Entrevista

“Volem rellançar Puig Doria a la resta de l’Estat i estar presents a Madrid”

Josep Maria Puig Doria , dissenyador i president de Puig Doria

El joier Josep Maria Puig Doria, al capdavant de la firma que va fundar el seu pare, repassa les claus per continuar tenint èxit després de prop de mig segle i enmig d’una crisi econòmica com l’actual.

 

La greu recessió econòmica que viu o ha viscut bona part del món ha posat les coses molt difícils al sector de la joieria. A Catalunya, la facturació ha caigut un 35% des de l’esclat de la crisi i fins a inicis del 2010. Encara han d’arribar les xifres dels primers mesos d’enguany, que podrien corroborar una de les pitjors caigudes del sector o bé donar motius per a l’optimisme, davant d’un repunt de l’evolució d’aquest mercat. Fonts del sector consideren que, durant aquest període, les xifres han estat “depriments” i així ho evidencia el tancament de més d’un 10% dels comerços del sector a Catalunya.

 

En paral·lel, la marca no para de créixer com a referent en l’elecció d’un producte de joieria i els darrers estudis del sector confirmen que la venda es concentra, cada cop més, en firmes reconegudes i de prestigi. Per això, no és estrany que, quan es pregunta a Josep Maria Puig Doria per aquests darrers anys, asseguri que “quan se sap allò que s’ha de fer, es pot estar tranquil”. Les paraules d’aquest empresari estan avalades pel prestigi i l’èxit d’una de les cases de joieria catalana més importants del nostre país.

 

Va ser el pare d’aquest joier qui va fundar Puig Doria l’any 1953. Ell era allò que avui s’anomena un emprenedor. Amb un capital de prop d’un milió de pessetes, prestat per un bon amic, va instal·lar el seu negoci de disseny i venta al públic de peces exclusives de joieria al carrer Provença de Barcelona. Fins aquí la idea no tenia res d’excepcional, però en realitat el projecte de Josep Maria Puig Doria pare no tenia precedent.

 

Què era allò que feia pioneres les joies firmades pel seu pare?

Ell va fer el gran pas de la joieria tradicional a la joieria moderna. Només per posar un exemple: L’any 1975 va agafar una perla i la va tallar pel mig per incorporar-la en un dels seus dissenys.

 

També va introduir la plata a l’alta joieria.

Sí, i va utilitzar les closques d’ou, el cuir o el coco. Una joieria avantguardista amb peces dels anys 60 que encara estan de moda.

 

Després de l’èxit que va aconseguir en la joieria, és curiós pensar que la seva trajectòria professional havia de passar per l’arquitectura.

De fet, va començar estudiant arquitectura, perquè era el que volia el seu pare, que va treballar al costat d’Antoni Gaudí i va refer les maquetes de la Sagrada Família. Però ho va deixar. Estava convençut que no seria capaç de crear edificis i seguir-los contemplant quan ja no li agradessin.

 

I primer va apostar per la bijuteria.

Ho va fer per una qüestió econòmica, però el seu pare no va voler. ‘Si no era arquitecte seria joier’, va dir-li el meu avi.

 

Tot un encert, ja que els seus dissenys van rebre el reconeixement del sector a nivell internacional. Un llegat que genera admiració però també respecte?

Era una persona amb les idees molt clares. Als 65 anys, després de 50 com a joier, es va retirar i em va passar el relleu. Però jo gaudia de tota la seva trajectòria i experiència per recolzar-m’hi.

 

Ara, què és prioritari a l’hora de dissenyar una joia Puig Doria?

Que ens agradi, el cost de la peça no és un criteri. Mai m’influencia allò que fan els altres i fins i tot no vaig a fires, com tampoc hi anava el meu pare, per marcar, així, el nostre propi estil.

 

Com és el client de Puig Doria?

Molt fidel, sempre ha cregut en el nostre treball i ho continua fent.

 

Fan peces exclusives sota demanda i dues col·leccions l’any, tot per vendre a l’Estat espanyol. I el mercat internacional?

No pensem en vendre-hi ara, el nostre treball passa per fer les coses bé, aquí.

 

Tenen les seves dues botigues a Barcelona però bona part dels seus clients també són fora de Catalunya. Per on passa el futur de la firma?

Volem rellançar Puig Doria a la resta de l’Estat i voldríem estar presents a Madrid en els propers cinc anys. Ara, als clients de fora que ens demanen peces, els hi enviem. Penso, que la base del mercat del luxe està en la qualitat del servei que oferim al client.

 

Com han capejat les dificultats per les quals travessa el sector?

Ens hem apropat a la demanda del públic més jove i això ha exigit canviar molt el disseny que fèiem. Hem atret els joves cap a la botiga i els hem ensenyat aquelles peces més assequibles per a la seva butxaca. Finalment, també hem incorporat el producte multimarca i treballem amb grans firmes.

 

És cert que el luxe també ha viscut moments difícils amb la caiguda del consum?

No ho crec, les grans empreses del sector del luxe continuen venent molt.

 

Com veuen la nostra joieria els professionals d’altres països?

Hem sigut un país pioner en el disseny i els italians perceben clarament el nostre potencial.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]