Entrevista

“Vull una botiga a Nova York el 2011”

Raquel Micola, fundadora de Mimótica Micola

Raquel Micola no para. Ella és l’ànima de Mimótica Micola i també n’és acceleradora. Fa poc va muntar la primera pop-up store de la firma amb gran èxit entre el públic; prepara l’obertura de la primera botiga pròpia, al setembre, al barri del Born de Barcelona, i ja té projectades dues línies de productes més, que se sumaran a la seva oferta actual de bosses de mà i sabates. Una d’elles la pot desvetllar, “seran sabates per a nens”, i l’altre, és encara un embrió massa petit. A més, el seu pla de negoci s’amplia quasi diàriament i, en breu, l’estructura empresarial creixerà per fer front a totes les oportunitats de negoci que constantment els arriben. La llista de projectes és infinita, perquè Raquel Micola no té aturador. És una autèntica emprenedora que no procedeix del món de la moda ni dels negocis, però ha aconseguit, juntament amb el seu soci Óscar Aguilar, comptar amb una de les companyies amb més potencial de creixement de la nostra ciutat.

 

Sou una petita empresa amb 8 treballadors, qui ho diria! A vosaltres no us espanta la crisi?

És clar que notem la crisi, però estem cansats de sentir-ne a parlar. No actuem com una empresa en època de crisi i esperem que també ho facin altres empresaris perquè si no, no s’acabarà mai.

 

Aquesta actitud, però, només es pot tenir si el negoci va molt bé. És el vostre cas?

No sé si ho fem bé o malament, però si que sé que ho fem tan bé com podem. Ens deixem la pell en l’empresa cada dia i jo, personalment, no penso parar.

 

No hi ha frontera entre la teva vida personal i laboral. És més, Óscar Aguilar, el teu soci a Mimótica Micola, és també la teva parella. És fàcil aconseguir l’equilibri en aquest context?

Gens fàcil. És molt dur i hem de renunciar a la nostra vida privada. Els assessors que ens estan ajudant, a través de Barcelona Activa, ens diuen que viure l’empresa com ho fem no és el més recomanable. Per a ells, és més senzill parlar de retallades de despeses que per nosaltres que tenim una perspectiva molt més visceral.

 

Tu ets traductora i Óscar Aguilar, enginyer informàtic, mentre que l’empresa que dirigiu és de moda. Com ha quallat això?

Perquè som emprenedors i esponges. Hem arribat a contractar una persona que sopava a la taula del costat. Totes les oportunitats que tenim a prop, les agafem!

 

Mimótica Micola neix el 2003 i avui veneu a 300 punts de venda de tota Europa. Heu crescut massa ràpid?

Sí. Fins ara, hem anat creixent a borbolls. Però la crisi ens ha fet parar i mirar quins països poden acceptar millor el nostre producte i quins són els millors proveïdors. El mercat si no, ens fa anar molt ràpid.

 

Us fa por que créixer més signifiqui perdre el control de l’empresa?

Aquesta és una de les qüestions que més ens plantegem amb el meu soci. És poden fer molts diners sense ser una empresa de masses.

 

Què més no voleu ser?

La marca que porta tothom, i intentem transmetre-ho als nostres assessors. La firma Isabel Marant és un bon exemple d’allò que ens agrada.

 

Per tal de dur a terme l’expansió que teniu en el full de ruta, caldran inversors. Ja els estem buscant. Aquesta empresa no para de créixer i demana diners. Som conscients que això voldrà dir que haurem de renunciar a moltes coses, però sabem que està bé escoltar aquells que saben més que nosaltres.

 

Encara cosies a mà amb la teva àvia quan un dia va arribar una comanda de París de 10.000 bosses. Quin vertigen, no?

Si. Tot i això, vaig intentar servir-la i vaig trucar als tallers amb qui treballava, però jo no era la seva prioritat. Llavors, vaig adonar-me que el projecte ja era una empresa i havia deixat de ser un joc.

 

Tu sola ets el departament comercial, el de producció, el de control de qualitat, el de premsa i, a més, l’única dissenyadora de Mimótica Micola. Com t’ho fas?

Tinc una setmana blindada cada temporada, només per dissenyar. És el meu luxe!

 

La primera pop-up store us ha permès recollir, de primera mà, les opinions de les vostres clientes. Però no ha sigut fàcil obrir-la, per què?

Ha sigut dificilíssim. Nosaltres només volíem un local per un mes i la gent és reticent davant d’aquestes propostes innovadores. La majoria de propietaris ens deien “home! un mes… i si em trenques alguna cosa del local?”…

 

Després d’aquesta prova que ha funcionat tant bé, obriu a Barcelona al setembre i després aneu a Madrid. Però quan veurem punts de venda propis fora?

Aviat, i, abans d’Europa, vull una botiga a Nova York el 2011 i després, una altra a Estocolm i a París…

 

Quina marxa!

Sabem què signifiquen els diners i no farem el boig, però som valents i res ens fa por.

 

El 80% de la vostra col·lecció ja és de pell i, per això, us heu animat a buscar proveïdors a Espanya.

No és senzill fabricar a Espanya, però sabem que hi ha una bona artesania en aquest sector i ara estem provant de traslladar la producció aquí. D’aquesta manera, podrem tenir una resposta més ràpida davant les comandes dels proveïdors.

 

Què ha significat per vosaltres el Premi Barcelona és Moda de la Cambra de Comerç?

Ens fa respirar millor saber que qui coneix el sector ens diu que ho estem fent molt bé i que vol ajudar-nos a fer-ho millor.

 

Com veus Barcelona com a ciutat de moda?

Crec que, en molts sentits, s’ha deixar de tenir por i mirar què es fa a fora. No podem pensar que ho fem tot tan bé i cal gent del sector de la moda per gestionar-la. A més, les accions de promoció no han de néixer totes del sector públic, les empreses també ho poden fer molt bé.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]