Entrevista

Vull que la núvia se senti guapa i còmode, sense res imposat ni normes socials

Mireia Solsona, creadora i fundadora de Mimètik

Passen pocs minuts de les 10 i em trobo al bell mig de la Rambla de Catalunya. Busco l’Atelier, l’espai de creació i confecció de la marca femenina Mimètik. Finalment, me’n adono que no és una botiga. L’Atelier és un pis del número 95 de la Rambla de Catalunya. Allà m’espera la dissenyadora i creadora de la marca, Mireia Solsona. L’Atelier es refugia en un pis de la Barcelona tradicional, per fugir del que imposa el mercat i les grans marques nupcials. Les parets i el mobiliari blanc i fi, m’impregnen dels valors de la marca.

 

Qui és Mireia Solsona?

Mireia Solsona és una persona que va començar a estudiar arquitectura, interessada en el món del disseny i l’estètica, però sense cap tipus de coneixement inicialment en el món de les bodes. És durant la carrera quan em sorgeix l’interès en anar dissenyant, dissenyava roba, joies, bijuteria…

I arrel de diversos viatges que vaig fer amb la meva família a Tailàndia, Grècia, Marroc, Indonèsia… m’anava fixant sempre en el tipus de vestit tradicional que hi havia a cada país. Llavors, m’adonava que la toga grega és un tros de tela que s’embolica de diferents maneres en diferents moments de la vida de la dona, que li permeten des d’anar més arreglada a donar el pit, sense haver de canviar de peça de roba. A l’Índia exactament igual amb el sari. I m’interessava perquè totes elles són estructures geomètriques molt simples que s’emboliquen al voltant del cos de la dona oferint diferents tipus d’estètica i funcionalitat. Clar, tot això a la meva carrera era molt interessant, perquè l’arquitectura es basa molt amb la dualitat funció – estètica.

 

Aquestes experiències t’animen a donar el pas?

En acabar la carrera vaig tenir la sort de treballar en un despatx d’arquitectura suís, però al 2009 quan la crisi econòmica es va agreujar, el despatx va haver de tancar i maduradament vaig anar a l’atur. Vaig demanar la beca Projecta’t i per a mi, aquest moment va ser un període de professionalització. En aquest punt vaig veure que m’havia de llençar en el món del disseny i la moda. Havia de buscar un canal internacional que donés molta importància al món handmade i artesanal, i que els preus no fossin un problema com ho estava sent a l’Estat espanyol.

 

Com diuen “es tanca una porta i s’obre una finestra”…

La crisi econòmica va ser el detonant de tota la idea de negoci. Una cosa que tenia com a hobby i que participava puntualment en algun market es va convertir en el meu negoci. Vaig dubtar molt entre si continuar amb la meva professió i fer el salt al negoci, però la crisi m’ho va dir “no hi ha feina d’arquitecta, doncs toca emprendre”. En aquest moment vaig crear Mimètik on des de fa 10 anys aposto per un disseny artesanal i sostenible.

 

Què és i com sorgeix l’Atelier?

Aquest espai és un espai per trobar-nos amb la núvia. Mimètik és una marca que vaig fundar jo fa 10 anys i és una marca que té com a valor el contacte. Parlem molt amb la núvia. Aquesta comunicació i connexió és essencial i clau pel negoci.

I quan jo m’he parat a pensar com seria la meva boda ideal i com voldria que fos el dia, sempre he pensat que voldria sentir-me estimada i envoltada, tot molt natural, sense res imposat ni normes socials. Molt lliure. Una situació que comparteixen moltes núvies.

Hi ha gent que intenta casar-se, però no troba el seu vestit, perquè no es vol gastar molt o no es sent còmode. Arrel d’això moltes clientes em van començar a demanar que els hi fés jo el vestit de núvia. Per mi era una gran responsabilitat, ja que és un dia molt important per a la persona, però després de reflexionar vaig decidir fer el pas definitiu. Vaig afegir als vestits de festa que ja feia, els vestits de núvia. La resposta va ser espectacular, principalment als Estats Units.

 

Per tant l’espai de l’Atelier neix per donar resposta a una demanda?

Molta gent té por a comprar el vestit per internet i moltes núvies d’Europa em trucaven per preguntar si podien venir a veure’m. Com que els vols per Europa són tan barats, visitaven la ciutat un cap de setmana i aprofitàvem per veure’ns, però com jo estava en una nau no m’era pràctic oferir aquesta recepció. Llavors, vaig decidir crear un espai on conèixer la clienta, on veure’ns cara a cara, on es puguin provar el vestit i on respirin el que jo sóc i el que la meva marca és. Per això l’Atelier és l’espai on quedem i coneixem les núvies.

