Entrevista

“Vull seguir amb el meu ADN sense arribar al pas en què l’empresa d’ànima es torna números”

Carolina Otaduy, fundadora i directora creativa d’Otaduy

Nascuda a Sant Sebastià, Carolina Otaduy s’inspira en l’art, la música, el cinema i la naturalesa. Crea dissenys únics per a una núvia que vol un vestit que reflecteixi la seva forma de ser i els seus gustos. La creativitat forma part de l’ADN de la firma, des de el disseny a la comunicació sense oblidar la diversió, perquè fer vestits de núvia no implica deixar-la enrere. És per això que s’atreveix amb formes i colors poc usuals en el sector. La seva passió es reflexa als seus ulls i diu ser una afortunada per formar part d’un dels moments més intensos en la unió de dues persones.

 

Com neix Otaduy

Al saló de casa meva. Tenia un taller muntat per a un altre projecte i es casava una amiga meva que buscava quelcom diferent, perquè ella és més roquera i no trobava cap vestit que s’adaptés al seu estil. I així va néixer el primer vestit Otaduy. A partir d’aquí, vaig fer una col·lecció càpsula de vestits de núvia. Vam fer una sessió de fotografies i vaig començar a tenir moltes trucades.

 

Els mitjans de comunicació van jugar un paper important

Sí, em van publicar molts mitjans internacionals. He d’agrair molt a la premsa el seu recolzament.

 

Vas cobrir una necessitat, què hi havia de diferent?

Bàsicament vaig dissenyar vestits que em posaria jo. I vaig pensar que hi hauria noies com jo que els passaria el mateix.

 

Com són els dissenys Otaduy?

És un univers, no és només un vestit, un disseny, una col·lecció. És un univers molt femení, amb un punt roquer independent, perquè jo he treballat molts anys a la música i m’ha agradat sempre el concepte més creatiu, de l’art, de la música. Té un punt social de responsabilitat social que va estretament unit a la marca.

 

En què t’inspires?

De mil coses, mai saps per on sortiré. Hi ha una vessant molt important a nivell visual. Una firma i una empresa és como un ésser viu que va creixent i evolucionant, i intentant cada vegada inspirar-se en els valors més bonics.

Jo sóc una aventurera. És una barreja de diferents factors, connectar amb les teves núvies en molts sentits. És important ser una firma genuïna, autèntica i transparent, amb el bo i el dolent. I envoltar-se d’un equip que cregui en el projecte i el defengui.

 

El cinema i la música han marcat algunes de les teves col·leccions

M’encanta tot l’àmbit creatiu, del taller, la foto, el vídeo… És on gaudeixo. Hi ha una vessant molt visual com pot ser el cinema, l’art o la música, però també hi ha naturalesa, moltes coses. Són emocions, a part del tema estètic, que t’ajuden a connectar amb conceptes, formes i, fins i tot, missatges. Som afortunades de treballar en un sector on hi ha tant amor.

 

Quin és l’ADN de la marca?

La creativitat. Des de com tallar un vestit, com fer un pressupost o com comuniques.

Jo m’identifico molt amb les meves núvies. Compto amb un equip jove, que connectem molt i és molt potent, i també amb un equip consolidat i amb experiència en la part de la confecció. És com un mix, fer alta costura amb a un toc de modernitat, sense oblidar la responsabilitat social.

 

Fins on es pot personalitzar un vestit?

Personalitzem els vestits en el punt de venda a partir d’una col·lecció. I després tinc una altra línia, Unplugged, que són models que es comencen de zero, en el que la núvia el desenvolupa amb mi. A aquesta incorporo teixits que potser no he posat a la col·lecció perquè tinc metratges molt petits.

 

Us atreviu amb dues peces, pantalons, colors como el beix fosc…

Perquè estiguem al sector nupcial no hem de renunciar a la diversió. És important divertir-nos, crear. Em mou l’alegria, l’emoció, la diversió.

 

Les XXSS juguen un paper central a la vostra promoció, es deu a que la marca va néixer en un nou context digital?

Nosaltres som una empresa petita i no disposem d’un gran capital per invertir en màrqueting, així que apostem per la creativitat en tot. Tot el que és digital suma, però has de tenir una coherència en la firma, de valors de marca, de com comuniques, estètica…

Les xarxes socials et permeten una espontaneïtat que em sembla molt divertida, pots fer un vídeo amb l’Instagram que et durarà un dia. Permeten crear un caràcter a la firma.

 

Què us funciona més?

Jo crec que és tot, perquè si no tens un bon missatge per molt que tinguis moltes xarxes socials no funciona. Treballo en equip des de la creativitat.

 

Teniu botiga pròpia a Barcelona, Madrid, València i Londres, per què aquest mercat internacional?

És un mercat molt estratègic que porta la meva germana. Londres et dona molta visibilitat a nivell internacional.

 

Noves obertures?

Estem en una etapa de consolidació, encara que treballant en plans de creixement. Estem valorant noves, però l’ADN de la firma no és ser enorme. Jo vull produir tot aquí, a Catalunya, Espanya i Europa. Tinc els valors molt clars i això passa per apostar per una mida no tan gran. Hi ha un pas en què l’empresa d’ànima es torna números i no vull que passi.

 

Està de moda casar-se o no ha deixat d’estar-ho?

No sabria dir-te, però el que ha canviat és que la gent es casa com vol. Hi ha gent que abans li feia molta mandra casar-se perquè havia d’entrar en uns convencionalismes amb els quals no se sentia identificada. No significa que no vegi bé una boda convencional, sinó que crec que ha d’haver bodes per a tothom.

Una boda és com un ritual, una unió molt potent, on l’amor ha de ser el centre. Aquesta llibertat que tenim cada vegada més, fa que tinguem més ganes i que se celebrin bodes de tot tipus i a diferents edats. Cada persona es única i ho ha de celebrar com vulgui.

 

Ha crescut el paper de las wedding planners al nostre país, ho heu notat?

Sí i em sembla genial, depèn de la boda. Cada vegada hi ha més perquè hi ha una necessitat. Si fas un casament similar a un esdeveniment i tens molta feina i poc temps, comptar amb un perfil de wedding planner, que et faci gaudir només del dia, està genial. Hi ha gent que té més temps o vol assumir-lo i també està perfecte. Però si tens el teu dia a dia normal i no vols deixar de ser tu, ni deixar de fer les coses que et senten bé, com fer ioga, esport, etc i ho pots pagar, està perfecte.

 

Per què no esteu presents a la Bridal Week?

Nosaltres arribem a una producció X i no estem preparats per estar a la Bridal, encara que és una iniciativa molt potent que tenim la sort que es fa a Barcelona i que compta amb gent internacional.

 

Barcelona es posiciona cada vegada més com capital de la moda nupcial

Barcelona té una trajectòria del sector nupcial molt potent i està molt ben posicionada, encara que s’hauria de fer un esforç per potenciar la marca Barcelona en moda en general i en moda nupcial. Hi ha gent molt potent que fa les coses molt bé. I, en canvi, París té més nom en el sector de la moda i per allà sempre ens guanyarà.

 

Com s’hauria de fer?

La marca Barcelona té molta força en turisme, però li falta camí per recórre en el sector de la moda, tot i que no sé com s’hauria de fer, potser comunicar-ho més.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]