte de futur. Volem arribar a més gent i més lluny, per això ampliem la xarxa de botigues [s’obre establiments a Barcelona i Sabadell] i potenciem el comerç electrònic.

 

Compteu amb participació externa per fer aquesta ampliació?

No, tot el creixement és propi. Al 2004 s’hi afegeixen socis al projecte, però és un creixement propi dels socis. No ens recolzem amb aliances ni cessions empresarials.

 

Enmig de tanta pressió de les grans marques i distribuïdors, vosaltres creixeu. A contracorrent… Quin és el vostre avantatge competitiu?

L’assessorament, el tracte amb el client és la clau. Més enllà de les marques i del producte, el que realment ens interessa a nosaltres és el tracte amb el client. Ens preguntem “què necessita aquesta persona per poder ser feliç a la muntanya?”.

 

La proximitat i la sensació de seguretat…

Exacte. Volem que les muntanyes estiguin plenes de gent feliç i que qui vagi a la muntanya no pateixi pel material, que tingui la tranquil·litat que té un bon material i assessorament. Això és el que durant molts anys ens ha permès créixer i gaudir d’un bon posicionament.

 

Els proveïdors valoren aquest avantatge?

Sí, som uns prescriptors molts potents, podem donar un valor afegit substancial en aquest sentit. Les marques ho valoren, però tot i això és complicat. El comerç electrònic està evolucionant molt i amb uns valors molt diferents als nostres. En aquest món digital el driver de decisió és el preu, fet que per a nosaltres és molt negatiu.

 

Però assessorar en una botiga un material tant tècnic de muntanya a la vegada potser difícil…

Oferim la possibilitat que aquest assessorament es transmeti in situ. Organitzem una sèrie d’activitats diferents al llarg de l’any amb la voluntat d’explicar en l’escenari real tot el que oferim en producte a la botiga. Per exemple, que quan et compris unes raquetes, el venedor que t’ho a venut t’ho pugui explicar in situ amb una activitat a la muntanya.

 

I com us assegureu oferir un bon assessorament?

Tothom qui forma part de Vèrtic li agrada la natura. Tenim un plantilla amb molta experiència i tranversal, des de gent que està a un nivell alt i es campiona fins a gent que únicament camina. Però tots som usuaris del material que venem i això és essencial, perquè fa que coneixem el que oferim.

 

L’opció electrònica us l’heu plantejat en la vostra estratègia empresarial?

Sí, al 2010 vam llençar una pàgina web molt pensada pel nostre client amb la finalitat de què tingués un catàleg de producte en línia, però va ser un fracàs. Tot i ser molt moderna per aquella època, no va funcionar gens bé. Això ens va obligar a replantejar-nos l’estratègia. I és al 2012 quan comencem un nou projecte digital molt més potent, amb una inversió important i amb la participació estratègica de la Cambra de Barcelona. Un nou projecte que ara sí, buscava aportar el nostre avantatge de l’assessorament al món digital. Un espai molt potent, però molt complicat.

 

Fa por el món electrònic?

La competició a nivell local fa que els valors de cada empresa siguin molt diferencials. Ara bé, quan es traspassa aquest mercat sobre una pantalla el gran valor diferencial es converteix en el preu. Al món digital hi ha grans actors europeus, disposats a anar per totes i a practicar estratègies molt agressives. Les marques fins ara no feien res, però darrerament aquest paper ha canviat i hi ha una tendència a controlar de nou el mercat. Estem venent un producte de qualitat i aspiracional que si es deixa de valorar es quedarà molt desdibuixat en l’imaginari del consumidor i perdrà el valor que realment té.

 

Quin percentatge representen les vendes en línia sobre el total?

El comerç electrònic representa aproximadament un 15% de les vendes.

 

Oferir un assessorament que és quelcom intangible a nivell electrònic és complex, no?

El focus estratègic a hores d’ara es centra en oferir continguts relacionats amb el producte. Ens hem de comunicar amb el client a través de tots els nostres canals, Facebook, Instagram, Youtube, les pròpies botigues, etc. I la clau de tot això, rau un cop més en que l’equip que està treballant darrere són gent molt professional que a part de valorar tècnicament el producte, el valora per cada activitat i per cada client. Així podem oferir una personalització pròpia i honesta.

 

A més, en productes com els que oferiu, la imatge és fonamental per transmetre la il·lusió pel producte.

Sí, com que són productes molt aspiracionals i tècnics, posar-ho en context de la natura i del propi lloc ajuda a transmetre la passió. Permet somiar i entendre-ho. Fins i tot hem fet alguna prova de realitat virtual simulant una escalada, però encara és quelcom molt incipient. Cal treballar-hi i pensar-hi a fons. Però sempre tenint clar que l’experiència real s’ha de tenir a la muntanya, perquè nosaltres creiem fermament que gaudiràs a l’aire lliure, vivint una historia pròpia i submergint-te a una cultura pròpia de l’entorn.

 

Les polítiques i regulacions actuals preserven la coexistència dels dos models de comerç?

La regulació del mercat és un tema molt complex perquè la protecció del consumidor és molt important. Ara bé, el món físic i l’online són molt diferents. Quan tu competeixes amb uns competidors que tenen uns valors i que miren cap al futur, cadascú juga les seves cartes. Però quan comparteixes mercat amb grans operadors que solament busquen resultats a curt o mig termini, aquesta gent el que fa es pervertir el mercat perquè al final el consumidor veu que allò no és el que és. És molt complex regular aquests dos mons tant diferents.

 

Podríem dir que falta valentia per part de les administracions públiques….

Per part de les administracions públiques caldria que es protegís els comerços que donen com a valor afegit servei, proximitat, garanties, resolucions, etc. i que es treballés per regular aspectes com la regulació d’horaris, impostos, etc. Cal fer una reflexió de quin model de societat volem.

 

Cap a on es dirigeix la vostra estratègia a llarg termini?

Estem treballant per obrir més punts de venda, però el problema és el no fiançament. Malgrat això, hi ha motivació, projecte i equip. També estem treballant i reflexionant sobre la transformació de les botigues. El model que ha existit fins ara està esgotat o ens vies d’esgotament, cal transformar-les perquè ofereixin un punt més d’experiència. Hem de treballar perquè el global de l’experiència del consumidor augmenti, des de que entra fins que surt. La distribució de la botiga o apostar per l’omnicanalitat, són dos aspectes en els que s’hi pot treballar bastant i hi estem treballant.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]