 

Per què us heu de conèixer?

El nostre sistema de vestits de núvia és diferent, ja que oferim vestits per peces i desmuntables, i fins i tot convertibles. Nosaltres partim de models predissenyats i a mesura que anem coneixent la núvia anem afegint i traient peces. Quan venen a l’Atelier els animem a què visitin la nostra pàgina web perquè coneguin les nostres possibilitats i, a més, els hi fem omplir una enquesta relativa a la persona i la boda. A partir d’aquest procés nosaltres coneixem la núvia i el context, i comencem a treballar possibilitats, i parlem i suggerim.

Moltes de les núvies es decideixen per portar un vestit per peces, perquè d’aquesta forma poden aprofitar la faldilla per a un altre dia o podem tallar el vestit per poder utilitzar-ho després de la boda. Els vestits per peces permeten fer canvis als vestits durant el dia, ja que hi ha moltes núvies que a la cerimònia volen vestir d’una forma i al ball d’una altra, amb aquesta solució, traient i canviant peces, responem a aquesta necessitat.

Volem que sigui un vestit reutilitzable perquè la nostra filosofia va en la sostenibilitat. Si fem una inversió en un vestit, intentem rendibilitzar-la al màxim. El vestit ha de tenir vida més d’un dia.

 

Què és el que realment t’atreu d’aquest món?

Aquesta connexió, el contacte emotiu, d’ajudar-les a sentir-se bé. Per a mi és importantíssim en el món en què vivim ara en què tot és tan materialista i ràpid. La gent té poc temps per parlar de sentiments, per parlar d’emocions i crec que és un sector on la connexió aquesta es manté i és important. Això és el que més m’atrau.

 

A on veneu?

Nosaltres vam començar creixent a EUA i Canadà, i poc a poc a Europa. Anglaterra, Alemanya i Àustria serien els tres principals mercats del continent europeu. Tot i que al nord d’Europa i Amsterdam comencen a créixer.

A Catalunya ens estan coneixent força i és on tenim el 90% de les clientes nacionals. A l’Estat espanyol en conjunt ens coneixen de forma desigual, al nord, Astúries i País Basc tenim força clientes, però al sud ens comencen a descobrir ara.

 

L’espai físic de l’Atelier el podem trobar a l’estranger o solament el trobem a Barcelona?

D’Atelier nomes n’hi ha un. Tenim un espai similar a Madrid, però és dins una botiga i no respon a les mateixes condicions. L’essència d’aquest espai només es troba aquí, al bell mig de la Rambla de Catalunya.

 

Els viatges han sigut una part molt important del teu creixement, quins són els llocs que més t’han aportat professionalment i creativament?

L’Índia em va inspirar en molts nivells, vaig veure molta duresa i molt d’impacte social, vaig experimentar un contacte fort. Nepal també em va inspirar molt en colors i espiritualitat. Tailàndia amb la seva manera de vestir, els pantalons tailandesos. I Grècia em va influir a nivell estètic, a més de la cultura grega.

 

I quins països innoven més en el sector de la moda?

A nivell europeu, Alemanya és molt potent. Està apostant molt pel disseny i per la sostenibilitat, està marxant dels cànons imposats. Amb les clientes i col·legues que tenim allà ho parlem i veiem que tenen una mentalitat diferent, més innovadora i que pensen en el client final. Suïssa també està fent canvis importants, però ho desconeixem més, ja que no tenim tant contacte. I evidentment fora d’Europa, hi ha parts d’Estats Units que estan fent molta feina. Tot i això, la gent d’Estats Units valora molt que el producte estigui fet a Barcelona.

 

Tens pensat endinsar-te en el mercat masculí?

No, perquè no en sé. No sabria com fer-ho. De moment, tenim molt de camí per recórrer amb el terreny femení.

 

A part de vestits de boda, què ofereix més Mimètik?

Continuem fent vestits de festa i venent-los com des dels inicis. Però ara, hem decidit apostar molt més pel sector nupcial. A més crec que els vestits de boda ens exigeixen oferir molta més atenció que un vestit de festa.

 

Xoca aquesta decisió d’apostar pel mercat nupcial quan a Catalunya està força desenvolupat

Jo m’endinso en aquest món perquè a mi m’ho demanen. Com bé he dit, diferents noies m’animen a què faci el pas a aquest sector. I en veure que estaven tant contentes i estaven tan estupendes, és quan faig el salt a internet i a comercialitzar el producte. Podríem dir que el meu procés ha estat a la inversa.

