Premis Barcelona és moda 2011

Desigual


Amb tan sols 20 anys, el suís Thomas Meyer es va imaginar un futur en què les persones poguessin vestir de forma diferent, amb peces de roba que provoquessin emocions positives. Així naixia la marca Desigual l’any 1984. Un concepte al que s’uniria 20 anys després Manel Adell com a director general, per tirar endavant l’expansió internacional de la companyia. Una inversió exterior que els ha donat els seus fruits, amb la presència a més de 70 països, 7.000 botigues multimarca, més de 200 botigues Desigual i 1.700 corners en grans magatzems.

Entusiasme, compromís, tolerància, singularitat i diversió són els valors que l’empresa vol transmetre en cada un dels seus dissenys, i que estan presents a la primera part del binomi que han anomenat Fun&Profit. Al segon vèrtex situen el control del cost de la inversió, el rigor i la innovació. Uns conceptes que s’han traduït en un creixement sostingut superior al 50% anual i un tancament de l’exercici 2010 de 440 milions d’euros i esperen arribar als 8.000 punts de distribució.

Els deures continuen i l’empresa s’ha marcat créixer un 20% aquest any, amb una previsió de vendes internacionals que representarien el 70% del total. Una internacionalització que no suposaria una deslocalització, ja que la cadena de moda, que compta amb una plantilla de més de 2.900 persones de 72 nacionalitats diferents, continuarà apostant pel mercat català amb una seu corporativa nova de 20.000 m2, situada davant de l’Hotel Vela de Barcelona. Per aquesta inversió i per la seva estratègia internacional, el jurat del premi “Barcelona és Moda” concedeix a Desigual el guardó a l’empresa amb dimensió i expansió internacional.

www.desigual.com

yporqué


I per què crear una empresa de moda infantil? Perquè la passió pel disseny i les possibilitats creatives de l’univers infantil són els punts forts de l’Andrea Miró, la Beth Gilberga i l’Elisenda Herrera. Tres emprenedores el 2006 i empresàries el 2011 que han aconseguit posicionar la seva firma de roba per a nens i nenes a 25 països d’arreu del món.

yporqué segella totes les seves línies amb la innovació i la creativitat. El resultat són peces divertides, estimulants i confortables que fusionen la imaginació de tres professionals del món de la publicitat, el disseny i la psicologia: tres àmbits acadèmics que troben una cruïlla de confluència en els dissenys de roba per a nens. Especialment, en les samarretes. Peces pensades per estimular els sentits dels més petits que incorporen sons, olors, textures i jocs.

Després de presentar les seves col·leccions a diferents showrooms i fires internacionals del sector com Playtime (París), Kleine Fabriek (Amsterdam) i Pitti Imaginne Bimbo (Florència), yporqué ha ampliat la seva col·lecció amb complements i roba per a bebès. Això sí, el concepte es reforça i tots els dissenys persegueixen, a més, apropar al màxim, els conceptes de joc i moda en una peça de roba. Per aconseguir-ho, reformulen patrons i potencien els seus valors afegits, de manera que es diferenciï els nens que vesteixen yporqué.

Aquesta casa de moda infantil no va dubtar del nom que la identificaria. Prenent com a referència la constant inquietud dels més petits per aprendre, van recórrer a la pregunta ¿Y por qué?. Una fórmula amb la qual volen donar resposta a la seva curiositat experimentant a través de les peces de roba que dissenyen.

Pel concepte d’empresa multidisciplinària, per la presència a les principals fires internacionals del sector infantil, i és clar, per la capacitat d’innovació, yporqué ha estat guardonada amb el premi “Barcelona és Moda” a l’empresa creativa.

www.yporque.com

Isabel Castañer

Hi ha firmes que construeixen una part de la història de la moda i n’hi ha d’altres que són la història mateixa. Aquest darrer cas és el de Castañer i la seva protagonista, Isabel Castañer. L’any 1968, París esperava els propietaris d’una empresa familiar situada a Banyoles i amb més de dos segles d’història que buscaven a la capital de la moda per excel·lència una sortida a la crisi que vivia la seva firma. Era el primer viatge del matrimoni format per Llorenç Castañer, l’hereu de la casa d’espardenyes, i la seva esposa a la recerca del mercat internacional. Perseguien el somni de convertir l’espardenya pagesa en un article de moda, un calçat nou capaç de capejar la feroç competència que vivien als anys 50.

El resum d’aquesta història és que ho van aconseguir i els detalls es concentren en valors com el treball, la valentia, la innovació i una certa dosi d’intuïció. Un combinat que Isabel Castañer va posar al servei de l’empresa familiar i que va conèixer de primera mà Yves Saint Laurent. Aquest va ser l’imponent nom de la moda que va oferir al matrimoni Castañer la primera oportunitat de fer realitat el seu somni. El dissenyador francès va encarregar a la casa Castañer, en aquella fira parisenca, el disseny d’una singular espardenya, amb cunya, per a una de les seves col·leccions de moda.

Aquell primer encàrrec per part d’una firma d’alta costura es va traduir, amb els anys, amb moltes més comandes de grans cases de la moda. Totes elles encisades per la capacitat de Castañer i la seva ànima més visible, Isabel Castañer, de combinar la tradició amb la tendència, l’artesania amb l’exclusivitat, i l’amor per les arrels amb el luxe. Tant és així que avui Castañer té presència a 35 països d’Europa, Àsia i Amèrica i l’exportació significa el 80% de la facturació, en què Itàlia és el principal mercat exterior.

Per tot això, i per fer possible la transformació de l’antic negoci familiar d’espardenyes en un model d’empresa exportadora posicionada en el sector de la moda i el luxe, Isabel Castañer és guardonada amb el premi “Barcelona és Moda” al professional.

www.castaner.com

Santa Eulalia


L’any 1843 naixia una de les boutiques de luxe que amb el pas dels anys s’ha convertit en una de les més emblemàtiques de Barcelona i símbol de la ciutat. Transgressora, i fins i tot es podria definir com a camaleònica, va ser la primera en organitzar als seus salons desfilades de moda, marcant una tendència que seria imitada per moltes altres botigues. A principis del segle XX les creacions de Santa Eulalia es van convertir en un símbol de modernitat per a la societat del país i referència de les revistes de moda de l’època.

Després de quatre generacions, Lluís Sans capitaneja un negoci en què sembla que res se’ls resisteixi i les dificultats siguin reptes assumibles. I ho tornen a demostrar amb la inauguració de la botiga al mateix emplaçament del passeig de Gràcia que van obrir l’any 1944 i que, aleshores, només es dedicava a la moda d’home. Desafiant la crisi econòmica, la nova botiga integra en els prop de 2.000 m2 l’oferta d’home, dona, una cafeteria amb terrassa i un pop-up store, que cada mes anirà canviant la seva oferta, tant de producte com de dissenyador. L’artífex que ha sabut conjugar peces de la història de Santa Eulalia, amb la modernitat que el temps requereix és l’arquitecte William Sofield, que compta en el seu currículum amb el disseny de botigues per a firmes com Gucci, Bottega Veneta, Yves Saint Laurent o Tom Ford.

Amb aquest projecte tan ambiciós, que ha representat una inversió de gairebé 6 milions d’euros, es volen mostrar al món des d’una de les millors finestres de la ciutat de Barcelona. Aquesta aposta de futur ha portat el jurat del Premi “Barcelona és Moda” a guardonar-los com la millor iniciativa empresarial d’aquesta edició.

www.santaeulalia.com

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]