Entrevista

“Zara i Mango tenen filosofies diferents, però al final ens ajudem”

Enric Casi, director general de Mango

L’any 1984 Mango obria la seva primera botiga al Passeig de Gràcia de Barcelona. Un any després, tenia cinc punts de venda més a la ciutat. Així començava el seu creixement imparable, que a dia d’avui suma més de 2.000 punts de venda a 105 països i la situa com la segona empresa exportadora del sector tèxtil espanyol. La firma, presidida per Isak Andic, ha tancat l’exercici 2010 amb una facturació de 1.270 milions d’euros, el 81% dels quals corresponen als mercats estrangers. Aquest percentatge ve acompanyat d’un ritme d’obertures d’una botiga per dia. Amb capital 100% espanyol, l’empresa té previst continuar l’expansió i obrir més de 550 punts aquest any. El seu director general explica a Barcelona és Moda quina estratègia empresarial segueixen.

 

Amb els resultats a la mà, sembla que heu sabut capejar la crisi. El secret ha estat l’expansió internacional?

Ens ha permès aconseguir una mitjana de l’11%, perquè sempre hi ha països que van millor que d’altres. El món és un país. Hi ha fronteres i monedes diferents, però mentalment el món està globalitzat. Els gustos estan molt internacionalitzats, el que funciona en un lloc funciona en un altre.

 

Ha punxat el mercat nacional?

A Espanya concentrem el 19% de les vendes i notem força la crisi, així com a Anglaterra i als Estats Units. Però a la resta ens va molt bé, com és el cas d’alguns països europeus, Amèrica del Sud, tota Àsia i principalment la Xina i Rússia, que compensen amb escreix les dades més desfavorables.

 

Anem endarrerits respecte a altres països pel que fa a les conseqüències de la crisi?

Sobretot respecte a països emergents que estan creixent molt. Els que són més madurs costa més de créixer. Si comparem Espanya amb els països del nostre voltant, com ara França o Alemanya, sí que anem més endarrerits, perquè allà el negoci funciona bé. Per exemple, Alemanya pressiona per pujar els tipus d’interès perquè tenen molt creixement i tenen por a la inflació, i a nosaltres ens passa al revés, ens convindrien interessos baixos per estimular l’economia perquè el consum no acaba d’arrencar.

 

El mercat espanyol ja no es pot explotar més? Ha tocat sostre?

Hi ha altres països encara per entrar i d’altres que s’han d’explotar més.

 

Fa un temps vau fer una línia de preus més assequibles que no va funcionar. Quina creieu que va ser-ne la causa?

El Think Up estava pensat per ser més econòmic i amb una roba de menys qualitat. Era una col·lecció més bàsica, però ens vam adonar que el nostre públic ens veu més com un producte ocasional, per anar a una festa o sortir el cap de setmana, i no espera que el valor afegit sigui el preu, sinó les peces especials per a dies puntuals. El públic vol això de nosaltres i ara ens centrarem en aquesta línia.

 

Us plantegeu altres iniciatives que facin pal·liar la baixada de vendes en el mercat espanyol?

L’obertura de les Mango Touch per a complements. Estem fent una línia que estarà present a totes les botigues i també productes propis per a Mango Touch.

 

Els complements resisteixen millor la caiguda de vendes?

Sí, totes les grans marques tenen complements perquè són peces aspiracionals. Potser una persona no es pot comprar una peça de roba d’una gran marca però, en canvi, sí que es pot permetre un accessori. Són complementaris i ajuden molt.

 

El nombre d’obertures de l’any passat supera el d’una botiga al dia. Explica’ns el secret.

Ens hem decantat per obrir punts de venda en centres comercials. Són corners, però de 200 o 300 m2. Això ho hem fet molt a Europa, l’Àsia i els Estats Units, i ens està funcionant bé.

 

Deu implicar menys inversió i menys risc.