A més, el producte que jo ofereixo és un producte autèntic, perquè la meva finalitat és oferir un producte que les faci estar estupendes, tranquil·les i còmodes. I concretament, això fa que no les identifiqui amb les grans marques. La personalització i el contacte per mi són claus per al negoci.

 

Aquesta personalització i contacte és el teu ADN, però dins d’una cultura de consum massiva i de masses, costa vendre un producte que exigeixi tanta reflexió i decisió?

No, perquè la gent està cansada d’aquest consumisme ràpid. La gent vol que la boda sigui un dia especial i un moment de calma. És un dia que celebrem el nostre amor i és un dia diferent. Al final les noies valoren que puguin estar còmodes, guapes i tinguin calma.

 

Quantes núvies vesteixes?

Se’m fa difícil posar una xifra ara. Et puc dir que de dilluns a dissabte ens visiten cada dia 3 persones. L’Atelier no és una botiga, és un espai tancat i per visitar-lo cal haver fet una reserva prèvia.

 

Aquest any ha estat la Bridal Fashion Week, hi vas participar?

No hi he anat ni comparteixo aquest concepte. Nosaltres treballem el handmade i això no hi té cabuda, a més crec que en això Barcelona no fa prou èmfasi, seria interessant que treballés aquest punt. Donar veu a marques petites que fem coses artesanals. Estem distanciats en termes de filosofia de negoci amb els presents a la fira.

 

Quant de temps necessiteu a l’Atelier per completar tot el cicle, conèixer a la clienta i oferir un vestit de núvia que compleixi les expectatives?

Si elles necessiten un vestit fet a mida, nosaltres demanem un termini de dos mesos. Ara, si venen amb menys temps, el que fem és accelerar els terminis i les decisions són més rapides. Cal pensar que el procés de realització del vestit exigeix bastantes proves i sovint la núvia se’l vol provar amb tots els complements que va adquirint, la roba interior, les sabates, etc. Malgrat això, nosaltres sempre tenim solucions a tot.

 

I de quina forquilla de preus estem parlant?

Els més cars tenen un preu de 900€ aproximadament. I després els estàndards, vestits senzills sense blonda, blancs i convertibles, tenen un preu de 200€.

 

On els fabriqueu?

La fabricació és a Barcelona. Una empresa externa ens fa el tall i aquí dins l’Atelier confeccionem els vestits.

 

Quanta gent t’acompanya en aquest repte?

Tenim un equip de nou persones i jo m’encarrego de la supervisió i organització. En els darrers temps, m’estic encarregant de portar més els aspectes de màrqueting i comunicació. I ara també estic portant a terme un altre projecte que consisteix en explicar el projecte de Mimètik a joves dissenyadors. Aporto els primers coneixements i consells per començar a vendre i endinsar-se amb l’aventura. Això sí, continuo dissenyant i controlant els dissenys i produccions de tots els productes. En general, toco de tot.

 

En 10 anys ja disposes d’un equip força sòlid.

Tot aquest creixement ha anat poc a poc perquè sabem el que ens ha costat arribar fins aquí. Però si volem donar millor servei o créixer més, cal fer inversions i hem d’estudiar bé on fer-les per créixer.

 

Quin horitzó es marca l’Atelier per als pròxims anys?

Ara estem fent un procés de reestructuració de l’Atelier perquè tenim molta demanda. Però, cal mesurar molt el creixement perquè tampoc volem donar un servei molt gran i després a taller no poder fer front a les peticions. Per mi és important que tothom de l’equip gaudeixi de la feina que fa i estigui feliç i agraït.

 

Comentaves que ara apostaves per la formació, ho desenvoluparàs en els pròxims anys?

I tant, vull créixer en ajudar a altra gent a vendre per internet. Vull fer èmfasi en ajudar al consumidor i produir diferent. Estic alarmada amb el que li estem fent al planeta, sobretot des de què sóc mare, m’espanta profundament. Llavors, penso que els grans canvis sovint comencen amb petites accions. Hi ha moltíssima gent fent coses i crec que si intentem entre tots fer coses, ho podrem aconseguir. Per part meva, el que sento és que he d’ajudar a més gent a què produeixi de forma sostenible i a què arribi a vendre a molta gent per poder crear aquesta altra economia. Aquesta és la meva missió.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]