Efectivament. El centre comercial va molt bé perquè obres ràpid, l’edifici ja està fet i només has d’encarregar-te del interiorisme.

 

Algun inconvenient?

Que té el seu target i ja no t’adreces al teu públic habitual, sinó al que té aquell centre comercial. Aleshores has d’aprendre moltes coses, com quin producte volen, quin preu has de posar en cadascun d’ells… El 2010 va ser un any d’aprenentatge, que continuem aquest any i, tot plegat, ens servirà perquè el 2012 sortim disparats.

 

Adapteu molt la moda al país?

Al país, per descomptat, i després dins de cada país, a les diferències segons el centre comercial, i això és el més difícil perquè en el nostre sector hi ha molts canvis contínuament, que has d’anar aplicant.

 

Les botigues pròpies com a canal de venda ja no són una aposta?

Ens concentrarem en els centres comercials, sense deixar de banda les botigues. Hi ha països com els d’Àsia que es presten més a fer corners, mentre que a Europa és més habitual situar-se als carrers comercials. Depèn de la zona.

 

Això pel que fa a l’expansió, però quina estratègia de diversificació del negoci seguireu?

Continuar amb la col·lecció habitual, que és molt universal: el 80% és per tot el món i un 20% està dedicat a zones locals, com l’Orient Mitjà i la Xina. Quan en una zona creixem molt i venem no només a la persona que vol portar l’última tendència de moda, sinó que comencem a penetrar en una tercera capa de la societat més àmplia, comencem a fer coses específiques pensant en la cultura, la mentalitat i els gustos d’aquella regió.

 

La línia d’home s’ha consolidat?

Vam començar el març de 2008 i hem anat incrementant les vendes, però mai sense comparar-les amb les de la línia de dona. Tot i així, cada vegada l’home s’arregla més i renova més la seva roba i això reforçarà la marca HE.

 

Entre els homes hi ha diferències segons els països?

Els que més canvien l’armari cada temporada són França i Itàlia, i amb menys freqüència Espanya.

 

En quin estat es troba el nou Parc Logístic de Lliçà?

Estem fent la urbanització i construcció de la nau principal de Can Montcau. Calculem que en quatre anys podrem fer set naus més al voltant de la central. L’objectiu final és distribuir la moda a tot el món des de Catalunya, menys a la Xina, on tenim un centre per al mercat interior.

 

“El Botón” Mango Fashion Awards us ha fet guanyar prestigi entre la professió. Introduireu algun canvi?

Seguirà igual, premiant l’estilisme i el disseny i ajudant als dissenyadors que comencen. Anirem canviant el jurat i el president, però la dotació econòmica seguirà sent la mateixa.

 

La seu serà itinerant?

El Premi el consolidem a Barcelona i la desfilada la farem a diferents ciutats.

 

Les vostres col·leccions estan abanderades sempre per celebrities. El fitxatge de Gerard Piqué es va fer just després de fer oficial la seva relació amb la cantant Shakira. Casualitat o reacció ràpida?

Suposo que va ser un cop de sort, tot i que el Piqué ens semblava molt adequat per a la nostra col·lecció d’home. Després, va aparèixer als mitjans la seva relació amb la Shakira i pel preu d’un en tenim dos!

 

Continuareu treballant amb l’Scarlett Johansson i la Penélope Cruz?

Ens agrada canviar i no perpetuar una imatge social a la nostra marca. En el cas de la Penélope ens va anar molt bé, sobretot perquè la seva popularitat va créixer quan treballava per a nosaltres, tenim molta fortuna en aquest sentit.

 

La moda espanyola es coneix internacionalment, en bona part gràcies a Zara i Mango. Hi ha un estira i arronsa entre vosaltres, per exemple la línia Mango Touch ara segueix les passes d’Uterqüe…

Són mercats i filosofies bastant diferents, però al final ens ajudem mútuament quan obrim mercat en un país nou, perquè fer-se pas en un lloc nou és el més difícil. Així que, més que restar, acabem sumant.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]